Računalništvo, telefonija
03.03.2014 09:56

Deli z drugimi:

Share

Poslovni cilji proti financami

KORISTI: Enostavno, učinkovito in pregledno načrtovanje ter spremljanje porabe proračunskih sredstev, namenjenih vzdrževanju, ne glede na hitre in nepredvidljive spremembe, ki se vsakodnevno dogajajo v praksi.
Poslovni cilji proti financami
Poslovni cilji proti financami

Za kurativno vzdrževanje se tudi v gospodarski krizi vedno najde najnujnejša sredstva, saj mora proizvodnja potekati s čim krajšimi prekinitvami. Drugače pa je s preventivnim vzdrževanjem. To je v resnici idealno za zniževanje stroškov, v praksi pa se finančna sredstva zanj velikokrat celo ukine.

Pri srečnežih, ki še imajo proračun za vzdrževanje, se pojavlja vrsta vprašanj: za kaj porabiti razpoložljiva sredstva, kateri posegi, kdaj in na katerih napravah in opremi so prioritetni, kako dejanske potrebe po vzdrževanju uskladiti z razpoložljivostjo in časovno dinamiko proračunskih sredstev. Poleg tega se nepredvidenih okvar niti njihovega obsega – s tem pa tudi potrebnih finančnih sredstev – ne more vnaprej napovedati. Hkrati vsaka sprememba tako v kratkoročnem kot tudi dolgoročnem terminskem načrtu izvajanja posegov vpliva na potrebe po finančnih sredstvih (za material in rezervne dele, stroške internega dela, stroške zunanjih storitev …). V današnjih razmerah je treba nujno spremeniti tako načrtovanje proračunskih sredstev kot tudi njihovo uporabo in spremljanje.

Za to pa je v vsakem trenutku potreben ažuren in natančen nadzor nad razpoložljivimi, rezerviranimi in že porabljenimi proračunskimi sredstvi. Če bi bilo možno takšne podatke zagotavljati in spremljati ne le na ravni proračunskega leta, temveč tudi po posameznih mesecih in povrhu vsega še po ključnih napravah ali lokacijah, bi to pomenilo velik korak k smotrnejši in učinkovitejši uporabi razpoložljivih finančnih virov.

“Ker praksa kaže, da razpoložljivost sredstev v resnici ni nikoli natančno jasna, niti niso jasne dejanske potrebe, prioritete in časovni okviri, je smiselno vpeljati dinamično upravljanje proračuna za vzdrževanje.” Vinko Jelenko, vodja programa Maximo v Kopi.

Odlični rezultati v praksi

KOPA je dinamično upravljanje vzdrževalnega proračuna dosegla v bolgarskem rudniku zlata in bakra Chelopech Mining EAD. V rudniku so po uvedbi standardne rešitve IBM Maximo mesečna proračunska sredstva za ključne naprave in lokacije še vedno vodili v preglednicah. Pri tem so jim velike težave povzročali spremljanje dejanske porabe finančnih sredstev, nepredvidene spremembe v dinamiki koriščenja načrtovanih sredstev, ažurnost in razpoložljivost podatkov. Največji izziv pri oblikovanju rešitve je bilo zagotavljanje ažurnosti podatkov, ki so odvisni od številnih spremenljivk. “S Kopino rešitvijo ima vsak uporabnik, ki načrtuje predvideno vrednost posega za posamezni delovni nalog, takoj na razpolago skupni znesek proračuna za napravo ali lokacijo, znesek že rezerviranih sredstev na ostalih nalogih, znesek dejansko porabljenih sredstev, znesek razpoložljivih sredstev, in to za vsak mesec posebej,” je razložil Vinko Jelenko, vodja programa Maximo v Kopi. Tudi, če se predvideni datum zaključka posega prestavi v naslednji mesec, se to takoj odraža v skupnem proračunu in tudi pri vseh ostalih posegih ali delovnih nalogih, ki se financirajo iz istega mesečnega proračuna. Uporabnikom poleg tega ni treba ročno določati in vnašati oznake proračuna, temveč informacijski sistem na osnovi algoritmov in izbranih parametrov samodejno določi, kateri proračun se upošteva v danih razmerah.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOPA d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri KOPA d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOPA d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več