Računalništvo, telefonija
23.11.2015 12:25

Deli z drugimi:

Share

Davčne blagajne že trkajo na vrata

Večina organizacij, ki poslujejo z gotovino, bo z novim letom podvržena davčnemu potrjevanju računov, čeprav mnogi zmotno menijo drugače.
Davčne blagajne že trkajo na vrata
Davčne blagajne že trkajo na vrata

Fiskalizacija in davčne blagajne so pred vrati. Z 2. januarjem 2016 bo treba davčno potrditi vsak izdani gotovinski račun, kar velja tako za gospodarski kot javni sektor. Pri nekaterih poslovnih subjektih še vedno veljajo zmotna prepričanja, da določenim ustanovam računov ne bo treba davčno potrjevati, so na SAOP-jevi že 4. XXL konferenci, največjem dogodku za računovodje in poslovne sekretarje v Sloveniji, izpostavili davčni in finančni strokovnjaki.

»Ker ugotavljamo, da prihaja v podjetjih in javnih ustanovah do različnih interpretacij obveznega davčnega potrjevanja računov, opozarjamo, da bo morala račune davčno potrjevati večina organizacij, ki gotovinsko poslujejo. Kot gotovina pa se, poleg bankovcev in kovancev, štejejo tudi vsa plačila s karticami, boni in čeki, kar velja tudi za spletne trgovine,« je na SAOP-jevem srečanju poudarila Tanja Urbanija, davčna svetovalka pri podjetju BDO svetovanje.

Strokovnjaki so udeležence XXL konference opozorili, da bo treba, ne glede na obliko organizacije, od novega leta dalje vse račune, plačane z gotovino, poslati v davčno potrjevanje. Ko bodo, denimo, učitelji na izletu pobrali gotovino in z njo kupili vstopnice za obisk gledališča, bodo morali učencem za vstopnice izdati račune in jih poslati v davčno potrjevanje. Davčno bo treba potrditi tudi račune za izdelke, ki jih društva prodajajo na sejmih in različnih drugih prireditvah, tudi če gre za izdelke njihovih članov ali varovancev.

Programska rešitev Saopnet POS podjetja SAOP, ki nudi celovite rešitve za računovodske servise, podjetja in javne ustanove, zagotavlja preprosto in učinkovito vodenje blagajniškega poslovanja. Saopnet POS bo nadgrajen v davčno blagajno in je povezan tudi z računovodskim programom miniMAX. S tem so omogočeni samodejni prenosi v računovodstvo, zaradi česar uporabnikom ni treba ročno vnašati podatkov. Do konca leta 2015 je uporaba Saopneta POS brezplačna.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Seyfor d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Seyfor d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Seyfor d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več