Računalništvo, telefonija
22.10.2011 12:08
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avdio sistemi za sodoben dom

Primarna naloga zvočnikov je reprodukcija zvoka, pa to zares še drži? Pripravili smo serijo treh člankov v katerih nameravamo predstaviti zvočniške sisteme, namenjene opremljanju sodobnega stanovanja s sodobno minimalistično podobo.
Monitor Audio Radius
Monitor Audio Radius

Moderno dizajnirano stanovanje ima čiste linije in minimalistični izgled. Brez nepotrebnih visokih omar, kjer se je še pred desetimi leti skrivala težka volumensko gledano skoraj 70 litrska televizija, slik, kaj šele tapet ki smo jih poznali 20 let nazaj…

Omarice so tako postale široke ter nizke in se skoraj praviloma razprostirajo čez celotno glavno steno v dnevnem prostoru, stene so čiste, brez uokvirjenih diplom in gubelinov, na sredini se kaže ultra tanek LCD televizor, ki ima skupnega s številko, ko sem omenjal stari katodni televizor le v tem, da ta sedaj označuje podatek o premeru v palcih. Zvočniki pa…

Najboljši so samostoječi, vendar jih ne moremo nikjer več postaviti saj smo z “minimalistično” dizajnirano omarico zapolnili celotno steno, regalni zvočniki pa bi bili postavljeni občutno prenizko.

Na voljo so nekatere opcije zvočnikov, ki jih proizvajalci tržijo kot kompleti za hišni kino, vendar saj vsi poznamo pregovor, »malo denarja malo muske« in izgled, ki bolj ustreza interierju izpred petih oz. sedmih let. Svetovno priznani proizvajalci visoko kakovostnih avdio naprav se zgoraj zapisanega problema dobro zavedajo in so se na to primerno pripravili.

Monitor Audio je trgu predstavil serijo Radius.

V njihovem asortimanu zvočnikov (ki je najbogatejši izmed v nadaljevanju omenjenih proizvajalcev in serij zvočnikov minimalističnega izgleda) lahko najdemo več vrst namenskih in sistemskih zvočnikov s katerimi brez težav najdemo primerno rešitev za prenekateri problem.

V svoji ponudbi imajo dve vrsti satelitskih zvočnikov, ki jih prodajajo le kot par (Radius R45HD in Radius R90HD), tri različne sistemske zvočnike (Radius R180HD, Radius R225HD, Radius R250HD) – prodajajo se ločeno in so namenjeni uporabi kot zadnji satelitski, prednji sistemski oz. center zvočnik.

Dva aktivna nizkotonca (Radius R360HD, Radius R370HD) z močjo vgrajenega ojačevalca 100 oz. 250W, par prednjih samostoječih zvočnikov (Radius R270HD) ter All-in-one centralni zvočnik z levo in desno zvočniško enoto – Radius R one HD. Slednji zvočnik se predstavlja kot soundbar in ima zadaj tri priklopne konektorje; za levi kanal, center in desni kanal. Tako z enim zvočnikom rešimo problem postavitve stranskih zvočnikov.

Njihova ponudba pa vključuje tudi stojala namenjena zadnjim satelitskim zvočnikom, ki jih na željo lahko postavimo tudi levo in desno spredaj.

Sedaj pa k realnosti.
Za primer vzemimo, da imate na steni pritrjen 46″ LCD televizor. Na steno levo in desno od televizorja enostavno namestite dva Radius R225HD zvočnika, pod televizor pa vertikalno Radius R250HD. Globina zvočnikov je le 10 cm, dobavljivi pa so v treh (nekateri v petih) različnih barvah, od sijoče črne, sijoče bele do srebrne, barve oreha in rdečega lesa.

Zadnji par satelitskih zvočnikov ima dodana stenska nosilca, tako da jih prav tako brez težav namestimo na steno in nagnemo proti poslušalcu.

V primeru, ko je na steni nameščena televizija večjega formata izberemo za stranka sistemska zvočnika enak model kot ga uporabljamo za centralni zvočnik; v primeru manjšega televizorja za prednje sistemske zvočnike izberemo model Radius R180HD, center pa nadomestimo z modelom Radius R225HD ali pa izberemo enak zvočnik, kot ju uporabljamo za levega in desnega.

Manj zahtevni poslušalci pa bodo zadovoljni tudi s prednjim zvočniškim parom Radius R90HD, zadnjim R45HD, medtem ko si bodo za centralni zvočnik izbrali R180HD. Ne pozabite, največ zvoka pri ogledu domačega kina reproducira centralni zvočnik, zato je pomembno da se po kvaliteti sovpada s preostalimi zvočniki oz. je od njih boljši.

Izbira aktivnega SUBwooferja je mogoče še najlažji del, saj smo pri njih najmanj omejeni glede na serijo oz. proizvajalca. Seveda se priporoča, da izberete nizkotonec iste serije oz. proizvajalca, vendar slednji marsikdaj cenijo svoje izdelke previsoko. Dober prodajni svetovalec vam bo ponudil tudi kakšno primerno (cenejšo) alternativo, ki se bo po zvoku ujemala s preostalim zvočniškim sistemom.

Vse dodatne informacije o zvočnikih Monitor Audio lahko najdete v specializirani spletni prodajalni PlayRoom.si kjer je možno omenjene produkte tudi naročiti.

Dodatna vprašanja glede postavitve domačega hišnega razvedrila pa lahko naslovite na email naslov: info@als.si.

Vsem bralcem Računalniških novic spletna trgovina PlayRoom.si ponuja dodaten 5% popust na vse Monitor Audio produkte; vse kar morate storiti je vpis promocijske kode 75421 ob zaključku naročila.
Promocijska koda deluje ob prijavi oz. registraciji v spletno trgovino.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ALS AI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ALS AI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

ALS-1 poslovne rešitve

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ALS AI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več