Računalništvo, telefonija
20.11.2015 11:11

Deli z drugimi:

Share

Comtrade olajšal globalni dostop do raziskav laboratorija CERN

Novo sodelovanje bo za več tisoč raziskovalcev po vsem svetu izboljšalo dostop do več kot 140 petabajtov podatkov trkalnika LHC.
Comtrade olajšal globalni dostop do raziskav laboratorija CERN
Comtrade olajšal globalni dostop do raziskav laboratorija CERN

Comtrade, vodilni ponudnik rešitev za upravljanje IT-infrastrukture, se je pridružil partnerstvu CERN openlab. Sodelovanje med organizacijama bo usmerjeno v dostopnost, upravljivost in razširljivost sistema za shranjevanje podatkov EOS, ki ga uporablja Evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN). Z izboljšavami vpeljave sistema EOS ter naprednimi možnostmi za upravljanje in dostop do podatkov bo Comtrade okrepil sodelovanje med vedno večjim številom raziskovalnih organizacij, ki sodelujejo pri poizkusih z najbolj zmogljivim pospeševalnikom delcev na svetu – Velikim hadronskim trkalnikom (Large Hadron Collider).

Organizacija CERN, ki skupaj s številnimi raziskovalnimi ustanovami po svetu preučuje najmanjše osnovne gradnike snovi, hrani in deli ogromne količine podatkov. Podatkovni center v CERN-u vsako leto shrani več kot 30 petabajtov podatkov, ki jih ustvarijo samo preizkusi v trkalniku delcev LHC. Sistem hiperhrambe podatkov EOS je ključni del, ki se razteza v kar dva podatkovna centra in hrani že 140 petabajtov podatkov.

Količina podatkov, ki jih ustvarijo preizkusi v trkalniku LHC, se dramatično povečuje, k hitri rasti podatkov pa prispeva tudi vedno večje število sodelujočih raziskovalnih ustanov. V CERN-u so zato načrtovali prenovo sistema EOS, s katero bi poenostavili dostop do podatkov zunanjim sodelujočim organizacijam. Glede na bogate izkušnje s sistemi za shranjevanje podatkov, omrežji in upravljanjem sistemov so izbrali podjetje Comtrade.

»Imamo izjemno velike in hitro rastoče količine podatkov, ki jih moramo upravljati,« je povedal Alberto Di Meglio, vodja CERN openlaba. »Zagotavljamo zanesljiv dostop in podporo raziskovalcem, ki sodelujejo pri poizkusih, zato bo Comtradovo znanje izjemno dragoceno pri nadaljnji podpori raziskovalne skupnosti, ki tako kot število eksperimentov stalno narašča.«

Z namenom, da se raziskovalcem po svetu olajšajo raziskave, temelječe na podatkih trkalnika LHC, bo morala implementacija sistema EOS zagotoviti preprosto upravljanje ne glede na izjemno količino podatkov in kompleksnost IT-okolja. Cilj je zagotoviti zanesljivo hrambo podatkov in njihovo pretočnost do uporabnikov, ki jih bodo nadalje obdelovali, analizirali in distribuirali.

V okviru svoje podpore raziskovalnemu programu trkalnika LHC se je Comtrade uradno pridružil partnerstvu CERN openlab. CERN openlab je edinstveno javno-zasebno partnerstvo, ki pospešuje razvoj najnaprednejših rešitev za globalno skupnost raziskovalcev trkalnika LHC in širše znanstvene raziskave. Preko skupnosti CERN openlab laboratorij CERN sodeluje z vodilnimi podjetji in raziskovalnimi inštituti na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

»CERN raziskovalnim organizacijam in znanstvenikom po svetu omogoča hiter in enostaven dostop do podatkov 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Ponosni smo na članstvo v organizaciji CERN openlab in verjamemo, da bomo s svojim znanjem in izkušnjami raziskovalcem omogočili še bolj učinkovito delo s podatki iz trkalnika LHC,” je povedal Goran Garevski, podpredsednik inženiringa System Software and Tools v družbi Comtrade.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več