Računalništvo, telefonija
27.06.2014 08:48

Deli z drugimi:

Share

Bodo InkJet tiskalniki zamenjali laserske?

To je misija, ki jo je na tiskovni konferenci v Zagrebu razkril Epson. S serijo InkJet tiskalnikov namenjenih malim podjetjem želijo izpodriniti laserske tiskalnike, ki naj bi bili 95 % bolj energijsko potratni, imajo visoke stroške vzdrževanja in potrebujejo dlje časa za zagrevanje, zaradi česar so tudi počasnejši pri tisku krajših dokumentov.
Epsonove črnile stekleničke lahko natisnejo desni kup papirja, konkurenčne kartuše pa levega (na tleh).
Epsonove črnile stekleničke lahko natisnejo desni kup papirja, konkurenčne kartuše pa levega (na tleh).

Epson je pred dvema letoma izdal svojo L serijo tiskalnikov. To so bili prvi tiskalniki, ki so vsebovali svoje lastne rezervoarje s črnilom, ki omogočajo nenehen tok črnila. Ta sistem je poznan kot sistem neprestanega napajanja črnila ali CISS (Continuous Ink Supply System). Poleg enostavnosti uporabe to omogoča tudi višjo produktivnost z manjšo porabo črnila. Ključni prednosti, ki jih prinašajo Epsonovi tiskalniki na tem področju, sta Epsonova Micro Piezo tehnologija in ultra veliki rezervoarji s črnilom. Micro Piezo tehnologija je sistem, s katerim tiskalnik brizga črnilo na papir. Ta tehnologija, ki lahko natančno poveča, ali zmanjša pritisk vbrizga, se razlikuje od drugih termalnih metod vbrizgavanja, ki lahko pritisk le povečajo. To omogoča večji nadzor gibanja, manjšo velikost pik, kar vodi v večjo natančnost. Glave teh tiskalnikov so opremljene z VSDT tehnologijo, ki omogoča razpršitev črnila v treh različnih velikostih. Rezervoarji se še ponašajo s FIT tehnologijo, ki uporablja dušilno loputo, da nadzira pritok črnila v šobe tiskalnika. Ta tehnologija prinaša več vrednosti iz vsake plastenke črnila in omogoča transport brez puščanja črnila.

Epsonov Italijanski menedžer Renato Vincenti nam je v živo predstavil še brezžično tiskanje in skeniranje z mobilnega telefona. S pomočjo aplikacije za Android in iOS, se lahko tiskalnik poveže z mobilno napravo enako kot z računalnikom. Tako lahko fotografije enostavno natisnete direktno z mobilnega telefona, ne da bi morali vklopiti računalnik. Skeniranje deluje enako, dobljeno sliko pa lahko shranite kot jpg ali pdf dokument. V demonstraciji v živo je pošiljanje 8 megapikselske slike tiskalniku trajalo približno minuto, zato ta proces ne moremo označiti kot najbolj učinkovit. Je pa gotovo uporaben za tiskanje ene ali dveh slik.

V Epsonovo novo serijo tiskalnikov sodita modela L110 in L210, ki sta na voljo v prosti prodaji, in modeli L300, L355 in L550, ki so na voljo prek posrednikov. Vsi ti modeli so namenjeni tiskanju velike količine dokumentov. Profesionalnim fotografom pa je namenjen tiskalnik L800, ki je specializiran za tiskanje velike količine slik. Mikro podjetjem in domačim obrtem so namenjeni črno-beli modeli WF M100, WF M105 in WF M200. Ti ne uporabljajo navadnih črnil, temveč imajo pigmentno črnilo, ki je odporno proti vlagi in zmazanju. Pigmentno črnilo se posuši takoj, trajalo pa bi naj do 100 let. Za razliko od laserskih tiskalnikov ne potrebujejo časa, da se ogrejejo. S tiskanjem lahko začnejo takoj.

Letošnja novost sta 4 barvni A3 tiskalnik L1300 in 6 barvni A3 tiskalnik L1800. Tiskalnika sta idealna rešitev za tiskanje CAD načrtov, večjih fotografij, poročil grafov in predstavitvenih materialov za različne medije.

Vsi ti tiskalniki so v osnovi dražji od konkurenčnih izdelkov, toda prihranki se pokažejo, takoj ko natisnete več kot 1.000 strani. Po tej vrednosti se pojavijo velike razlike v ceni črnila. Na primeru najbolj prodajanih konkurenčnih tiskalnikov so prikazali koliko papirja lahko natisnete s konkurenčnim paketom kartuš in koliko z Epsonovimi stekleničkami. Ogromno razliko lahko vidite med slikami.

Omembe vreden je še podatek, da so ti tiskalniki enako hitri kot laserski, vendar porabijo od 90 do 97 % manj električne energije. Ti tiskalniki niso namenjeni domačim uporabnikom, ki malo tiskajo, saj se jim ne bodo obrestovali nizki stroški črnila. Vsem, ki tiskajo večje količine, pa bodo nizke cene polnil prihranile ogromno denarja.

Epsonova tiskalnika L1300 in L1800 bosta na voljo konec julija pri slovenskem dobavitelju Avtera, d. o. o, ostali modeli pa so že v prodaji.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več