Računalništvo, telefonija
21.08.2018 12:04

Deli z drugimi:

Share

Obvezna oprema za dopust, 1. del: Brezžične slušalke, Bluetooth zvočnik, selfie stick in zaščitni etui

Obvezna oprema za dopust, 1. del: Brezžične slušalke, Bluetooth zvočnik, selfie stick in zaščitni etui
Obvezna oprema za dopust, 1. del: Brezžične slušalke, Bluetooth zvočnik, selfie stick in zaščitni etui

Ne, ne poletja še ni konec. Šolarji, pred vami so še slabi trije tedni počitnic, študentje imate še nekoliko več časa, če seveda ni ostalo preveč izpitov za jesenske roke. Vsekakor predstavljamo 1. del seznama obvezne opreme za poletna potepanja. No, obvezna oprema je morda kar malce prestrog izraz. Vsekakor gre za opremo, ki še dodatno izboljšajo funkcionalnost pametnih telefonov in precej olajšajo tako krajše izlete, kot dolga potovanja. Andreja smo prosili, da preveri kako se v praksi obnesejo Huaweijeva polnilna baterija, avtopolnilec in avtomobilski nosilec za telefon. Že čez dva dni pa sledi nadaljevanje kjer bomp zapisali Andrejeva vtise, s testom takoimenovane “frajerske” opreme. Preberite kakšne vtise je ob testiranju dobil Andrej in v komentar zapišite, če ste katero od omenjenih naprav preizkusili tudi vi oziroma jo redno uporabljate.

Slušalke Huawei Sport Bluetooth Lite

Začnimo kar s Huaweijevimi športnimi brezžičnimi slušalkami. Vse bolj kaže, da prihodnost brez kablov ni več tako oddaljena, njen znanilec pa so prav sodobni telefoni in brezžične slušalke. Če vsaj malo spremljate dogajanje na trgu mobilne telefonije (kar predvidevam da ga, saj sicer verjetno ne bi brali teh vrstic), potem ste zelo verjetno seznanjeni s tem, da vedno več proizvajalcev telefonov pri svojih novih modelih ukinja 3,5-milimetrski vhod za slušalke. Ker je na svetu še vedno v obtoku največ slušalk s “klasičnimi” priključki, seveda veliko uporabnikov nad to potezo ni najbolj navdušenih. Ampak naj vas seznanim s kruto resnico: ne glede na to, koliko se boste pritoževali in jamrali, se to ne bo spremenilo. Trend kaže, da bomo v prihodnosti priča še manjšemu številu telefonov z omenjenimi priključki. Zato je najbolje, da se s tem dejstvom sprijaznite in mirno zaživite naprej.

Da bi bilo to prehodno obdobje lažje, so začeli nekateri proizvajalci, tudi Huawei, svojim telefonom prilagati adapterje oziroma vmesnike, prek katerih lahko svoje “stare” slušalke priključite na telefon prek vhoda USB-C. Ni kaj, zelo pozorno od njih, četudi ta rešitev morda ni najbolj elegantna. Ampak zadeva deluje. Vseeno pa lahko nastane težava, če želite na primer hkrati poslušati glasbo in polniti telefon. Ker je na voljo samo en vhod, ste se primorani odločiti le za eno stvar. To pa je že kompromis. In nihče ne mara kompromisov. Zlasti če jih je prisiljen sklepati na več sto evrov vrednih napravah. Tu pa se zdaj vrnemo nazaj na brezžične slušalke, ki smo jih omenili na začetku. Te predstavljajo ne samo funkcionalno, ampak tudi bolj elegantno rešitev.

Huaweijeve športne brezžične slušalke z oznako AM61 s telefonom povežete prek povezave Bluetooth. Na voljo so v treh barvah (črni, rdeči in modri), imajo ergonomski dizajn, tako da se dobro zataknejo v ušesa, v paketu pa poleg njih dobite še silikonske čepke štirih velikosti (S, M, L, XL), kabel za polnjenje in lično malo škatlico v katero jih lahko pospravite, kadar jih ne uporabljate. Slušalke so zasnovane zelo pametno in funkcionalno. Tako leva kot desna slušalka vsebujeta magnet, da ju lahko “pripnete” skupaj, kadar vam visita okoli vratu in ju ne uporabljate. Dober varovalni mehanizem, ki preprečuje, da bi slušalke izgubili tudi kadar ste športno aktivni in se hitro premikate. Prav tako lahko zelo enostavno uravnavate dolžino kabla, ki povezuje obe slušalki in vam opleta okoli vratu. Na kablu pa se ob desni slušalki nahaja tudi “daljinec” s tremi gumbi, s katerim slušalke vklopite, uravnavate njihovo glasnost, se premaknete na naslednjo pesem v vaši glasbeni zbirki in se javite oziroma zavrnete klic. Tako torej niso namenjene le poslušanju glasbe, ampak tudi pogovarjanju po telefonu, kar jih na primer naredi uporabne tudi med vožnjo z avtomobilom.

