Facebook
22.04.2017 20:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook stavi na obogateno in navidezno resničnost

Facebook stavi na obogateno in navidezno resničnost
Facebook stavi na obogateno in navidezno resničnost

Facebook vsako leto organizira konferenco vseh razvijalcev, ki delujejo znotraj podjetja in gradijo glavnino drožbenega omrežja, saj so ravno ti razvijalci odgovorni za razvoj Facebooka z ustvarjanjem aplikacij in ostalih novosti, ki jih potem uporabljata skoraj dve milijardi ljudi. Letošnja konferenca “Facebook F8” je potekala v San Joseju in mi smo za vas pripravili nekaj zanimivih trendov, ki jih Facebook prepoznava kot ključne pri svojem razvoju.

1. AR Studio

“Augmented reality” (navidezna resničnost) je tehnologija, pri kateri digitalne fotografije in na splošno digitalni vizualni svet zapolni realni svet in dogajanje v njem. Navidezna resničnost je med drugim tudi področje, kjer poteka “srdit boj” med Facebookom in njegovim rivalom Snapchatom. AR Studio bi naj po mnenju Marka Zuckerberga bil Facebookova velika konkurenčna prednost.

AR Studio je orodje in platforma, na kateri lahko razvijalci izkoristijo Facebookovo neizmerno računalniško moč – za stvari kot je recimo “image recognition” (prepoznavanje slik) – brez, da bi morali investirati v precej drago in kompleksno tehnologijo kot tako. AR Studio je tako orodje, namenjeno razvijalcem.

2. Messenger bo omogočal več

Ne glede na to ali vam je Messenger všeč ali ne, David Marcus, prvi mož Messengerja, želi aplikacijo še razširiti. Dodati želi številne nove integracije s poudarkom na poslovni komunikaciji. Po pisanju portala BBC, je Facebook tukaj nekoliko posnemal kitajski WeChat, ki je gigantska kitajska aplikacija, ki pa za razliko od Messengerja omogoča uporabnikom široko paleto aktivnosti znotraj ene aplikacije. Facebook tako želi, da uporabniki Messenegerja znotraj iste aplikacije klepetamo s svojimi prijatelji o včeranji zabavi, nato pa brez izhoda iz aplikacije kupimo neke karte za koncert, rezerviramo večerjo v restavraciji in najamemo prevoz do večerje.

Kot lahko vidimo na sliki, je na konferenci Facebook F8 Marcus pokazal kako načrtujejo integracijo Spotifyja, kjer lahko uporabnik izbere glasbo za skupinski pogovor in tako vsi sodelujoči poslušajo glasbo skupaj. Zuckerberg je prepričan, da usmerja Facebook v pravo smer in Messenger je po njegovem mnenju ena od prioritet, ki bo zadovoljila uporabnike.

3. Druženje s prijatelji v virtualni resničnosti

Facebook je svoj nakup Oculus VR-ja argumentiral s trditvijo o prihodnosti VR-ja kot platforme in ne zgolj tehnologije namenjene igranju iger. Facebook Spaces je v resnici prvo “utelešenje” tega. Uporabnik je postavljen, v obliki risanega avatarja, v svet, ki ga naseljujejo Facebook prijatelji tega uporabnika, ki so prav tako avatarji. Tukaj lahko klepetamo s prijatelji, igramo igre, delimo fotografije, delamo sebke in naredimo celo video klic z nekom iz “resničnega” sveta. Takole na prvi pogled bodo številni gotovo trdili, da je zelo žalostno kako ne moremo biti prijatelji na tradicionalen, fizičen način kajne? Kaj pa recimo, če imamo prijatelja nekje daleč stran in ga ne moremo obiskati fizično? Facebook Spaces je kot neka nadgradnja Skypa, ki se sliši zelo zanimiva.

Obstaja pa precejšnja ovira za vstop v Facebook Spaces, in sicer je to denar. Najprej potrebujemo Oculus Rift, ki v primeru, da nimamo dovolj zmogljivega računalnika, stane okrog 900 eur. Ravno to je razlog, zakaj Facebook tako intenzivno dela na svojem brezžičnem, visoko kakovostnem in od računalnika neodvisnem VR kompletu. Za Facebook Spaces je VR, ki je cenovno dostopen prvi pogoj.

4. Delovno mesto

Facebook je naznanil, da bo do konca tega leta na voljo brezplačna verzija Workplace-a. Gre za Facebookov odgovor na kolaboracijsko orodje Slack, ki je narejeno za pomoč pri večji produktivnosti. Sedaj je polna verzija orodja Workplace brezplačna, kar pa se bo kasneje spremenilo, saj Facebook namerava vzpostaviti plačljivo premium verzijo, ki bi omogočala izboljšana administracijska orodja in shranjevanje v oblaku, medtem ko bi brezplačna verzija ponujala zgolj osnovna orodja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več