Programska in razvojna orodja
20.07.2017 09:40

Deli z drugimi:

Share

Google Glass se vrača, tokrat v drugačni preobleki

Google Glass se vrača, tokrat v drugačni preobleki
Google Glass se vrača, tokrat v drugačni preobleki

Veliko pred Snapchat Spectacles in Microsoft HoloLens, so bila pametna očala Google Glass. Googlova vizija pametnih, nosljivih očal danes ne izgleda tako zelo futuristična kot je izgledala leta 2013, saj so Google Glass očala zaradi svojega dizajna odbijala veliko število potencialnih kupcev, prav tako pa uporabjena tehnologija ni bila prava navidezna resničnost, temveč bolj ekran, pritrjen na glavo uporabnika.

Kljub temu, da se komercialna raba očal Google Glass ni najbolj prijela, je sedaj prišel trenutek, ko bi Google s svojimi očali lahko prodrl na področje poslovne, profesionalne rabe. Google Glass 2.0 je prenovljena izdaja strojne opreme Googlovih očal v podobnem dizajnu. Marketinško gledano je prišlo do preobrata, kajti Google je popolnoma na novo repozicioniral produkt in ga sedaj targetira kot nosljivo napravo za profesionalno rabo – podobno kot Epson Moverio, HoloLens in Daqri. V tem kontekstu je celoten dizajn veliko bolj primeren ciljni publiki.

Glass Enterprise Edition, kot se imenuja nova izdaja Googlovih očal, je na voljo zgolj po naročilu preko Glass Partners. Gre za podjetja, ki izdelujejo specifične, prilagojene verzije za kliente. Tudi cena je variabilna, kajti očala so prilagojena glede na personalizacijo programske opreme, vrste delovnega okolja in potrebnega izposabljanja.

Glass Partners vključujejo Augmedix (platorma za avtomatsko dokumentacijo zdravstvenih sistemov), Aira (asistenca za slepe in slabovidne, ki je pomagala slepemu tekaču preteči maraton v Bostonu) in Brain Power (nevrološka orodja, ki pomagajo avtistom in ljudem z travmatičnimi možganskimi poškodbami).

Podjetja DHL, GE, Sutter Health in AGCO, po podatkih tehnološkega inkubatorja X Company, ki je del podjetja Alphabet, že sodelujejo z Glass Enterprise Edition. Recimo letalski mehaniki podjetja GE, imajo direktno pred očmi navodila in napotke za popravila, delavci podjetja AGCO imajo na enak način urejeno video podporo. Možnosti, ki jih na raznoraznih delovnih mestih, omogočajo očala Google Glass so zelo široke in Google je potreboval kar nekaj časa, morda celo preveč, da je ugotovil kje imajo njihova očala zares potencial.

Kaj je izboljšano na Google Glass Enterprise Edition očalih? Daljša življenjska doba baterije, očala so lažja, hitrejši in zmoglivejši procesor, lučka, ki sveti, ko z očali snemamo in boljša ter bolj varna brezžična povezljivost. Nova prednost, ki jo je Google pripravil za novo izdajo očal, je med drugim tudi možnost, da uporabnik v očala vstavi svoje leče z dioptrijo.

Gledano povsem tehnično, očala Glass niso pozicionirana kot naprava z navidezno resničnostjo, temveč X Company gleda na očala Glass kot “assisted realitiy” (realnost z asistenco).
Glede na to, da se navidezna resničnost vedno bolj pomika proti telefonom, nosljiva tehnologija z AR tehnologijo (pa naj bo to navidezna resničnost ali resničnost z asistenco) ni tako zelo daleč stran. Vprašanje, ali bodo ljudje dejansko želeli nositi pametna očala, ostaja še vedno aktualno, vendar vsi tisti, ki bodo nosili tovrstno nosljivo tehnologijo, Google Glass ostajajo v profesionalnih vodah.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več