Računalništvo, telefonija
26.01.2017 14:30

Deli z drugimi:

Share

4 lastnosti Excel VLOOKUP funkcije, ki jih še ne poznate

4 lastnosti Excel VLOOKUP funkcije, ki jih še ne poznate
4 lastnosti Excel VLOOKUP funkcije, ki jih še ne poznate

Ko želite izpisati podatke iz tabele, je Excel funkcija VLOOKUP odlična izbira. Ko se naučite dinamično poiskati in izpisati podatke iz tabel, boste Excel le težko uporabljali brez te funkcije.

Kako VLOOKUP funkcija deluje

V osnovi funkcija VLOOKUP poišče in izpiše podatke iz dane tabele. Na primer črka V v VLOOKUP pomeni vertikalno, saj morajo biti podatki v tabeli razporejeni vertikalno za uporabo te funkcije.

VLOOKUP gleda le desno

Funkcija VLOOKUP lahko izbere in izpiše podatke le desno od prvega stolpca v tabeli. To sicer ne predstavlja nobene ovire, saj so tako vsi drugi podatki zapisani desno od prvega stolpca. Če pa se »lookup« stolpec pojavlja znotraj tabele, pa boste lahko izpisovali podatke le desno od izbranega stoplca.

VLOOKUP vedno najde le prvi zadetek

Če »lookup« stolpec vsebuje podvojene vrednosti, bo VLOOKUP funkcija našla le prvo vrednost. Če stolpec ne vsebuje duplikatov, to seveda ne predstavlja težav. Težava se pojavi v primeru, da imate v prvem stolpcu navedeni dve osebi z istim imenom. Zato moramo pri uporabi funkcije VLOOKUP vedno paziti, da ne navajamo podatkov, pri katerih obstaja velika možnost podvajanja.

VLOOKUP ni občutljiv na velike ali male črke

Ko iščete zadetek VLOOKUP, ni potrebno upoštevati velikih ali malih črk. Primer: Produktna koda PQRF je identična pqrf. Če pogledate spodnji primer, kjer iščemo ime “JANET”, nam VLOOKUP najde prvi zadetek, ki pa ni napisan z velikimi črkami.

Če se s z vrtilnimi ali VLOOKUP funkcijami do sedaj še niste srečali, vam omogočamo spletni tečaj le za 25€. Za več informaciji prosim sledite tej povezavi.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri HOUSING Co. d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več