Računalništvo, telefonija
11.12.2014 07:37

Deli z drugimi:

Share

Vsakdo lahko postane estonski e-prebivalec!

Po izvedeni uspešni identifikaciji lahko tujci dostopajo do vseh elektronskih storitev, ki jih ponuja estonska javna uprava.
Po izvedeni uspešni identifikaciji lahko tujci dostopajo do vseh elektronskih storitev, ki jih ponuja estonska javna uprava.

Estonija je prva država na svetu, ki je pričela ponujati dostop do svojih javnih e-storitev osebam, ki niso državljani baltskih držav. Posamezniki ki se za to možnost odločijo dejansko prejmejo virtualno estonsko identiteto, ki obsega posebno kartico s čipom. Slednjo je mogoče uporabiti v navezi z vsemi osebnimi računalniki, za preverjanje pristnosti pa je potrebna še koda PIN.

Po izvedeni uspešni identifikaciji lahko tujci dostopajo do vseh elektronskih storitev, ki jih ponuja estonska javna uprava. Ti imajo namreč možnost dostopa do e-storitev, kot so e-zdravje, e-izobraževanje, e-šolstvo, e-davčni sistem in elektronski sistem namenjen glasovanju. Novost je seveda namenjena tudi posameznikom, ki želijo odpreti podjetje, saj je mogoče odpreti celo bančni račun in imeti prost dostop do navideznega trga evropske unije pod estonsko zastavo.

Trenutno je tovrstno kartico mogoče dobiti le osebno v Estoniji, kmalu pa jo bo mogoče pridobiti tudi preko estonskih veleposlaništev širom sveta. Za pridobitev kartice bo potrebno predhodno izpolniti poseben obrazec, dati prsne odtise in fotografijo, ki bo shranjena na kartico. Za pridobitev kartice bo potrebno odšteti še 50 evrov ter določiti številko PIN dolžine med pet in 12 znakov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847