Računalništvo, telefonija
23.06.2015 16:02

Deli z drugimi:

Share

5 nasvetov za varnost na dopustu

5 nasvetov za varnost na dopustu
5 nasvetov za varnost na dopustu

Tudi letošnje poletje se verjetno na dopust odpravljate z eno ali več elektronskimi napravami. Telefon, prenosnik ali tablica so postali že redni del prtljage skupaj z brisačo in kremo za sončenje. Poskrbite, da bodo vaše naprave (p)ostale varne tudi v počitniškem času. ESET vam ponuja 5 hitrih nasvetov, kako izboljšati varnost na spletu.

  1. Posodobitve programske opreme. Preden se odpravite na dopust posodobite programsko opremo in operacijski sistem z najnovejšimi varnostnimi popravki, ki jih izdajajo uradne programske hiše. Pisci zlonamerne kode namreč pogosto uporabljajo varnostne luknje v programih, preko katerih lahko vdirajo v računalnike nepozornih uporabnikov.
  2. Zaklenite svoje naprave. Določite varnostna gesla na vseh digitalnih napravah. Poskrbite, da so naprave ugasnjene, ko jih ne uporabljate. Na ta način lahko preprečite hiter dostop do svojih podatkov nepooblaščenim osebam, v primeru izgube ali kraje naprave. Naprednih uporabnikov oz. tatov varnostno geslo resda ne bo ustavilo, jih bo pa upočasnilo. To vam omogoči več dragocenega časa za izsleditev svoje naprave s storitvijo »Anti-Theft«.
  3. Varna gesla. Gesla so pomemben varnostni faktor. Poskrbite za to, da imate naprave ali storitve zaščitene s kompleksnimi gesli. Bistveni napotki pri izbiranju gesel so: izogibajte se osebnim imenom, rojstnim datumom, obletnicam itd … uporabljajte kombinacijo velikih in malih črk, številk in znakov. Dobro geslo naj vsebuje vsaj 8 različnih znakov, predvsem pa ne uporabljajte enega gesla za različne storitve.
  4. Uporabljajte aplikacije proti kraji (anti-theft). Uporaba anti-theft tehnologije je zelo pametna. Aktivirajte programsko opremo proti kraji na vseh svojih napravah, prenosnikih, telefonih in tablicah in se pozanimajte o tem, kako deluje, še preden odidete na dopust. Ni vse izgubljeno, ko ugotovite, da nimate več svoje naprave. Z uporabo anti-theft programske opreme lahko v večini primerov pridobite informacije o lokaciji naprave preko GPS koordinat ali slik preko spletne kamere, če je »novi uporabnik« priključen na internet.
  5. Previdno pri uporabi javnih omrežij. Večina hotelov, barov, letališč ali restavracij omogoča uporabo brezžičnih Wi-Fi omrežij, nekatera so zaščitena z gesli, nekatera pa omogočajo prosto uporabo. Ne poslužujte se plačevanja preko spletnega bančništva ali drugih transakcij preko Wi-Fi omrežji, ki niso zaščitena z gesli. Tudi do spletnih storitev, za katere se uporablja geslo ni priporočljivo dostopati preko teh omrežji, saj so zelo izpostavljena za morebitne napade hekerjev.

Predvsem pa vam, kot vedno svetujemo, da skrbno ravnate s svojimi digitalnimi napravami. Imejte jih ustrezno zaščitene s protivirusno programsko opremo, posodabljate svoj operacijski sistem in drugo programsko opremo, ter ravnajte preudarno na spletu. Lahko vam pomagamo pri zaščiti vaših naprav. Preverite zadnjo ponudbo ESET antivirusnih produktov ali preizkusite novo beta verzijo ESET Smart Security 9 na www.eset.si in si zagotovite varno uporabo računalnika. Želimo vam prijeten, predvsem pa varen dopust.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več