Facebook
21.10.2021 07:19
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zuckerberg pripravlja novo ime za Facebook

Ja, prav ste prebrali, obeta se nam čisto novo ime za "veliki F". Kdaj? Kmalu in to zaradi precej logičnih razlogov. Na to potezo se Facebook že nekaj časa pripravlja, zdaj pa naj bi šlo zares.

Glede na podatke zanesljivih virov bi naj Facebook naslednji teden spremenil svoje ime. Zakaj? Ker želi postaviti fokus na gradnjo metaverzuma.

Sprememba imena, o kateri bo prvi mož Facebooka, Mark Zuckerberg, govoril na tradicionalni konferenci Connect, bi naj signalizirala ambicije tehnološkega giganta, ki želi pustiti pečat ne samo s svojim družbenim omrežjem in vsem, kar spada zraven. Preznamčenje bi lahko pomenilo, da bo modra aplikacija Facebook postala eden od produktov “mame”, ki si že lasti Instagram, WhatsApp, Oculus in še bi lahko naštevali. Predstavnik za odnose z javnostmi pri Facebooku zadeve ni želel komentirati.

Facebook trenutno že ima več kot 10.000 ljudi, ki razvijajo in gradijo potrošniško strojno opremo, kot so AR očala. Za ta Zuckerberg verjame, da bodo čez čas postala tako nepogrešljiva, kot je to danes pametni telefon. Julija je Zuckerberg za The Verge povedal, da bodo v naslednjih nekaj letih “intenzivno delali na tranziciji, da jih ljudje ne bodo več gledali, kot zgolj podjetje z družbenimi omrežji, temveč metaverzum podjetje”.

Eden od razlogov, zakaj bi se Zuckerberg lahko odločil za novo znamčenje je tudi to, da s tem loči futurističen del posla, na katerega se v zadnjih časih fokusira, medtem ko je Facebook vedno znova tema pogovorov raznih organov, kongresa in medijev. Pred kratkim samooklicani žvižgač, bivši zaposleni pri Facebooko, je na primer za The Wall Street Journal razkril interne dokumente in celo pričal pred Kongresom.

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg

Tudi Google in Snapchat sta naredila podobno

Facebook pa še zdaleč ni prvo znano tehnološko podjetje, ki je spremenilo ime podjetja, ko se njegove ambicije širijo. Leta 2015 se je Google v celoti reorganiziral v okviru holdinga, imenovanega Alphabet, deloma zato, da bi signaliziral, da ne gre več samo za spletni iskalnik, ampak za razširjen konglomerat s podjetji, ki izdelujejo avtonomne avtomobile in zdravstveno tehniko ipd. Snapchat pa se je leta 2016 preimenoval v Snap Inc., istega leta pa je kar sam sebe oklical “camera company” in predstavil svoj prvi par očal Spectacles.

The Verge piše, da je novo ime družbe Facebook skrbno varovana skrivnost, ki ni znana niti med vodstvom podjetja. Možno ime bi lahko imelo nekaj opraviti z Horizontom, imenom še neobjavljene VR različice Facebook-meet-Roblox, ki jo je podjetje razvijalo zadnjih nekaj let. Ime te aplikacije je bilo nedavno spremenjeno v Horizon Worlds kmalu po tem, ko je Facebook predstavil različico za sodelovanje na delovnem mestu, imenovano Horizon Workrooms.

Poleg Zuckerbergovih komentarjev je Facebook vztrajno postavljal temelje za večjo osredotočenost na naslednjo generacijo tehnologij. Lansko poletje je ustanovila prav posebno metaverzum ekipo. Pred kratkim je napovedalo, da bo vodja AR in VR Andrew Bosworth napredoval v glavnega tehnološkega direktorja. Pred nekaj dnevi je Facebook objavil, da namerava zaposliti še 10.000 zaposlenih za delo na metaverzumu v Evropi.

Metaverzum “bo velik poudarek in mislim, da bo to samo velik del naslednjega poglavja o tem, kako se internet razvija po mobilnem internetu,” je Zuckerberg povedal za The Verge to poletje. “In mislim, da bo to tudi naslednje veliko poglavje za naše podjetje, ki se bo na tem področju dobesedn podvojilo.”

Zapleteno dejstvo je, da čeprav Facebook v zadnjih tednih močno promovira idejo o metaverzumu, to še vedno ni splošno razumljen koncept. Izraz je prvotno skoval znanstvenofantastični pisatelj Neal Stephenson za opis virtualnega sveta, v katerega ljudje bežijo iz distopičnega, resničnega sveta. Zdaj je koncept sprejelo eno največjih in najbolj kontroverznih podjetij na svetu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več