Računalništvo, telefonija
11.12.2014 07:37

Deli z drugimi:

Share

Vsakdo lahko postane estonski e-prebivalec!

Po izvedeni uspešni identifikaciji lahko tujci dostopajo do vseh elektronskih storitev, ki jih ponuja estonska javna uprava.
Po izvedeni uspešni identifikaciji lahko tujci dostopajo do vseh elektronskih storitev, ki jih ponuja estonska javna uprava.

Estonija je prva država na svetu, ki je pričela ponujati dostop do svojih javnih e-storitev osebam, ki niso državljani baltskih držav. Posamezniki ki se za to možnost odločijo dejansko prejmejo virtualno estonsko identiteto, ki obsega posebno kartico s čipom. Slednjo je mogoče uporabiti v navezi z vsemi osebnimi računalniki, za preverjanje pristnosti pa je potrebna še koda PIN.

Po izvedeni uspešni identifikaciji lahko tujci dostopajo do vseh elektronskih storitev, ki jih ponuja estonska javna uprava. Ti imajo namreč možnost dostopa do e-storitev, kot so e-zdravje, e-izobraževanje, e-šolstvo, e-davčni sistem in elektronski sistem namenjen glasovanju. Novost je seveda namenjena tudi posameznikom, ki želijo odpreti podjetje, saj je mogoče odpreti celo bančni račun in imeti prost dostop do navideznega trga evropske unije pod estonsko zastavo.

Trenutno je tovrstno kartico mogoče dobiti le osebno v Estoniji, kmalu pa jo bo mogoče pridobiti tudi preko estonskih veleposlaništev širom sveta. Za pridobitev kartice bo potrebno predhodno izpolniti poseben obrazec, dati prsne odtise in fotografijo, ki bo shranjena na kartico. Za pridobitev kartice bo potrebno odšteti še 50 evrov ter določiti številko PIN dolžine med pet in 12 znakov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več