Facebook
04.08.2017 14:00

Deli z drugimi:

Share

Facebook testira Stories na računalniku

Facebook testira Stories na računalniku
Facebook testira Stories na računalniku

Odlična novica za vse Facebook ljubitelje! Facebook Stories, “Snapchatovski klon”, ki v Facebook mobilni aplikaciji sedi nad “News Feed-om” , sedaj prihaja še na Facebookovo aplikacijo za računalnike. Kot lahko vidimo na sliki, Stories ne bodo več na samem vrhu strani, temveč bodo pomaknjene nekoliko bolj desno, kjer so vsaj nekoliko manj vsiljive oz. moteče. Poleg že poznanih okroglih ikon, bo postavljen majhen vprašaj, ki bo v primeru, ko bomo z miško podrsali preko njega, razkril namen nove lastnosti. Kljub temu, da številni že poznajo Facebook Stories, določena skupina uporabniko Facebook uporablja zgolj na računalnikih in ravno tem bo potreba razlaga.

Ta bo uporabniku povedala zgolj to, da Stories sestavljajo slike in videi, ki so vidni vsega 24 ur po objavi in nato izginejo “za vedno”. Facebook je za portal TechCrunch potrdil, da so Facebook Stories še vedno zgolj testna verzija, vendar so hkrati povedali, da zelo kmalu lahko pričakujemo bolj obsežno vključevanje “Snapchatovske lastnosti” v aplikacijo za računalnike. Če se morda spračujete zakaj sploh Stories (“zgodbe”) obstajajo na Facebooku, potem je odgovor povsem preprost. Po velikem uspehu na Instagramu, se je Facebook odločil da “Snapchatovsko pogruntavščino” uporabi še na Facebooku.

V prvih petih mesecih je Instagram s svojo različico “Zgodb” prilezel do 150 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov. Sedaj, torej eno leto po začetku, ima več kot 250 milijonov uporabnikov in to je v primerjevi s Snapchatom, ki se giblje okrog 166 milijonov, zelo lepa številka. Polovica profesionalnih profilov je na Instagramu v zadnjem mesecu ustvarila zgodbo, včeraj pa smo že pisali o tem, da je povprečna raba Instagrama na dnevni ravni zrasla na 32 minut za tiste, ki so stari pod 25 in 24 minut za tiste starejše od 25 let.

“Zgodbe” so se v začetku leta 2017 premaknile tudi na Facebook, in sicer najprej na Irskem in nato še po ostalih državah sveta. Pri “velikem F-ju” priznavajo, da ima zasluge za vizualno-komunikacijski del lastnosti res Snapchat, vendar trdijo, da gre pri prevzemu “Zgodb” za veliko več kot zgolj kopiranje popularne aplikacije konkurenta. Tako kot “Facebook News Feed”, ki je postal praktično standard med vsemi družbenimi mediji, so Stories postale nov način deljenja stvari s svojimi priajtelji ali sledilci. To je vodilo v prevzem formata s strani raznih platform.

Facebook je dodal Stories na Instagram, Messenger in svojo lastno aplikacijo. Podobno je skušal narediti tudi na WhatsApp-u. Poleg vsega tega so Stories služile kot neke vrste inspiracija za redizajniranje ostalih aplikacij, med katerimi so najbolj aktualne Tinder, Match in Skype. Kljub vsemu temu pa ostaja dejstvo, da Facebook Stories niso ravno popularne med uporabniki. To so pri Facebooku seveda takoj ugotovili in zelo intenzivno skušali dvigniti rabo novosti, vendar še vedno ni takšnega odziva kot so si ga želeli.

Za zdaj seveda ostaja glavno vprašanje, ali bo prenos Facebook Stories na računalnike doprinesel k večji rabi. Mogoče smo ljudje pač izbrali Instagram in nam je Facebook že nekoliko preveč. Sicer pa kdo in zakaj bi recimo objavil neko sliko tako na Instagram in Facebook? Morda bo Facebook še nekoliko poizkušal, potem pa bi lahko mogoče sinhroniziral Instagram Stories s Facebookom, kar pomeni, da bi avtomatsko videli objave na obeh platformah.

Facebook za zdaj še ni potrdil števila uporabnikov, ki so v testiranje prejeli Facebook Stories na računalnike, vendar je verjetno jasno, da teh ni veliko.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več