20.11.2015      11:11

Comtrade olajšal globalni dostop do raziskav laboratorija CERN

Novo sodelovanje bo za več tisoč raziskovalcev po vsem svetu izboljšalo dostop do več kot 140 petabajtov podatkov trkalnika LHC.

Comtrade, vodilni ponudnik rešitev za upravljanje IT-infrastrukture, se je pridružil partnerstvu CERN openlab. Sodelovanje med organizacijama bo usmerjeno v dostopnost, upravljivost in razširljivost sistema za shranjevanje podatkov EOS, ki ga uporablja Evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN). Z izboljšavami vpeljave sistema EOS ter naprednimi možnostmi za upravljanje in dostop do podatkov bo Comtrade okrepil sodelovanje med vedno večjim številom raziskovalnih organizacij, ki sodelujejo pri poizkusih z najbolj zmogljivim pospeševalnikom delcev na svetu - Velikim hadronskim trkalnikom (Large Hadron Collider).

Organizacija CERN, ki skupaj s številnimi raziskovalnimi ustanovami po svetu preučuje najmanjše osnovne gradnike snovi, hrani in deli ogromne količine podatkov. Podatkovni center v CERN-u vsako leto shrani več kot 30 petabajtov podatkov, ki jih ustvarijo samo preizkusi v trkalniku delcev LHC. Sistem hiperhrambe podatkov EOS je ključni del, ki se razteza v kar dva podatkovna centra in hrani že 140 petabajtov podatkov.

Količina podatkov, ki jih ustvarijo preizkusi v trkalniku LHC, se dramatično povečuje, k hitri rasti podatkov pa prispeva tudi vedno večje število sodelujočih raziskovalnih ustanov. V CERN-u so zato načrtovali prenovo sistema EOS, s katero bi poenostavili dostop do podatkov zunanjim sodelujočim organizacijam. Glede na bogate izkušnje s sistemi za shranjevanje podatkov, omrežji in upravljanjem sistemov so izbrali podjetje Comtrade.

»Imamo izjemno velike in hitro rastoče količine podatkov, ki jih moramo upravljati,« je povedal Alberto Di Meglio, vodja CERN openlaba. »Zagotavljamo zanesljiv dostop in podporo raziskovalcem, ki sodelujejo pri poizkusih, zato bo Comtradovo znanje izjemno dragoceno pri nadaljnji podpori raziskovalne skupnosti, ki tako kot število eksperimentov stalno narašča.«

Z namenom, da se raziskovalcem po svetu olajšajo raziskave, temelječe na podatkih trkalnika LHC, bo morala implementacija sistema EOS zagotoviti preprosto upravljanje ne glede na izjemno količino podatkov in kompleksnost IT-okolja. Cilj je zagotoviti zanesljivo hrambo podatkov in njihovo pretočnost do uporabnikov, ki jih bodo nadalje obdelovali, analizirali in distribuirali.

V okviru svoje podpore raziskovalnemu programu trkalnika LHC se je Comtrade uradno pridružil partnerstvu CERN openlab. CERN openlab je edinstveno javno-zasebno partnerstvo, ki pospešuje razvoj najnaprednejših rešitev za globalno skupnost raziskovalcev trkalnika LHC in širše znanstvene raziskave. Preko skupnosti CERN openlab laboratorij CERN sodeluje z vodilnimi podjetji in raziskovalnimi inštituti na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

»CERN raziskovalnim organizacijam in znanstvenikom po svetu omogoča hiter in enostaven dostop do podatkov 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Ponosni smo na članstvo v organizaciji CERN openlab in verjamemo, da bomo s svojim znanjem in izkušnjami raziskovalcem omogočili še bolj učinkovito delo s podatki iz trkalnika LHC,” je povedal Goran Garevski, podpredsednik inženiringa System Software and Tools v družbi Comtrade.

Boste uporabljali Uber, ko ta pride v Slovenijo?

Uber prihaja v Slovenijo!

Seznam 20 najboljših pametnih mobilnih telefo... 1
skeptik  |  Do konca leta je ostal še Q4, torej je s...
Spoznajte čisto različico spletne strani The ... 2
samos  |  Res je, trditev ni ravno preveč razumlji...
Ali tudi vi shranjujete gesla v dokumente Wor... 4
DonWolf  |  Tudi Dashlane je ok alternativa.
Stric Google znova navdušuje - tokrat z novo ... 1
Roky.Rock  |  Sem namestil, pa je kar malo "scary". Go...
Spoznajte čisto različico spletne strani The ... 2
lolo milko  |  Omg "Ker pa je dostop do spletne strani ...