Računalništvo, telefonija
01.06.2012 12:49

Deli z drugimi:

Share

Ali se računalništvo v oblaku izplača?

Ali se računalništvo v oblaku izplača?
Ali se računalništvo v oblaku izplača?

V zadnjem času se veliko govori o najnovejšem trendu v informacijski tehnologiiji – računalništvu v oblaku. O tej temi je bilo povedanega že veliko, a zdi se, da še vedno ni jasno, ali gre dejansko za nekaj, kar prinaša prednosti za končne uporabnike, ali pa imajo koristi predvsem ponudniki.

Cena je navadno glavni faktor, s katerim se meri smiselnost neke investicijie. Ker lahko pri najemu računalniških resursov v oblaku nastane veliko skritih stroškov, je za uporabnike najbolje, da se s ponudnikom dogovorijo za ceno vnaprej in tudi podpišejo pogodbo, ki definira fiksen znesek. Ko se tako spustimo v izračun pa ugotovimo, da vsak uporabnik spada v eno od sledečih kategorij:

  • Mala in srednja podjetja. V malih in srednjih podjetjih so navadno potrebe po resursih relativno majhne in zato je lahko cena za vzpostavitev zanesljive in varne infrastrukture precej visoka. Ker oblak že sam po sebi vsebuje večino mehanizmov za zagotovitev le-tega, se prehod v oblak izplača. Poleg tega predvidljiva cena prinaša lažje obvladovanje stroškov, investicije pa niso potrebne, saj je vse resurse mogoče najeti kar sproti.
  • Večja podjetja. Za večja podjetja, ki imajo svoj IT in večje potrebe po resursih, je cenovno bolj smiselno, da postavijo svoj zasebni oblak in ga ne najemajo, saj je mogoče z ekonomijo obsega prihraniti. V ta namen je bolje, da najamejo zunanje strokovnjake, ki jih tak oblak postavijo in izobrazijo kader v podjetju, za uporabo le-tega.
  • Hitro rastoča podjetja. V primeru hitre rasti in velikih sprememb v potrebi resursov se izkaže, da je računalniški oblak, zaradi svoje fleksibilnosti, bolj smiseln od tradicionalnega okolja. Dinamičnost, ki jo prinaša oblak tako prihrani veliko časa, investicij in glavobolov, ko je v kratkem času potrebno narediti drastične spremebe.

Poleg naštetega je za ponudnika računalništva v oblaku tako skoraj nujno, da ponuja tako svetovanje pri vpeljavi, kot tudi neke vrste podpro pri migraciji in upravljaju. Pri ponudnikih, ki to ponujajo lahko govorimo kar kot o ponudnikih IT kot storitev. Eden takšnih je tudi BitSwarm, ki združuje možnost najema računalniških resursov in IT storitev ter s tem prinaša uporabnikom celostno rešitev za njihov IT. Z večletnimi izkušnjami v panogi svojim strankam svetujejo in tam, kjer je to smiselno, tudi vpeljejo računalniški oblak.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več