Računalništvo, telefonija
19.01.2010 17:24

Deli z drugimi:

Share

Varnost in nevarnost elektronskega bančništva

Možje s črnimi klobuki so na preži in na delu tudi takrat, ko vi počivate. S takšnim sloganom so nas danes na seminarju o varnosti in nevarnosti elektronskega bančništva nagovarjali strokovnjaki iz različnih področji.
Možje s črnimi klobuki so na preži in na delu tudi takrat, ko vi počivate.
Možje s črnimi klobuki so na preži in na delu tudi takrat, ko vi počivate.

HERMES SoftLab

je priredil poldnevno brezplačno konferenco »Kdo se boji črnega moža?« o varnosti in nevarnostih elektronskega bančništva v Sloveniji. Kot specialist na področju varnih rešitev v finančnem sektorju in zdravstvenih informacijskih sistemih je predstavil značilnosti novejših sofisticiranih napadov na internetno bančništvo, ranljivosti, ki omogočajo take napade, in načine, kako le-te najučinkoviteje preprečiti. Na dogodku so med drugimi sodelovali Zveza potrošnikov Slovenije, Informacijski pooblaščenec RS, Združenje bank Slovenije in Mobitel.

Več kot 70 udeležencev je v HERMES SoftLabu spremljalo konferenco o trendih napadov na internetno bančništvo in tehnoloških rešitvah, ki takšno obliko kriminala otežujejo.

SI-CERT, ki v Sloveniji med drugim sprejema prijave zlorab na internetu, prejme letno približno 1700 prijav: „Reševanje zlorab na nacionalni ravni že nekaj let poteka usklajeno, težave se pojavljajo predvsem pri mednarodnih preiskavah. Pri večini zlorab pa je vpletenih več kriminalnih skupin iz različnih držav,” je povedal Gorazd Božič, vodja SI-CERT-a.

Tudi Zveza potrošnikov Slovenije ocenjuje, da pomembno vlogo pri potrošnikovi odločitvi za izbor spletne banke igra varnost storitev. „Pomembno je predvsem to, da banke obveščajo svoje komitente o morebitnih tveganjih in varnostnih ukrepih na način, ki je razumljiv povprečnemu uporabniku in ne le strokovnjaku za informacijsko tehnologijo,” je povedala Živa Drol Novak iz ZPS-ja.

GEMALTO je na konferenci predstavil rešitve, ki zagotavljajo varnost z močno avtentikacijo uporabnika pri prijavi v storitev ter zanesljivo verifikacijo transakcije z uporabo bančne kartice in posebnega čitalca, Norkom Technologies pa je predstavil rešitve za zaznavanje zlorab elektronskega bančništva v bankah. Mobitel se je posvetil vprašanjem uporabnosti in varnosti mobilnih tehnologij v bančništvu.

Kot uvod v zaključno okroglo mizo je Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije podal uvodna izhodišča o varstvu osebnih podatkov in varnosti e-bančništva, HERMES SoftLab pa je predstavljene rešitve, njihove prednosti in pomanjkljivosti povzel ter nakazal smernice, ki lahko pomagajo pri odločitvah bank pri izbiri rešitev. Na okrogli mizi „Kdo sploh še potrebuje varno e-bančništvo”, kjer so bili gostje SI-CERT, Zveza potrošnikov Slovenije, Urad informacijskega pooblaščenca RS, Združenje bank Slovenije, Deželna banke Slovenije, Nova Ljubljanska banka in Agencija za pošto in elektronske komunikacije, so se udeleženci strinjali, da zlorab ni mogoče preprečiti v celoti, kar pa ne pomeni, da jih z naprednimi tehnološkimi rešitvami banke ne morejo učinkovito omejevati.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več