Računalništvo, telefonija
14.07.2016 15:11

Deli z drugimi:

Share

20 let odkrivanja mladih talentov

Poletna šola EDIT navdihuje inovativnost in deli tehnološko znanje z naslednjo generacijo strokovnjakov za informacijske tehnologije. EDIT letos obeležuje 20. obletnico delovanja, kar Comtradovo poletno šolo glede na bogate izkušnje in tradicijo uvršča v sam vrh poletnih šol v regiji.
Živa Gorup Reichmann, vodja razvoja kompetenc pri Comtradu
Živa Gorup Reichmann, vodja razvoja kompetenc pri Comtradu

Ob otvoritvi poletne šole EDIT smo se z Živo Gorup Reichmann, vodjo razvoja kompetenc pri Comtradu, pogovarjali o letošnji poletni šoli EDIT, milenijski generaciji ter vzgajanju nadarjenih posameznikov.

Živa, pravite, da je namen poletne šole EDIT, da se študentje lotijo reševanja izzivov od samega začetka in nato sodelujejo v celotnem procesu, od ideje in brainstorminga, do izvedbe ter predstavitve, pri čemer jim vseskozi pomagajo izkušeni mentorji. Kaj želite, da se udeleženci letošnje poletne šole EDIT naučijo?

Trudimo se, da moduli poletnih šol temeljijo na aktualnih trendih iz tehnološkega sveta, zato so letošnji izzivi posvečeni digitalni transformaciji. Na poletno šolo večinoma pritegnemo študente tehničnih fakultet, ki jih spodbujamo, da na razvoj tehnologije gledajo celostno. Digitalna transformacija namreč korenito spreminja tudi poslovne koncepte podjetij. Na to temo smo letos pripravili tudi nekaj predavanj, s katerimi bomo skušali teoretično znanje udeležencev povezati z realnostjo in s trenutnimi trendi v digitalnem svetu.

Kako je videti poučevanje in mentorstvo milenijski generaciji, za katero lahko rečemo, da je odrasla v digitalnem svetu?

V svetu informacijskih tehnologij je veliko govora o milenijski generaciji, za katero menimo, da jim je način poučevanja na poletni šoli EDIT pisan na kožo. Milenijci ne pričakujejo več predavanj, temveč želijo čim več praktičnega ter smiselnega dela, veliko sprašujejo in so zelo aktivni. Imajo veliko zagona in motivacije, naša naloga je, da jih opogumimo ter spodbudimo, da začnejo s samostojnim delom in čim več poskušajo. EDIT simulira Comtradovo delovno okolje, zato je na poletni šoli veliko skupinskega dela, ki udeležencem omogoča, da se po načelu prenosa znanja in izkušenj učijo tudi drug od drugega. V času poletne šole povežemo študente z različnih lokacij, da začutijo širino poletne šole EDIT. Virtualne ekipe so za naše podjetje stalnica, zato želimo udeležencem pokazati, da lahko odlično sodeluješ z nekom, čeprav ga osebno še nisi spoznal in se »srečuješ« z njim samo na virtualnih sestankih.

Študente katerih lokacij povezujete med seboj?

Povezujemo udeležence šol EDIT iz Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Omenjenim se letos pridružuje tudi Irska, kjer sodelujemo z organizacijo, ki skrbi za razvoj in priložnosti za študente.

S kom pa sodelujete v Sloveniji?

V Sloveniji sodelujemo z različnimi fakultetami, ki nam pomagajo tudi pri promociji poletne šole EDIT. Veliko fakultet organizira tudi lastne poletne šole, na katere z veseljem usmerimo srednješolce in študente, ki se prijavijo na našo poletno šolo EDIT, če menimo, da bi bile druge poletne šole zanje mogoče bolj primerne.

Torej gre za vzajemno sodelovanje s fakultetami?

Seveda, fakultete nas lepo podpirajo, saj v poletni šoli EDIT vidijo dodano vrednost. Sami pa se zavedamo, da študentje potrebujejo osnovno znanje s fakultete, ki ga na šoli EDIT dopolnimo s praktično izkušnjo. Z delom v podjetju in na realnem projektu udeleženci pogosto lažje razumejo, zakaj so se nekaj učili, in dobijo dodatno motivacijo za učenje. Presenečeni smo nad motivacijo in rezultati, ki jih udeleženci dosežejo po dveh tednih samostojnega dela.

Del izkušnje poletne šole EDIT predstavlja tudi predstavitev projektov ob zaključku poletne šole. Kaj predstavitev rezultatov pomeni za udeležence?

Predstavitev rezultatov je zelo pomembna, zaključni del pa je vedno začinjen s tremo, ker mladi pokažejo svoj izdelek pred relativno velikim občinstvom. Naši sodelavci pa komaj čakajo, da vidijo rezultate poletne šole. Vsaka skupina projekt predstavi na svoj način, nekateri naredijo impro ligo, drugi jo predstavijo z bolj tehničnega vidika, spet tretji predstavijo v obliki zgodbe …

Obujanje spominov ob 20. otvoritvi EDITA

Poletna šola EDIT je svoja vrata odprla 11. julija, ko so se na otvoritvi poletne šole EDIT letošnjim študentom pridružili tudi udeleženci preteklih poletnih šol. Praznovanje 20. obletnice je minilo v znamenju obujanja spominov bivših udeležencev in grajenju načrtov za prihodnost.

Fotografije z otvoritve si lahko ogledate v galeriji, izjave preteklih EDITovcev pa v spodnjem videu.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več