Računalništvo, telefonija
20.05.2009 12:41
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet ima največ »heavy userjev«!

Raziskava Najdi.si: Medijska potrošnja 2009 (n = 1219).
Raziskava Najdi.si: Medijska potrošnja 2009 (n = 1219).

Raziskava Medijska potrošnja

nudi vpogled v odnos in mišljenje uporabnikov Najdi.si do uporabe medijev, interneta, trženjskih aktivnost na internetu, oglaševanja, oglasov, informiranja in kupovanja na internetu. Raziskava Medijska potrošnja 2009 je potekala sedem dni v začetku aprila 2009. Na anketo je v celoti odgovorilo 1219 uporabnikov Najdi.si.

Internet ima izmed vseh medijev največ »heavy userjev« – uporabnikov, ki ga uporabljajo na dan več kot 10 ur, s tem, da je pri uporabi interneta potrebna aktivna uporaba, ki pri TV in radiu ni potrebna. Med mediji ima internet daleč najmanjši odstotek uporabnikov, ki ga dnevno sploh ne uporabljajo. Videti je, da sta največja tekmeca za pozornost in čas uporabnikov internet in televizija.
Internet se uporablja največ dni v povprečnem tednu, to je kar 6 dni in pol, prav tako se ga na teden uporablja največje število ur, skoraj 17,6 ur od vseh ur (televiziji za primerjavo nameni 11,2 ur), ki jih uporabnik nameni za medije.

Odnos do medijev in oglasov

Večina uporabnikov meni, da je internet v primerjavi z drugimi mediji najboljši vir informacij, najboljši vir informacij o izdelku ali storitvi ter vir novic. Spletni oglas v primerjavi z oglasi v drugih medijih dosega najvišje odstotke ob trditvah, da je najbolj moderen, najbolj dostopen, da najbolj pomaga pri nakupnih odločitvah, je najbolj informativen in najbolj privarčuje čas. TV oglas je izmed vseh oglasov najbolj kreativen, vendar tudi najbolj moteč.

Odnos do oglaševanja, informiranja in nakupovanja

Odstotek uporabnikov, ki pravijo, da na internetu poiščejo informacije o izdelku ali storitvi, ki jih zanima, je okoli 70 %. Večina klikne na oglas le takrat, ko jih zanima vsebina oglasa, zanje pa je boljši tisti oglas, ki takoj pove, kaj oglašuje. Polovica uporabnikov od spletne strani pričakuje, da so oglasi vedno na istem mestu, nikakor pa ne marajo oglasov, ki se iznenada pojavijo in razširijo. Skozi leta narašča odstotek uporabnikov, ki vedo, kateri rezultati oglaševanja so plačani, ko iščejo informacije o izdelku ali storitvi. Skozi leta se konstantno povečuje odstotek uporabnikov, ki pravijo, da v trgovini večkrat kupijo izdelek, o katerem so prej poiskali informacije na internetu.

Te raziskave sicer ne moremo neposredno aplicirati na celotno populacijo Slovenije, vendar so zaradi velikega dosega Najdi.si podatki iz raziskave primerljivi z obnašanjem uporabnikov interneta v Sloveniji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več