Računalništvo, telefonija
19.11.2016 11:57
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Čas je za NOV radio. Ampak kateri? .. Digitalni DAB+ ali internetni?

Čas je za NOV radio. Ampak kateri? .. Digitalni DAB+  ali internetni?
Čas je za NOV radio. Ampak kateri? .. Digitalni DAB+ ali internetni?

V drugi polovici septembra 2016 je pri nas pričel stalno oddajati digitalni radio DAB+!

Kljub temu, da je analogni FM radio še vedno prevladujoča tehnologija za radijske programe, je tudi v Slovenije že vzpostavljeno digitalno radijsko omrežje in tako je mogoče v digitalnem signalu sprejemati najbolj poslušane in priljubljene radijske postaje.

V radijskem spektru jim je namenjen prostor na VHF področju (band III, 174-230 MHz) in L področju (1452-1490 MHz). Prevladujoča tehnologija za digitalna radijska omrežja je T-DAB, vendar se proučujejo tudi drugi sistemi.

Bistvena razlika med analognim in digitalnim oddajanjem radijskih programov je v višji kakovosti ter, da se pri digitalnem oddajanju na določeni frekvenci oddaja digitalni paket programov – multipleks. V Sloveniji je sedaj postavljenih že 7 DAB-oddajnikov, in sicer na Nanosu, Krimu, Krvavcu, Plešivcu, Pohorju, Tinjanu in Trdinovem vrhu.


DAB + radio, lahko vzamete kamorkoli, potrebujete le signal iz najbližjega DAB-oddajnika.. Če se boste odločili za internetni radio, se vam odpre neskončna izbira postaj, vendar ob pogoju, da ste v dosegu internetne povezave (pogosto preko Wi-Fi). Velika prednost internetnega radia je, da lahko sprejema postaje iz vsega sveta. Internet postaje lahko izbirate po zvrsteh, jeziku, regiji, kraju in drugih merilih. Kakovost streaming, je izražena v enotah hitrosti prenosa v kbit/s. Pravi užitek v zvoku se prične pri 256 kbit/s, vendar za priložnostno poslušanje zadostuje tudi 128 kbit/s.

Poskusite in izberite kombinirani radio, ne bo vam žal.

Kateri DAB radio izbrati? >>


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CONRAD ELECTRONIC d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CONRAD ELECTRONIC d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CONRAD ELECTRONIC d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več