Facebook
17.06.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Facebook z umetno inteligenco nad terorizem

Facebook z umetno inteligenco nad terorizem
Facebook z umetno inteligenco nad terorizem

Po mnenju Facebooka obstaja nekaj različnih rešitev, kako odstraniti terorizem in ekstremistične vsebine iz družbenega omrežja. Med temi rešitvami je umetna inteligenca. V zadnjem času se Facebook na veliko sooča s kritikami na račun ekstremističnih objav na različnih koncih omrežja. Kritike predvsem letijo na neaktivnost Facebooka pri odstranjevanju teh objav in nadzoru širjenja tovrstnih vsebin.

Iz tega razloga je prvi mož “velikega F-ja” prejšnji teden javnosti ponudil dostop “v zakulisje” borbe proti terorizmu. Monika Bickert, direktorica globalnega pravnega menedžmenta, je razložila, da na Facebooku preprosto ni prostora za terorizem in da bo Facebook zelo aktivno stopil proti vsem tovrstnim aktivnostim. Brian Fishman, protiteroristični menedžer podjetja, je v zapisu na blogu dodal: “Takoj, ko naletimo na teroriste ali objave, ki podpirajo terorizem, odstranimo vsebine in avtorje vzamemo pod drobnogled. Ko prejmemo obzožbe potencialnega terorozima, skrbno pregledamo poročila in reagiramo v karseda najkrajšem možnem času”.

Facebook navaja, da so njihovi protiteroristični ukrepi, ki vključujejo umetno inteligenco, še v zgodnjih fazah razvoja. Ena od metod, ki jo družbeno omrežje uporablja je “image matching” (slikovno ujemanje). To pomeni, da v primeru objave, ki vsebuje sliko znanega terorista, Facebookova programska oprema najde ujemanje slike z raznimi propagandnimi videi terorističnih združenj ali ostalih objav, ki jih je Facebook že odstranil zaradi ekstremizma. Že res, da gre za povsem osnovno rabo umetne inteligence, vendar Facebook intenzivno širi ekipo, ki bo zadolžena prav za razvoj umetne inteligence, ki se bo ukvarjala s terorizmom.

Drugi način, ki bi znal biti zelo učinkovit, je analiza jezika na strani, ki bi potencialno lahko nakazovala teroristična nagnjenja. Poleg tega, da bo umetna inteligenca ščitila Facebook, v vrsti stojita še Instagram in WhatsApp. Najprej je potrebno do potankosti razviti sam sistem, potem pa bo počasi možna tudi širitev naprej po drugih aplikacijah.

Bickertova and Fishman sta zapisala, da trdno verjamejo, da lahko Facebook v kombinaciji z najnaprednejšo tehnologijo veliko doprinese v boju proti terorizmu. Če se zavedamo, da je na svetu že skoraj 2 milijarde uporabnikov Facebooka, potem lahko jasno vidimo kakšen doseg in efekt lahko takšna masa ljudi ima na celotno dogajanje po svetu. Ogromno obtožb leti na račun Facebooka tudi zaradi lažnih novic, potem pojavljajo se primeri, kjer preko orodja Facebook Live ljudje predvajajo naslije in celo umore, vse to pa doseže neverjetno število ljudi. Učinek je lahko kot vidimo tudi negativen, vendar Fishman trdi, da Facebook na pravi poti.

Zapomniti si moramo, da ljudje lahko na Facebook objavijo praktično karkoli jim srce poželi. Na strani podjetja pa je, da so sposobni nadzirati primernost vsebin. Ko govorimo o terorizmu, Facebook jasno izpostavlja, da tehnologija lahko naredi veliko, vendar ne vsega, torej tehnologija ni tisti edini pravi odgovor – zelo pomembna je človeška moderacija.

Bickertova in Fishman razlagata, da protiteroristično ekipo sestavlaj trenutno 150 članov, med katerimi so bivši tožilci, pravniki in inženirji. Facebook se na tej točki vedno pogosteje združuje z drugimi partnerskimi podjetji kot so razne agencije, pravna podjetja in vlade. Decembra lani je Facebook skupaj s podjetji Twitter, Microsoft in YouTube ustvaril bazo podatkov, ki spremlja in shranjuje vse digitalne “prstne odtise” terorostičnih organizacij.

“Želimo si, da bi Facebook postal neugoden kraj za teroriste”, sta dodala Bickertova in Fishman. “Izziv za vse spletne skupnosti je enak kot za skupnosti v resničnem svetu – da postanejo boljše pri prepoznavanju prvih oz. zgodnjih signalov terorizma preden je prepozno”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več