Ampak, kot sem že omenil in kot konec koncev kaže tudi njihova atraktivna in priročna zasnova, so v prvi vrsti narejene za uporabo med športnim udejstvovanjem. In v tem njihovem naravnem okolju sem jih testiral tudi jaz. V ušesa sem si jih vtaknil, ko sem šel na fitnes, ko sem se odpravil kolesarit in ko sem se sončil ter senčil na plaži (ne pa, ko sem šel plavat!). Moram reči, da so me v nekaj tednih uporabe zelo pozitivno presenetile. Tako zelo, da so postale moja prva izbira. In to ne samo med športnimi aktivnostmi, ampak tudi v drugih situacijah. Na primer v službi, kjer med pisanjem dostikrat zraven poslušam glasbo, saj mi ta pomaga pri koncentraciji. Prva stvar, ki me je pri Huaweijevih športnih slušalkah navdušila, je že omenjena priročnost. Slušalke so izjemno enostavne za uporabo. S telefonom jih “sparite” v nekaj sekundah (na telefonu morate seveda imeti vklopljeno povezavo Bluetooth), nato pa se z njim instantno povežejo vsakič, ko jih vklopite. Prav tako pa so zelo lahke in fleksibilne. Dve lastnosti, ki sta mi pri slušalkah zelo pomembni. Zato sam tudi precej raje uporabljam slušalke, ki se vtaknejo v ušesa, kot gromozanske profesionalne, ki se poveznejo prek njih. Četudi slednje nudijo boljšo akustično izkušnjo.

In ko smo že ravno pri akustiki – Huaweijeve slušalke so lep pokazatelj, koliko je tehnologija Bluetooth v zadnjih letih napredovala. Zvok na njih je izjemno čist. Celo pri najvišji glasnosti. Ne glede na to, ali boste z njimi poslušali rap, rock, trance ali Mozartove klasične simfonije, bo glasbena izkušnja zelo dobra. Slušalke sicer brez polnjenja zdržijo več kot 10 ur aktivnega delovanja (ravno prav za kakšen dolg čezoceanski let), polnijo se približno dve uri, povezava z njimi pa je stabilna nekje do 10 metrov, če vmes ni kakšnih večjih preprek. Tako lahko telefon med telovadbo odložite nekam na varno mesto in ga ne rabite imeti ves čas v žepu.

Bluetooth zvočnik Huawei AM08
Če so slušalke namenjene individualni sprostitvi in umiku v svoj svet, pa je Huaweijev Bluetooth zvočnik ravno nasprotno. Ta poskrbi za zabavanje množice. Situacij v katerih pride prav je kolikor želite. Zlasti v toplih poletnih mesecih, ko preživljamo več časa na prostem in se še bolj pogosto družimo s prijatelji. Lahko ga na primer uporabite na zabavi ob bazenu, v družbi na plaži, ob družabnem večeru v apartmaju, na pikniku na dvorišču, pri gledanju filmov na prenosniku in tako dalje. Čeprav so današnji pametni telefoni že zelo zmogljivi, še vedno težko najdemo takšnega, ki bi imel dovolj močan zvočni sistem, da bi preglasil skupino ljudi. In prav za takšne scenarije je bil Huaweijev brezžični zvočnik v prvi vrsti zamišljen. Ko imamo v žepu le telefon, okoli nas pa ljudi željne zabave.

Pri zvočniku boste najprej opazili njegov futurističen okrogli dizajn. Osebno me je s svojo obliko nekoliko spomnil na malega robotka BB-8 iz vesoljske filmske sage Vojna zvezd (roke gor vsi, ki že komaj čakate 9. del!). Škoda, ker se ne zna tako tudi sporazumevati. Zvočnik je zelo kompakten, tako da nimate izgovora, da ga ne bi nesli s sabo na pot, saj se najde mesto zanj v vsakem nahrbtniku in v vsaki torbici (morda celo tudi v kakšnem žepu). Prav tako pa ga odlikuje kakovostna trdna izdelava. Na dnu zvočnika najdete (edini) fizični gumb s katerim ga vklopite, na vrhu “lebdečega” dela pa so atraktivno osvetljene kapacitivne tipke s katerimi uravnavate glasnost in skačete med skladbami v vašem repertoarju.

