15.12.2016      15:15
AMD ZEN

AMD oznanil ime Zen procesorjev in njihov izid

Nič več AMD termoelektrarnNič več AMD termoelektrarn

Dobili smo uradno oznanilo, da se bo AMD-jeva nova generacija procesorjev, znana kot Zen, uradno imenovala Ryzen. Predvidoma bo izšla v prvi četrtini leta 2017, skupaj s par novimi zanimivimi novostmi, ki so bile prejšnji teden oznanjene na AMD-jevem sejmu Tech Summit.

Gremo najprej čez večje spremembe.

AMD-jeva Ryzen platforma za osebne računalnike, znana tudi kot Summit Ridge, bo vključevala procesor z osmimi jedri in šestnajstimi nitmi z osnovno frekvenco vsaj 3.4GHz. Tokrat je AMD prvič omenil frekvenco njihovih prihajajočih procesorjev. Trenutni testni primerki sicer delujejo na frekvenci 3.4GHz, a za prodajne primerne bo ta verjetno še višja.

Summit Ridge bo vključeval tudi tehnologijo za pospeševanje frekvence, njena učinkovitost in zmogljivost še ni znana. Vključeval bo 16MB L3 predpomnilnika oz. 4MB L2 predpomnilnika.

eveda bo deloval na novi, prihajajoči AM4 platformi z podporo za DDR4 spomin, PCIe gen3, USB3.1 in NVMe “shrambo”.

V predstavitvi nam je AMD prikazal Ryzen pri 3.4 GHz (brez boosta) v soočenju z Intel Core i7-6900K, ki je prav tako deloval na običajni frekvenci. Za boljšo primerjavo, i7-6900K je 1000€ Broadwell-E procesor za entuziaste z osmimi jedri in šestnajstimi nitmi.

Ryzen je v testu v programu Handbrake presegel i7-6900K (rendiranje videa), saj je za slednje porabil kar 6s manj od konkurenta. Sicer ni bilo izdano, kakšne konfiguracije so v Handbrake uporabili, je pa kljub temu rezultat izjemno obetaven. Vredno je poudariti, da ima Intelov i7-6900K TDP kar 130W, prikazani Ryzen pa 95W (AMD ima manjšo porabo od intela, kaj bomo sedaj z vsemi šalami o AMD elektrarnah). Summit Ridge se je odlično odrezal tudi, ki ni bil obremenjen. Napram 6900k z porabo 110W je porabil 93W. Pod obremenitvijo je bila poraba primerljiva.

AMD CEO Lisa Su je zatrdila, da se AMD vrača na pota stare slave, IPS v novem Ryzen naj bi za vsaj 40% presegel Excavator jedra v Athlon 845. Kot je dejala: “Brez iger in prikrivanja, govorimo o dejanskem stanju. Če so prezentacije, kot je Lisa zatrdila, prava stvar, se AMD po dobrem desetletju vrača nazaj v igro.

Pri predstavitvi so se dotaknili številnih novosti, ki jih Ryzen prinaša. Posebno zanimiva je SenseMI. Gre za skupek senzorjev in zaznavnih kosov strojne opreme, ki so vgrajeni v procesor. Sicer pa ne gre za nekaj, česar v industriji še ne bi videli.

Uporabljena je v petih ključnih področjih, ki Ryzenu pomagajo pri optimalni zmogljivosti in učinkovitosti:

• Pure Power – zaprt kontroliran sistem, ki optimizira hitrost procesorja in njegovo frekvenco ter tako omogoča več zmogljivosti z manjšo porabo.
  • Precision Boost – omogoča višjo zmogljivost z enako porabo z pomočjo zviševanja frekvence v 25 MHz korakih.
  • Extenden Frequency Range- ena izmed bolj zanimivih novosti. Procesorju omogoča, da se glede na temperaturo sam navije preko tovarniških specifikacij. Z njim boste profitirali vsi, ki uporabljate kakovostne hladilne sisteme.
  • Natural Net Prediction – tehnologija, ki naloži ukaze, za katere predvideva, da jih bo uporabil uporabnik.
  • Smart Prefetch – tehnologija, ki si zapomni vzorce dostopov, ki si jih zapiše v procesorjev spomin, tako se do njih dostopa v trenutku, ko so zahtevani.
AMD bo več novosti oznanjal postopoma, preden ga bomo končno dobili v roko v prvi četrtini 2017. Ryzen procesorji za strežnike, imenovani ‘Naples’, pa naj bi izšli komaj v drugi četrtini 2017. V drugi polovici 2017 bo AMD izdal tudi ‘Raven Ridge’ APU-je za nizko – energetske naprave.

Ali ste bili že kdaj žrtev nasilja na družbenih omrežjih?

Vedno več delodajalcev preverja družbena omre... 1
Diverzant  |  Samo norc si naredi profil“in ne mores v...
Teslin avtopilot ni bil kriv za smrt človeka! 4
samos  |  Podobne težave imajo težave tudi piloti,...