Programska in razvojna orodja
15.03.2017 14:09
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali bo YouTube uničil kabelsko televizijo?

Ali bo YouTube uničil kabelsko televizijo?
Ali bo YouTube uničil kabelsko televizijo?

Google je naznanil prihod nove televizijske storitve v živo, ki sliši na ime YouTube TV. Se bližamo koncu kabelske televizije? Vsaj na začetku bo YouTube TV eksluzivno na voljo zgolj v ZDA, Google pa pravi, da bo razvoj nove storitve potekal postopoma, kar pomeni, da bodo začeli na večjih trgih in počasi prodirali na manjše.

Google še ni naznanil v katerih mestih in kdaj lahko pričakujemo YouTube TV, vendar bodo prebivalci ZDA lahko prvi preizkusili novo televizijsko storitev tudi v primeru, če živijo zunaj mest, kjer bo YouTube TV na voljo. Enostavno bodo izbrali enega od trgov, kjer bo YouTube TV na voljo in prejemali pripadajoč televizijski program.

Naročnina na YouTube TV znaša 35 dolarjev na mesec, vključuje pa družinski paket šestih računov, ki bodo za začetek predvajali 40 kanalov. YouTube TV bo možno spremljati na določenih iOS in Android pametnih telefonih ter tablicah, prav tako pa bodo gledalci lahko YouTube TV gledali na spletni strani tv.youtube.com. Kar se tiče televizijske podpore bo YouTube TV kompatibilen z televizijami, ki podpirajo Google Chromecast, proti koncu leta pa Google načrtuje še podporo raznih igralnih konzol, ostalih televizij itd. Kot dodatek bo na YouTube TV možno spremljati vsebine iz storitve YouTube Red in Google Play Music.

YouTube TV od uporabnikov ne zahteve nobene pogodbe, naročnino pa je možno prekiniti brez dodatnih stroškov. Dobra lastnost je tudi ta, da lahko naročnino “zamrznemo”, kar pomeni, da v primeru neaktivnosti ne plačujemo naročnine. Ko se spet vpišemo v naš račun, YouTube TV avtomatsko prepozna našo potezo in naročnina se normalno obračunava naprej.

Zakaj YouTube TV pomeni konec za kabelsko televizijo?

Google je trenutno v precejšnji prednosti pred ostalimi ponudniki televizijskih storitev, kar pomeni, da ima možnost monopola. Google lahko zaračuna veliko večje oglaševalske stroške, saj ima boljše in obsežnejše podatke o uporabnikih kot katerokoli drugo televizijsko podjetje. Oglaševalska podjetja po vsem svetu se že kar nekaj časa veselijo YouTube TV storitve, saj naj bi YouTube znotraj industrije imel najboljše targetiranje in merjenje oglasov, hkrati pa ima YouTube največje tržišče mladih gledalcev.

Trendi na področju gledanja televizije favorizirajo Google. Gledalci, ki so stari več kot 30 let, razmišljajo o televiziji kot o aktivnosti, ki vključuje dnevno sobo, veliko televizijo in naročnino na kabelsko televizijo. Mlajši gledalci pa seveda temu ne sledijo in favorizirajo YouTube in pametne telefone. Zadnje raziskave kažejo, da 26% vseh ameriških najstnikov gleda YouTube na dnevni ravni. Torej kaj se bo zgodilo, ko bodo ti mladi gledalci postali starejši?

Kabelski televiziji so šteti dnevi in ljudje smo vedno bolj navajeni na gledanje televizije preko računalnika in celo preko pametnih telefonov. Google se tega dobro zaveda, vendar je vprašanje kakšna bo reakcija ponudnikov kabelske televizije. Je sploh možno konkurirati Googlu in YouTubu?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808