Računalništvo, telefonija
27.11.2012 17:56
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni pirati pozor! Do filma v eni sekundi

British Telecom je uspešno zaključil prvi cikel preizkušanja novega širokopasovnega omrežja na obstoječem optičnem omrežju. Britanski telekomunikacijski gigant je bil nad preizkusom zelo navdušen, saj je prenos podatkov potekal s hitrostjo približno 1,25 GB na sekundo.
Optična povezava hitrosti 1,25 GB na sekundo bo sprva na voljo (žal) le podjetjem.
Optična povezava hitrosti 1,25 GB na sekundo bo sprva na voljo (žal) le podjetjem.

Hitrosti dostopa do svetovnega spleta ni nikoli dovolj. Ponudniki internetnega dostopa zato neprestano iščejo načine, kako ga pospešiti. Nov mejnik prenosa podatkov preko spleta je pred kratkim uspelo postaviti britanskemu podjetju British Telecom, in sicer preko pasivnega optičnega omrežja, imenovanega XGPON. To je namreč doseglo vrtoglavo hitrost 10 Gb na sekundo.

Najhitrejši dostop do svetovnega spleta je British Telecom dosegel z mrežno opremo kitajskega podjetja ZTE. Britanski telekomunikacijski gigant je nad projektom zelo navdušen, saj je v mestu Cornwall ravno pred kratkim uspešno zaključil prvi cikel preizkušanja novega širokopasovnega omrežja na obstoječem optičnem omrežju (http://goo.gl/kpwY6). Prenos podatkov je potekal s hitrostjo približno 1,25 GB na sekundo (povprečna velikost filma na spletu). Podatke za preizkus je priskrbel eden vodilnih otoških proizvajalcev električnih uporov Arcol UK Ltd.

Običajni uporabniki 10-gigabitnega interneta še dlje časa ne bodo deleži, saj zdajšnje osnovne plošče premorejo zgolj gigabitne ethernet priključke. British Telecom bo zato hitro internetno povezavo najprej »pripeljal« do razdelilnikov in šele nato do gospodinjstev. Ta bodo imela na voljo gigabitni dostop do svetovnega spleta.

Mnogi uporabniki interneta so prepričani, da je gigabitna povezava v svetovnem spletu nepotrebna. Nekateri so celo mnenja, da takšne hitrosti ne bomo nikoli potrebovali. To bo seveda pokazal čas. Tudi nekdanji prvi mož Microsofta Bill Gates je nekoč dejal, da bo 640 KB pomnilnika dovolj za vedno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več