Računalništvo, telefonija
20.02.2017 21:28
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 ubijalskih nasvetov, da postanete super pogajalec

7 ubijalskih nasvetov, da postanete super pogajalec
7 ubijalskih nasvetov, da postanete super pogajalec

Od nekdaj je veljalo, da kdor se zna dobro pogajati vedno »dobro skozi pride«. Ne samo v poslu, temveč tudi na drugih področjih življenja. Pri tem so mnogi prepričani, da se dober pogajalec rodi. To seveda ne drži, saj so pogajanja veščina, ki se jo lahko naučimo, kot npr. vožnjo z avtomobilom.

V nadaljevanju vam bomo predstavili 7 nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da boste svoje pogajalske spretnosti izboljšali … če se boste teh nasvetov le držali.

1. nasvet: Nikoli ne recite »Ni problema«, ko soglašate z nekim predlogom.

Vsakič, ko se strinjate s predlogom druge strani, ji dajte občutek, da je pridobila nekaj zelo vrednega, zelo dragocenega. Če rečete »Ni problema«, druga stran ne dobi občutka, da vas je to nekaj stalo, in niti, da je to za njih velik dosežek.

Oboje pa ima samo en rezultat: slabši pogajalski položaj za vas. Zato nikoli ne recite “Ni problema”. Ravno nasprotno. Drugi strani dajte občutek, da ste se morali konkretno potruditi, da ste ji lahko ugodili oz. da je bilo to zelo težko. Tako boste za nadaljevaje pogajanj v veliko boljšem položaju.

2. Nikoli se ne odrecite nečemu v zameno za nič

Pogajanja so trgovanje z vsem, kar imate. Ko z nekim predlogom soglašate, vedno dodajte nek pogoj – nekaj, kar želite v zameno, po možnosti z višjo vrednostjo. Uporabljajte pogojnike kot npr.: »Če lahko naredite X za nas, potem bomo mi naredili Y za vas«. Nikoli ne dajte ničesar v zameno za nič. Vedno vprašajte nekaj v zameno.

3. Nikoli ne bodite prvi, ki soglaša s pomembno zadevo

Če se boste takoj strinjali z določenim predlogom, boste drugi strani dali občutek, da si ponujeno zelo želite. To pa bo oslabilo vaš pogajalski položaj. Soglašajte z manjšimi zadevami, da se bodo pogajanja začela premikati. To je popolnoma sprejemljivo. A nikoli ne sprejmite prve ponudbe, ki vam jo ponudi druga stran.

4. Naj ima molk dober učinek. Več poslušajte kot govorite.

Nadzorujte svoja čustva. Če je nekdo podal neracionalen zahtevek, ne zagrabite »za vabo«, ampak ostanite tiho nekaj sekund. Zgodilo se bo, da bo druga stran ponovno pretehtala ali začela upravičevati svoj zahtevek.

5. Prepričajte se, da obe strani razumeta, kaj sta se dogovorili

Med pogajanji si zapisujte soglasja, ki ste jih dosegli ter s katerimi sta se obe strani strinjali. Občasno se ustavite in naredite povzetek stanja/dogovora. Obnovite, kaj ste se doslej dogovorili. Nič ni bolj nesmiselno kot to, da se dobro pogajate, potem pa se kasneje izkaže, da dejansko sploh niste dosegli konsenza in da si vsaka stran rezultat pogajanj razlaga po svoje.

6. Nikoli naj vas ne bo strah vprašati za nekaj, kar si želite ali potrebujete

Če ne vprašaš, ne dobiš. Pustite si manevrski prostor. Zapomnite si, da obstajata samo dve vrsti ljudi na svetu: tisti, ki se pogajajo, in tisti, ki se ne. In zato obstajata za vsako zadevo dve ceni: ena je za tiste, ki se pogajajo, druga pa za tiste, ki se ne.

7. Veliko časa posvetite PRAVI pripravi na pogajanja

Zberite čim več informacij, saj informacije danes predstavljajo moč. Pred sestankom razdelajte svoj izhodiščni položaj in svoj zaželeni cilj. Razmišljajte tudi o svojem »planu B« – tem boljši je ta, tem lažje se boste pogajali. Pripravite si cilje, ki jih želite doseči s pogajanji. Predvsem pa ne pozabite čim bolje raziskati, kaj je tisto, kar želi druga stran – kaj so njene prioritete, kaj ji je pomembno. To je tisto, kar vam daje največ moči v pogajanjih – poznavanje interesov in ciljev druge strani.

In za konec … zapomnite si:

Če se pogajate s strankami ali dolgoletnimi poslovnimi partnerji, je ohranjanje odnosa bistvenega pomena. Da obdržite odnos je bolj pomembno to, KAKO popustite, kot pa PRI ČEM popustite. Poskusite doseči prijateljski, pameten in pravičen (nepristranski) dogovor, tako da imata obe strani občutek, da sta se dobro spogajali. Prizadevajte si, da s pogajanji okrepite dolgoletna razmerja, ne pa da jih krhate.

Spoznajte pogajalske pristope najboljših svetovnih pogajalcev v živo!

Avtor članka, Derek Arden, bo imel 21. marca v Sloveniji seminar, kjer vam bo zaupal pogajalske pristope in taktike najboljših svetovnih pogajalcev. Če se pogajate s strankami glede cen in pogojev, če se pogajate z dobavitelji, če se pogajate s poslovnimi partnerji, bankami ali zasebno, potem bo udeležba na tem seminarju odločitev, ki vam bo lahko prihranila na tisoče EUR. Več informacij o seminarju…


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več