Računalništvo, telefonija
14.03.2012 16:11

Deli z drugimi:

Share

Slovensko sodišče poteptalo internetno svobodo v korist igralništvu

Slovenski ponudniki proti cenzuri spleta!
Slovenski ponudniki proti cenzuri spleta!

Zakon o igrah na srečo (ZIS-C) je pred dvema letoma Uradu Republike Slovenije za nadzor prirejanja iger na srečo dal pooblastilo za odrejanje prepovedi dostopa do tujih spletnih stavnic in drugih spletnih strani z igrami na srečo. Urad je nemudoma vsem slovenskim internetnim ponudnikom naložil, da morajo najkasneje do lanskega marca vsem njihovim naročnikom preprečiti dostop do tistih tujih spletnih stavnic, ki niso pridobila ustreznih dovoljenj za organiziranje spletnih iger na srečo v Sloveniji. Med njimi najdemo spletne strani, kot so www.expekt.com, www.bwin.com in www.bet-at-home.com.

Vsi ponudniki dostopa do svetovnega spleta se s cenzuro Urada Republike Slovenije za nadzor prirejanja iger na srečo niso strinjali. Med »uporniki« je bilo zdaleč najbolj dejavno podjetje Telemach. To se je najprej pritožilo na Upravno sodišče. Ker sodni senat ni ugodil njihovim zahtevam, so se pred časom pritožili še na Vrhovno sodišče. Za ta korak so se odločili, ker so menili, da je šlo pri odločbi Urada o prepovedi dostopa do tujih spletnih stavnic in drugih spletnih strani z igrami na srečo za nesorazmeren in preveč posplošen poseg v svobodo internetnega prometa.

Žal je Telemach tudi na Vrhovnem sodišču naletel na gluha ušesa. Sodni senat je namreč glede omejevanja dostopa do tujih spletnih stavnic odločil, da je Telemach dolžan upoštevati zahteve Urada RS za nadzor prirejanja iger na srečo, ki jih je z odločbo predhodno potrdilo že Upravno sodišče. To za njihove naročnike pomeni, da ti ne bodo več mogli dostopati do spletnih naslovov, kot so pokerstars.com, pokerstars.si, bet-at-home.com, expekt.com in sl.sportingbet.com. S tem, ko se je tudi Vrhovno sodišče opredelilo do vprašanj, ki so bila v konkretnem primeru predmet sodne obravnave, je pričakovati, da bodo sodišča še v ostalih nerešenih primerih izdala vsebinsko enake odločbe. Vse torej kaže na to, da slovenska sodišča finančne interese slovenskih ponudnikov iger na srečo postavljajo pred interesom javnosti do svobodnega dostopa do svetovnega spleta.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več