Računalništvo, telefonija
29.09.2010 20:33
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

77 odstotkov zaposlenih na delovnem mestu uporablja socialna omrežja

Ameriška podružnica varnostnega podjetja Panda Security je opravila raziskavo tveganosti socialnih omrežij. V njej ugotavlja, da je dobra tretjina podjetij prek socialnih omrežij že prejela škodljivo kodo, ki je vodila do okužb računalnikov, 23 odstotkov podjetij pa poroča tudi o kraji identitete. Največ okužb so ustvarile vsebine na omrežju Facebook, sledita pa mu spletni mesti YouTube ter Twitter.
77 odstotkov zaposlenih na delovnem mestu uporablja socialna omrežja
77 odstotkov zaposlenih na delovnem mestu uporablja socialna omrežja

Raziskava Panda Security se je osredotočila na varnostna tveganja v malih in srednje velikih podjetjih, v katerih zaposleni na delovnem mestu lahko dostopajo do socialnih omrežij. Raziskava je zajela 315 ameriških podjetjih z do tisoč zaposlenimi. Analitiki ugotavljajo, da med delovnim časom do socialnih omrežij dostopa kar 77 odstotkov zaposlenih, med njimi pa jih je 33 odstotkov že doživelo okužbe računalnika ali lokalnega omrežja podjetja. Zanimivo je tudi dejstvo, da kar 62 odstotkov anketiranih podjetij sicer ne dovoli uporabe socialnih omrežij na delovnem mestu, a zaposleni te omejitve očitno ne upoštevajo.

Podjetja, sodelujoča v raziskavi, so izrazila številne skrbi glede socialnih omrežij, med največjimi nevarnostmi pa izpostavljajo izgubo zasebnosti in podatkov (74 odstotkov), okužbe s škodljivimi kodami (69 odstotkov), izgubo produktivnosti (60 odstotkov), izgubo ugleda (50 odstotkov) ter težave z delovanjem omrežja in računalnikov (29 odstotkov). Kljub temu pa podjetja iz segmenta SMB vidijo koristi v uporabi socialnih omrežij, saj jih kar 78 odstotkov priznava, da jih uporabljajo za raziskave navad uporabnikov, boljšo podporo strankam, komunikacijo z javnostmi ter različne marketinške dejavnosti za ustvarjanje prihodkov. Med socialnimi omrežji v podjetjih je daleč najbolj priljubljen Facebook, njegove uporabniške račune ima 69 odstotkov vprašanih zaposlenih, sledijo pa Twitter (44 odstotkov), YouTube (32 odstotkov) ter LinkedIn (23 odstotkov).

Največ okužb prek Facebooka

Omrežje Facebook vodi tudi pri odstotku okužb, prejetih s strani vsebin na socialnih omrežjih. Kar 71,6 odstotka okuženih podjetij je okužbe prejelo prek omenjenega omrežja, prav tako je Facebook poskrbel za največ kršitev zasebnosti (73,2 odstotkov). Okužbe s škodljivimi kodami sta pri obisku spletišča YouTube v povprečju prejela dva od petih poslovnih uporabnikov (41,2 odstotkov), medtem ko je vsak drugi uporabnik omrežja Twitter zaznal kršitev zasebnosti (51 odstotkov).

Pri ugotavljanju finančne škode, povezane z okužbami in kršitvami zasebnosti je na prvem mestu zopet pristal Facebook, saj je kar 62 odstotkov podjetij utrpelo poslovno škodo. Po nevarnosti glede izgube finančnih sredstev so nato sledila naslednja socialna omrežja: Twitter (38 odstotkov), YouTube (24 odstotkov) in LinkedIn (11 odstotkov). Tretjina podjetij poroča o poslovni škodi, višji od 5.000 ameriških dolarjev.

Pomagajo varnostne politike in izobraževanje zaposlenih

Podjetja se z nevarnostmi, ki pretijo prek socialnih omrežij, soočajo po svoje. Večina, kar 57 odstotkov anketiranih, jih uporablja aktivne varnostne politike glede socialnih omrežij, zaposlujejo celo ljudi, ki skrbijo za njihovo dosledno izvajanje (tak pristop ubira 81 odstotkov podjetij z omenjenim pristopom). Dodatno izobraževanje o nevarnostih in tveganjih, povezanih s socialnimi omrežji, je svojim zaposlenim namenilo 64 odstotkov malih in srednje velikih podjetij.

Kot že omenjeno, 62 odstotkov anketiranih podjetij ne dovoli uporabe socialnih omrežij na delovnem mestu. Med najpogostejšimi kršitvami s strani zaposlenih podjetja informatiki ugotavljajo igranje iger (32 odstotkov), objavo neprimernih vsebin (31 odstotkov) ter namestitev nedovoljenih aplikacij (25 odstotkov). Četrtina podjetij aktivno blokira dostop do socialnih omrežij, pretežno na internetnih prehodih (65 odstotkov) ali prek varnostnih rešitev (45 odstotkov).

“Socialna omrežja podjetjem prinašajo številne prednosti, a so te povezane tudi s tveganji. Zavedanje nevarnosti in izobraževanje zaposlenih je ključnega pomena za pravilno uporabo socialnih omrežij. Poleg zdrave pameti pa velja podjetja spomniti tudi na prilagoditev varnostnih zaščit, ki skrbijo za varnost in zasebnost uporabnikov,” je povedal tehnični direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več