Računalništvo, telefonija
26.07.2012 09:23

Deli z drugimi:

Share

Pripravite se na ekstremno hiter Wi-Fi

Novo čipovje podjetji Marvell in Wilocity lahko zagotovi teoretično hitrost prenosa do sedem gigabajtov na sekundo.
Novo čipovje podjetji Marvell in Wilocity lahko zagotovi teoretično hitrost prenosa do sedem gigabajtov na sekundo.

Japonski raziskovalci podjetja NTT so pred slabim letom dni spravili v življenje brezžično povezavo standarda IEEE 802.11ac. Ta je omogočala prenos podatkov s teoretično hitrostjo 1,3 gigabajta na sekundo. Čeprav so vodilni proizvajalci pričeli šele razmišljati o pripravi prvih tovrstnih usmerjevalnikov, sta podjetji Marvell in Wilocity že pripravili čipovje za njegovega naslednika. Ta podpira brezžični standard IEEE 802.11ad, ki deluje v frekvenčnem pasu 60 gigahercev in obeta prenos podatkov s hitrostjo do sedem gigabitov na sekundo.

Skrivnost hitre brezžične povezave WiGig (komercialna oznaka za standard IEEE 802.11ad) je v možnosti uporabe tretjega komunikacijskega kanala pri frekvenci 60 gigahercev. Nova tehnologija bo zaradi omejene porabe električne energije namenjena široki paleti elektronskih naprav, in sicer od zabavne elektronike (brezžični prenos videa in zvoka) do osebnih računalnikov in mobilnih naprav. Inženirji podjetji Marvell in Wilocity za nameček zagotavljajo, da je njihovo novo čipovje povsem združljivo z obstoječimi brezžičnimi povezavami.

Hitro brezžično povezavo WiGig naj bi sprva uporabili na področju prenosnih računalnikov. Da bi lahko prednosti novosti koristili tudi lastniki starejših prenosnikov, bodo proizvajalci tovrstna čipovja vgrajevali kar v priklopne postaje. Če bo šlo vse po sreči, bi lahko prve preklopne postaje s hitro brezžično povezavo WiGig ugledali še pred koncem letošnjega leta. Prenosniki, opremljeni z njo, pa naj bi na trg zašli predvidoma čez dobro leto dni.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901