Računalništvo, telefonija
16.07.2013 16:27

Deli z drugimi:

Share

Kako varni ste na počitnicah?

Kako varni ste na počitnicah?
Kako varni ste na počitnicah?

Počitnice se začnejo za domačim računalnikom. Treba je načrtovati pot, poiskati in rezervirati hotel, kupiti letalske vozovnice ali vstopnice za glasbeni festival. Zaslon, takrat tisti na pametnem telefonu ali tablici, postane nepogrešljiv tudi med dopustovanjem. Da bi le-to bilo čim bolj brezskrbno, so v okviru programa Varni na internetu pripravili kratek e-priročnik.

V vodiču so opisane najpogostejše “počitniške” goljufije, na katere uporabniki lahko naletite, ko na spletu brskate za turističnimi ponudbami. Preverite tudi nasvete, kako varno pregledovati e-pošto, uporabljati družbena omrežja in plačevati s kreditno kartico.

Naj se dopust ne konča, še preden se začne

Če se odločite za najem apartmaja prek zasebne ponudbe, je največje tveganje, da rezervirate in plačate fantomski oz. neobstoječi apartma. Če je le mogoče, iščite ponudbe na uveljavljenih posredniških portalih, kjer so na voljo ocene in izkušnje drugih uporabnikov. Izogibajte se nakazilu denarja neposredno na bančni račun ponudnika, še posebej če od vas zahteva plačilo apartmaja prek sistema Western Union – potem je to velik znak STOP. Zahtevajte tudi natančen naslov oz. lokacijo in jo preverite prek npr. Google Maps.

Na spletu svoje žrtve iščejo tudi lažne turistične agencije, lažni portali za prodajo letalskih vozovnic, celo lažni rent-a-car ponudniki. Tudi na slovenskem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so že obravnavali prijavo uporabnika, ki je pri tuji agenciji na internetu naročil letalske karte in namestitev za potovanje na Tajsko, kart in ostalih materialov pa ni nikoli prejel. Takšne lažne ponudbe hitro prepoznate po neverjetno ugodnih cenah. Znak za previdnost je tudi, če »agencija« uporablja brezplačni elektronski predal, npr. Gmail,. Vpišite ime agencije v brskalnik in poiščite čim več informacij, mogoče se na različnih forumih oglašajo ogoljufani kupci.

Če načrtujete obisk koncerta, glasbenega festivala ali športne prireditve, vedno preverite na uradni spletni strani organizatorja, katere agencije so pooblaščene za prodajo vstopnic. Vstopnice lahko prodajajo tudi posamezniki prek različnih spletnih oglasnikov (npr. eBay) in v takšnih primerih vztrajajte pri plačilu prek posrednika (npr. PayPal), ne nakazujte denarja neposredno na bančni račun.

Varna uporaba interneta

Ko prispete na destinacijo, bo verjetno na voljo več možnosti dostopa do interneta (javni računalniki, Wi-Fi, mobilni internet), vendar niso vse enako varne.

Če bi radi zgolj prebirali novice in spremljali vremensko napoved, so tudi javno dostopni računalniki povsem primerna izbira. Vendar pa na Varni na internetu odsvetujejo, da na takšnih računalnikih vpisujete svoje osebne podatke in gesla, se prijavljate v vašo elektronsko pošto, družbena omrežja, dostopate do službenega omrežja ipd.


Povezovanje v javna brezžična omrežja (Wi-Fi) je dosti varnejše od javnih računalnikov. Vendar posebno previdnost zahteva t. i. ad-hoc brezžično omrežje, ki ga ustvari nekdo kar na svojem računalniku. V tem primeru se povežete neposredno na prenosnik neznanca! Taka omrežja so po navadi prikazana z malce drugačno ikono. Zato se vedno pozanimajte, katero je pravo omrežje hotela ali kavarne. Če lahko izbirate med nešifriranim in šifriranim omrežjem, izberite šifriranega – vprašajte natakarja ali receptorja za geslo.

V nezaščitenih javnih Wi-Fi omrežjih se prijavljajte v elektronsko pošto ali družbena omrežja le, če veste, da bo prenos podatkov varen. Torej na pametnem telefonu uporabite uradno aplikacijo, če pa uporabljate brskalnik, bodite pozorni na zaklenjeno ključavnico, ki kaže na šifrirano oz. varno povezavo.


Najvarnejša je uporaba mobilnega interneta za prenos podatkov (GPRS, EDGE, UMTS, poenostavljeno tudi kar 3G). Slaba stran so morebitni visoki stroški, ki pri tem nastanejo, še posebej v tujini (roaming). V tujini izklopite gostovanje (roaming) ali pa podatkovno povezavo vklopite le po potrebi. Če je le mogoče, v tujini uporabljajte SIM-kartico domačega operaterja z možnostjo zakupa prenosa podatkov.

Rezervacije in plačevanje s kreditno kartico

Na Varni na internetu svetujejo, da še preden na kateremkoli spletnem mestu vpišete številko kreditne kartice, poiščete znake, ki kažejo na varno povezavo. Preverite, če se URL-naslov spletnega mesta začne s HTTPS, kar pomeni, da je prenos podatkov varen in šifriran. V naslovni vrstici se mora nahajati tudi ikona s ključavnico, kar je signal za varno oddajanje podatkov o kreditni kartici.

Več nasvetov poiščite na portalu www.varninainternetu.si.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več