Računalništvo, telefonija
07.08.2012 08:40
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iskanje zaposlitve v IT-ju 3: Pripravite dober IT življenjepis

IT strokovnjakov na trgu dela primanjkuje. Iskanje zaposlitve na tem področju je zato lažje – če imate seveda ustrezna znanja. Kar 51 odstotkov IT kadrov je zadnjo zaposlitev dobilo brez aktivnega iskanja – delodajalec jih je sam poklical ali so jih priporočili znanci.
Kar 51 odstotkov IT kadrov je zadnjo zaposlitev dobilo brez aktivnega iskanja – delodajalec jih je sam poklical ali so jih priporočili znanci.
Kar 51 odstotkov IT kadrov je zadnjo zaposlitev dobilo brez aktivnega iskanja – delodajalec jih je sam poklical ali so jih priporočili znanci.

Kljub dokaj ugodnim pogojem za iskanje dela pa boste morali za želeno zaposlitev med drugim pripraviti tudi dober življenjepis. Boljši življenjepis boste pripravili, boljši delodajalci se bodo potegovali za vas.

Razdelite vaš življenjepis na pet sklopov vsebin

1. Močna naslovnica, ki opiše vaš karierni profil

Naredite močan uvod! Povzemite vaše najpomembnejše sposobnosti in izkušnje, ki ustrezajo želenemu delovnemu mestu, na primer koliko let se že ukvarjate s tem področjem in kakšne dokazljive uspehe ste dosegli (»imam več kot pet let izkušenj z analiziranjem, oblikovanjem in programiranjem«, »sem strokovnjak na področju programiranja v jeziku C++« ipd.).

Naštejte vaše najboljše značilnosti (»dobro delujem v timih, sem samostojen, natančen, zelo dobro organiziran, komunikativen in osebno urejen«). Povejte nekaj dejstev, ki vas bodo predstavila v najboljši luči.

Začnite s povzetkom vaših kvalifikacij. V nekaj točkah ali stavkih povejte najpomembnejše o sebi – vaše glavne argumente za prodajanje sebe.

2. Tehnične veščine

Kadrovik mora v prvi vrsti najti kandidate s pomembnimi tehnološkimi izkušnjami, zato naj bo vaša osrednja točka izpostavitev izkušenj s tehnologijami, ki so naštete v opisu zahtev delovnega mesta.

Temeljit seznam tehničnih veščin v življenjepisu daje delodajalcu dobro informacijo o tem, na katerih področjih bi lahko potreboval vašo pomoč. Zato je skorajda nujno, da te podatke vključite v tehnično sekcijo znotraj vašega življenjepisa.

Ta sklop razdelite na več kategorij, da bo lahko bralec hitro preletel vaše znanje programov in aplikacij. Možne kategorije so lahko: strojna oprema, operacijski sistemi, mreže/protokoli, uporabniška orodja, programiranje/ jeziki, spletne in datotečne aplikacije ter relacijske baze itd.

3. Delovne izkušnje

Naštejte podjetja, v katerih ste delali, koliko časa ste bili na delovnem mestu, naziv vaših delovnih mest, glavne delovne naloge, ki ste jih opravljali, ter s katerimi tehnologijami ste najpogosteje delali.

Nato ovrednotite vaše izkušnje − izpostavite širino izkušenj z naštevanjem vaših najpomembnejših tehnoloških projektov, ki ste jih izpeljali. Ocenite njihovo uspešnost ter korist za podjetje. Podajte primere, kako so vaše predhodne pobude obrodile pozitivne sadove, kot so izboljšana učinkovitost, hitrejši prodor na trg, denarni prihranki itd. (na primer: »Po uspešno opravljenem projektu so se zaradi prihranka časa in povečanja produktivnosti prihodki podjetja povečali za več kot 20 odstotkov.«). Dosežki so najbolj vidni, če so merljivi, tako da vključite dejanske številke izmerjenih kazalcev, kjer je to možno.

Če na primer poveste, da ste delali kot administrator, delodajalcu še ne boste veliko povedali. Če pa boste povedali, katere so bile vaše glavne naloge, dosežki in kvantitativne koristi za delodajalce v okviru tega dela, bo delodajalec izvedel tisto, kar ga dejansko zanima.

Delodajalci bodo zaposlili nekoga, ki bo podjetju prinesel vrednost in konkreten denar (njegov prihranek ali dodaten zaslužek). Kaj iz vaše preteklosti bi lahko podali kot primer, ko ste s svojim delom podjetju prihranili ali pomagali zaslužiti denar?

4. Izobrazba, certifikati, tuji jeziki

Delo IT profesionalcev zahteva veliko izobraževanja, saj pridobljeno znanje z IT področja dokaj hitro zastara. Večino izobraževanj IT-jevci opravijo prek »tutorialov«, zato je znanje tujih jezikov, na primer angleščine nuja.

Podjetja cenijo IT-jevce s tehnično izobrazbo in opravljenimi certifikati. Če sta za delovno mesto v ožjem izboru kandidat s certifikatom za določeno znanje, ki ga podjetje potrebuje, in kandidat brez njega, bo kandidat s certifikatom imel prednost. Kljub temu, da imajo certifikati določeno težo, je še vedno pomembneje, da imate izkušnje z delom na certificiranih področjih, kot pa da certifikate le opravljate, a delovnih izkušenj zanj nimate.

5. Dodatne informacije

Veliko delodajalcev išče kandidate, ki ponujajo več kot le tehnična znanja. Poleg poslovno-profitne naravnanosti so pomembne tudi osebnostne značilnosti kandidata. Pametno je torej vključiti eno ali dve točki v zvezi z vašimi osrednjimi lastnostmi in hobiji, ki bi podpirali vašo ustreznost za delovno mesto in podjetje.

Delodajalci ugotavljajo, da IT profesionalcem pogosto primanjkujejo določene »mehke« veščine. Mehke veščine, kot so na primer medosebno komuniciranje, sposobnost timskega dela in pristnega sodelovanja ter predanost k doseganju poslovnih ciljev organizacije, so vsaj enako pomembne kot tehnični atributi. Z drugimi besedami – vaš življenjepis potrebuje osebnost. Bralec naj ne bo navdušen zgolj nad vašimi tehničnimi kvalifikacijami, temveč naj občuti, da ste prijetni in ustrezni za delo v njegovi delovni ekipi. Ne zanemarite tega dejstva!

p.s. Prosta delovna mesta s področja IT-ja, so zbrana tudi tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več