Facebook
30.06.2014 15:13

Deli z drugimi:

Share

Facebook moral razkriti na stotine uporabniških računov

Z zgolj dvema »klikoma« se nam bodo na mobilni napravi prikazale objave naših prijateljev in znancev, in sicer od najnovejših do najstarejših.
Z zgolj dvema »klikoma« se nam bodo na mobilni napravi prikazale objave naših prijateljev in znancev, in sicer od najnovejših do najstarejših.

Facebook je javnosti zaupal, da so se od preteklega poletja s sodišči borili za preklic poziva za razkritje identitet več sto ljudi.

”Ta nepričakovana zahteva je največja, ker smo jih kdaj videli – po magnitudi večja od deset – in prepriočani smo se, da zahteva ni ustavna že od samega začetka” je dejal Chris Sonberdy, namestnik odvetnika podjetja.

Situacija dvigne vprašanja o zasebnosti digitalne dobe, saj so podatki skoraj vseh oseb na voljo že skoraj vsakomur. Naprava lahko pove več o vas, kot si mislite. Ta teden je višje sodišče zavrnilo naloge za iskanja mobilnih naprav, zaradi nerazumne preiskave in zasega. Dodali so, da ”mobilne naprave niso samo še ena tehnološka priročnost.”

Facebook je zapisal, da je podjetje moralo posredovati podatke od več kot 381 oseb zaradi sodnih pozivov, čeprav je bilo ovadenih ”le” 62 ljudi. Podjetje je seveda bilo primorano molčati o zadevi, saj niti javnosti niti preiskovancem niso smeli izdati nobenih informacij.

Čeprav tudi druga podjetja, kot so Google in Apple, posredujejo podatke pristojnim, je Facebook še očitno zmeraj najbolj zaželeno ”skladišče” podatkov, saj so od julija do decembra 2013 prejeli skupaj kar 12,598 zahtev za razkritje podatkov s strani Ameriške vlade. Skupno so zahtevali podatke od kar 18,715 uporabnikov. Facebook dodaja, da so posredovali vse podatke oziroma, da so ugodili kar 81% vsem zahtev.

Nasvet za navadne smrtnike? Če ne želite, da bi vaša babica videla neko fotografijo, potem očitno ne sodi na splet. Vse kar naložite na splet, tam tudi ostane. Še vedno.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več