Računalništvo, telefonija
21.06.2012 08:16

Deli z drugimi:

Share

20 let rasti družbe Halcom

Gorazd Bavdaž, Matjaž Čadež, Marko Šega (od leve proti desni)
Gorazd Bavdaž, Matjaž Čadež, Marko Šega (od leve proti desni)

Na tiskovni konferenci ob 20. obletnici družbe Halcom so predstavniki podjetja poleg uspešnega poslovanja v zadnjih dvajsetih letih, ko je družba brez prekinitev stalno povečevala prihodke od prodaje, poudarili še prihodnost plačilnih sistemov v mobilnem svetu. Kot je poudaril glavni izvršni direktor dr. Marko Šega, se Halcom usmerja v razvoj mobilnih rešitev (mobilno plačevanje in mobilna banka poleg obstoječega sms bančništva), rešitve za segment prebivalstva ter malih in mikro podjetij, nadaljuje pa z nadgradnjo in promocijo e-računov, katerih plačevanje bo možno tudi prek mobilnih telefonov, in storitev mobilnega plačevanja, kot je Platimo.

Dr. Šega je dodal, da se je prav v letošnjem letu uporaba mobilnih telefonov za plačevanje blaga in storitev v Srbiji močno povečala. Vsak teden je namreč tudi prek 100 novih uporabnikov storitve Platimo, ki jo je razvil Halcom. Na srbskem trgu jo ponujajo mobilni operater Telenor in štiri največje srbske banke, največ interesa zanjo pa so pokazali prav veliki trgovci. Uporabniki v Srbiji lahko storitev uporabljajo zlasti za plačila mesečnih računov, polnjenje predplačniških računov mobilnih operaterjev ter nakazila med seboj, poleg tega pa še za nakupe prek spletnih strani, plačila med podjetji (B2B), plačila prek POS terminalov, ali pa plačujejo nakupe na prodajnih avtomatih ali prek klicnih centrov.

Gorazd Bavdaž, vodja prodaje bančnim skupinam in mobilnih finančnih storitev, je izpostavil prednosti mobilnih finančnih storitev, ki omogočajo tako mikro plačila kot plačila večjih vrednosti; plačila na daljavo kot plačila na prodajnem mestu; uporabo teh storitev na novih pametnih mobilnih telefonih in na običajnih starejših modelih. Naštete prednosti in preprostost uporabe ter visoka penetracija mobilnih telefonov po mnenju Halcoma obetajo mobilnemu plačevanju svetlo prihodnost.

Halcom ima danes 146 zaposlenih (Slovenija: 114, Beograd: 25, Sarajevo: 4, Dubaj: 3) in deluje na deset trgih (Albanija, Bosna in Hercegovina, Nemčija, Iran, Kosovo, Črna gora, Katar, Maroko, Srbija in Slovenija). Sodeluje s 3 mobilnimi operaterji, 4 centralnimi bankami oz. klirinškimi hišami in več kot 70 komercialnimi bankami. Halcomove e-bančne rešitve uporablja več kot 140 tisoč podjetij, ki opravijo 13 milijonov plačil mesečno v skupni višini 40 milijard EUR mesečno.

Kot je poudaril dr. Šega, Halcom pričakuje rast poslovanja predvsem na tujih trgih. Prav ti so pomembni za družbo Halcom tudi v času krize, saj ji omogočajo rast in stabilno poslovanje. V letošnjem letu je Halcom odprl podjetje v Dubaju, ki bo skrbelo za trge Srednjega vzhoda in Afrike in sledi poslovnim priložnostim v Jordaniji, Omanu, Qatarju in Bahrainu. Halcom si obeta tudi skorajšnji podpis pogodbe z eno največjih bančnih skupin v Evropi, kar mu bo omogočilo vstop v nove banke na še desetih trgih.

HALCOM konsolidirano (2011)

Čisti prihodki od prodaje 12.177.866

Čisti poslovni izid obračunskega obdobja 1.249.546

Letna rast glede na preteklo leto 109,4

Čisti prihodki od prodaje na domačem trgu v % 44,6

Čisti prihodki od prodaje na tujem trgu v % 55,4

Halcom je v vseh 20 letih ustvarjal stalno rast čistih prihodkov od prodaje ob obvladovanih stroških. V zadnjih štirih letih je Halcom po prihodkih v povprečju rasel 12% letno, število zaposlenih pa povečeval 14% letno ob še vedno visokem dobičku. Halcom ima tudi danes razpisana aktualna delovna mesta na spletni strani http://www.halcom.si/index.php?section=125.

Poleg vlaganja v znanje in nove kadre Halcom stalno zagotavlja visoke standarde kakovosti produktov in deluje v skladu s standardoma ISO 9001 in ISO 27001, poslovanje družbe pa je bilo večkrat tudi nagrajeno. Družba je med drugim vse od leta 2007, ko je prejela tudi nagrado »Rating leta«, stalno med petdeseterico podjetij z najvišjo bonitetno oceno v Sloveniji (podeljuje jo I d.o.o. in Dun&Bradstreet). Pred dnevi pa se je Halcom uvrstil tudi med finaliste prestižnega evropskega tekmovanja European Business Awards.

Predsednik upravnega odbora Matjaž Čadež je povedal, da je pri razvoju družinskih podjetij največji izziv odhod lastnika iz aktivnega upravljanja. Halcom je ta izziv uspešno premagal prav z izborom novega glavnega izvršnega direktorja dr. Marka Šege, ki je velik strokovnjak na področju elektronskih plačilnih sistemov in soustvarjalec Halcomove zgodbe o uspehu.

Zgodbo o uspehu je Halcom v Sloveniji gradil tudi z razvojem plačilnih sistemov v Sloveniji. Kot je povedal Čadež je Halcom soustvarjal reformo plačilnega prometa med letoma 1997 in 2001 in v času prehoda na EUR ter SEPA (Enotno območje plačil v evrih). Slovenija je danes med prvimi v Evropi po ažurnosti, kakovosti in cenovni učinkovitosti plačilnega prometa. Osnova za to je bilo združeno Halcomovo poznavanje prejšnjih sistemov in vseh novosti, ki jih prinaša Evropska unija.

Kot drugo prelomnico poudarja Čadež razvoj v svetu prve elektronske banke za poslovne uporabnike z uporabo izjemo varne tehnologije PKI na pametnih karticah. Takšno banko je Halcom postavil za NLB že leta 1997.

Kot tretji prelomni dogodek v razvoju plačilnih sistemov v Sloveniji Čadež označuje ohranitev lastnega klirinškega sistema v Sloveniji. Ob vstopu v SEPA je predvsem v Evropi veljalo prepričanje, da je Slovenija premajhna, da bi tak sistem samostojno vzpostavila. Danes je sistem v Bankartu cenovno in razvojno konkurenčen in popolnoma skladen z zahtevami SEPA.

Infrastruktura izmenjave elektronskih računov je po besedah Čadeža četrta prelomnica v razvoju slovenske elektronske infrastrukture, saj imajo skoraj vsa podjetja možnost med seboj izmenjavati račune prek varnega e-bančnega kanala. S sistemom e-računov, ki ga je razvil Halcom, je tako Slovenija med prvimi v Evropi, ki ima vse-nacionalno izmenjavo e-računov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več