Računalništvo, telefonija
29.06.2016 18:04
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Acer XF240H – Cenovno ugoden 144 Hz monitor s FreeSyncom

Danes je pod drobnogledom Acerjev gamerski 24 inčni 144 herčni monitor XF240H z vgrajeno FreeSync tehnologijo. Je le eden izmed mnogih 144 herčnih monitorjev ali ponuja nekaj več? Berite naprej.
Acerjev 144hz monitor
Acerjev 144hz monitor

Izdelek prejmemo v lično potiskani kartonski škatli. Ta nam da takoj vedeti, da je produkt v njej namenjen gamerjem. Ob odprtju na vrhu najdemo pripadajoče kablovje – en Dual Link DVI, en Display Port in en napajalni kabel. Ko s poti odmaknemo vse kable lahko brez skrbi, da bi nam kaj letelo po tleh, potegnemo ven monitor. Ta je zaščiten s stiroporjem, ki v celoti pokriva vsebino. Na vrhu slednjega je zalepljen podstavek monitorja, ob odstranitvi tega pa zagledamo vso bistvo današnjega pregleda, monitor Acer XG240H.
Monitor se ponaša s full hd ločljivostjo z 1920 x 1080 piksli, ki se lahko osvežujejo 144-krat na sekundo, sami piksli pa imajo odzivni čas 1 milisekunde in svetllnost 350 kandel na kvadratni meter, kar je bolj kot ne standard v tem segmentu. V notranjosti se skriva TN matrika, ki ima dokaj enakomerno osvetlitev in jo pestijo isti problemi kot druge monitorje s to matriko – torej slaba kontrastnost, vidni koti in nenatančna reprodukcija barv v primerjavi z VA ali IPS matrikami, ki pa so občutno dražje, še posebej če delujejo pri 144 Hz.


Subjektivno je XF240H lepo oblikovan monitor s kombinacijo temno sive in rdeče. Slednja je prisotna le na podstavku, medtem ko je sivino videti na vseh drugih površinah izdelka. Izdelek bi ne popolnoma izstopal v nekoliko resnejšem okolju, popolnoma pa je na mestu v gamerskem setupu. Stojalo je nastavljivo po višini, in sicer slabih 40 centimetrov v najnižjem in 54 centimetre v najvišjem položaju, vertikalnem od negativnih 5 do pozitivnih 35 stopinj in horizontalnem kotu za 60 stopinj v vsako stran tako da je izkušnja uporabe popolnoma zadovoljiva.
Na spodnji desni strani monitorja je najti 5 gumbov s katerimi upravljamo eleganten in odziven OSD (v katerem je možno nastaviti tudi, da nam v GAME načinu sredi ekrana prikazuje merke, za katere naj povem da so nedovoljeni na določenih turnirjih), tem pa je dodana še tipka za vklop in izklop monitorja. Sami gumbi za razliko od pogostih fancy rešitev, ki nam povzročajo več preglavic kot prinašajo koristi, delujejo zadovoljivo in imajo lep taktilen občutek ob kliku. V prihodnji verziji bi radi videli tudi dodatne tipke, s katerimi bi lahko instantno menjavali med profili, podobno kot je to na konkurenčnem BenQ XL2430T.
Od konkurence v tem cenovnem razredu pa XF240H ločuje predvsem FreeSync tehnologija, ki lastniko AMDjevih grafičnih kartic omogoča bolj gladko prikazovanje slike, ko le to enkrat pade pod hitrost osveževanja matrike. Ta je na naši 280x preprečevala tearing in banding slike v Battlefieldu med napetimi manevri s helikopterjem in je tako zagotavljala boljši pregled nad dogajanjem na mapi v primerjavi z monitorjem, ki ni imel FreeSynca.
Konec koncev je monitor namenjen gamerjem in v le teh se izkaže odlično in lahko povemo, da je v tem cenovnem razredu to najboljši monitor. Spet je na potezi BenQ.


Monitor lahko kupite preko spletne trgovine EIGRE.si


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GS IT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GS IT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GS IT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več