Programska in razvojna orodja
27.04.2017 11:16

Deli z drugimi:

Share

5 razlogov zakaj kupiti Google Home in ne Amazonove Alexe

5 razlogov zakaj kupiti Google Home in ne Amazonove Alexe
5 razlogov zakaj kupiti Google Home in ne Amazonove Alexe

Če slučajno razmišljate o nakupu digitalnega asistenta in tehtate med asistentoma Google Home ter Amazon Alexa, je nekaj ključnih stvari, na katere morate biti pozorni. Če smo povsem natančni jih je v resnici 5.

Možgani

Google Home ima veliko prednost pred Alexo, in sicer je to Googlova kapaciteta znanja/informacij. Gre najverjetneje za najbolj očitno razliko med dotičnima digitalnima asistentoma. Ob vprašanjih kot je “ali lahko v pralnem stroju perem svilo”, Google ponudi odgovore in ne samo to, zraven dobimo še zelo podrobne dodatne informacije, ki so lahko koristne. Od tega lahko potegnemo veliko, saj lahko Google Home recimo vprašamo katere sestavine gredo v določeno jed, medtem pa iščemo po hladilniku. Ravno to “znanje v trenutku” je glavni namen digitalnih asistentov in Google Home na tej točki opravlja svojo nalogo boljše kot Amazon Alexa. Edini problem nastane recimo takrat, ko Home našteva rezultate v obliki med seboj nepovezanih besed, kar lahko povzroči precejšnjo zmedo.

Chromecast

Če imate Chromecast, potem je Google Home edina prava izbira. Oddajanje vsebine na vaš televizor – v obliki Netlixa, YouTuba ali Google Photos – s hitrimi glasovnimi ukazi je zelo priročno. S temi enakimi ukazi lahko vsebino ustavite, prevrtite nazaj ali preskočite kak del. Vse kar morate storiti je, da poveste “OK Google, pause” in Google Home bo zaustavil vsebino. Poleg tega je v asistentu Home nekaj uporabne tehnologije predvidevanja. Alexa je znotraj teh orodij precej bolj manj bogata in zato dobi točko znova Home.

Več uporabnikov

Pred kratkim je Google Home z zadnjo posodobitvijo prejel novo orodje, ki prepozna uporabnika po njegovem glasu. To pomeni, da lahko več uporabnikov uporablja Home, brez da bi bilo potrebno menjavati račune, tako kot je to potrebno pri Alexi. Takole na prvi pogled se morda komu zdi to dokaj majhna novost, ki pa pride še kako prav. Predstavljajte si samo neko gospodinjstvo, kjer živi družina z večimi otroki.

Mikrofon(i)

Alexina slabost je v tem, da njeni mikrofoni delujejo odlično na veliki razdalji, vendar mora biti tišina oz. v prostoru ne sme biti pretiranega hrupa. To pomeni, da Alexa praktično ne prepozna ukaza, če zraven igra glasba ali zvoni budilka. Brez, da bi precej povišali glas, ne bomo mogli komunicirati z Alexo, ker nas ta enostavno ne bo slišala. Tisto kar sledi je, da fizično pristopimo do naprave in pritisnemo gumb za interakcijo, ali pa ugasnemo kakršenkoli hrup že pač.

Google Home na drugi strani pa deluje praktično brezhibno. Ne glede na glasnost glasbe, Home zazna ukaze.

Dizajn

Bodimo odkriti, digitalni asistent je luksuzna dobrina in nikakor ne nujna potrebščina vsakega gospodinjstva. Manj kot je sam predmet impozanten, bolj hitro se lahko zlije z okolico in postane vsakdanji del pohištva.

Home je nekoliko manjši kot Alexa, prav tako pa je nekoliko bolj obilen. To lastnost lahko pripišemo manjšemu zvočniku v Google Home-u, kar pa pomeni, da iz njega dobimo slabšo kvaliteto zvoka. Ta podatek vam pride prav, če razmišljate o rabi katerega od digitalnih asisitentov kot glavno predvajalno napravo za glasbo. V nasprotnem primeru je kompakten dizajn lahko določena prednost saj zavzame manj prostora.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več