Še bolj kot s svojo obliko pa me je zvočnik navdušil z zvokom, ki ga je sposoben proizvesti kljub svoji kompaktnosti. Zvočnik seveda ni mišljen za zabavanje več sto glave množice, je pa dovolj jasen in glasen za zabavo 10 ljudi. To mu omogoča tudi njegova tehnologija 360-stopinjskega “razprševanja” zvoka, ki poskrbi, da nihče okoli njega ni prikrajšan za dobro glasbo. Če ga “navijete” do konca lahko sicer pride do rahlega popačenja zvoka, zato to početje pri kakšni pretirano “razbijaški” glasbi odsvetujem. Zvočnik je sicer opremljen z baterijo kapacitete 700 miliamper ur, kar v praksi pomeni kakšnih slabih 5 ur predvajanja glasbe, kar je več kot dovolj za popoldansko ali večerno druženje. Omeniti pa velja še, da ima vgrajen tudi mikrofon, kar pomeni, da ga lahko uporabite tudi za prostoročno telefoniranje, pa tako pa lahko nanj povežete dve napravi hkrati. Tako imate lahko na svoji zabavi kar dva didžeja, ki izmenično vrtita glasbo prek svojih telefonov.

Huawei selfie stick
Za polne baterije in zvok je torej poskrbljeno. Kaj pa fotografije? Nobena zabava in potovanje nista popolna brez fotografij. Danes zelo radi ovekovečimo sleherni naš korak, to pa so nam omogočile vedno bolj zmogljive kamere telefonov, kjer prednjačijo prav Huaweijevi (to potrjuje tudi znamenita fotografska lestvica DxOMark). Poleg telefona z dobrim fotoaparatom pa je danes za priložnostno fotografiranje postal obvezen pripomoček tudi t. i. selfie stick, oziroma palica za sebke (tale izraz mi ni pretirano všeč, ima kdo kakšno boljšo idejo?). Zato se spodobi, da je svojo naredil tudi Huawei, glede na to da velja za mobilnega fotografskega prvaka. Ampak ta palica ni kar tako.

Huawei jemlje resno vse aspekte fotografije. Njihova palica je narejena iz aluminija, njen ročaj je gumiran, tako da vam ne more kar tako zdrseti iz roke, na njem pa se nahaja tudi “sprožilec” za telefonovo kamero. Palico na telefon priklopite s 3,5-milimetskim priključkom, kar pomeni, da ga na novejše telefone, ki so brez 3,5-milimetrske vtičnice, o kateri sem pisal zgoraj, ne boste morali neposredno priklopiti, ampak boste za to potrebovali ustrezen vmesnik, s katerim ga boste priklopili na vhod USB-C. K sreči imajo tega novejši telefoni že priloženega, tako da ne rabite skrbeti, da kaj ne bi delovalo. Huaweijeva palica je tudi pravi periskop, saj se je zmožna z 18 centimetrov, kolikor meri v zloženem stanju, raztegniti na kar 70 centimetrov. Tako boste lahko na svoj selfie zajeli še več okolice oziroma večjo množico ljudi. Odlično za žurke.

Huawei P20 Pro Smart View Flip Cover
Še en zelo priporočljiv dodatek, zlasti na potovanjih in pri bolj aktivnem preživljanju prostega (in tudi delovnega) časa, pa je zaščitni etui. O njegovi pomembnosti vam lahko podam kar izkušnjo iz prve roke. Dolgo časa sem bil nasprotnik uporabe zaščitnih etuijev, saj se mi je zdelo, da kvarijo videz telefonov. Tudi po tem, ko mi je telefon prvič odletel po tleh in se razbil. Pa drugič. In tretjič. Ter nato še četrtič. Dolgo nisem dojel namigov. No, zdaj me je izučilo. Po četrtem razbitem telefonu sem končno začel uporabljati zaščitni etui in moram priznati, da spim in hodim po svetu precej bolj mirno.

Pri izbiri zaščitnega etuija bodite pozorni na to, da dobro zaščiti telefon z vseh strani in da je narejen iz kakovostnih materialov. Ker si lastim Huaweija P20 Pro, sem v paketu dodatne opreme na test prejel Huaweijev preklopni zaščitni etui zanj. Na otip in videz bi pavšalno ocenil, da je izdelan iz kombinacije plastike in gume, saj je hkrati trden in rahko prožen, tako da telefon dobro zavaruje pred morebitnimi grobimi tlemi, s katerimi se sreča pri padcu, obenem pa s svojo prožnostjo tudi porazdeli silo udarca in tako še dodatno ublaži škodo. Poleg tega pa je na desnem robu opremljen še s priročnim “pametnim steklom”, ki služi kot “speči” zaslon, ko je etui pokopljen oziroma zaprt. In prav to je pomembno pri zaščitnih etuijih in ovitkih za telefone – da ščitijo tudi zaslon, ki je najbolj krhek del telefona in se navadno najhitrej razbije, če telefon pade na tla.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več