09.04.2015 19:51

E-pošta v oblaku Deželni banki Slovenije omogočila zmanjšati stroške

Deželna banka Slovenije se je leta 2012 odločila, da svoj obstoječi sporočilni sistem Microsoft Exchange 2007 nadgradi s sodobnejšo rešitvijo, ki bi banki pomagala zmanjšati stroške. Odločili so se za storitev v oblaku Office 365 in s pomočjo partnerja SRC kljub kompleksnemu okolju uspešno izvedli prehod in zmanjšali stroške.

Deželna banka Slovenije d. d. (DBS) z mrežo 85 poslovalnic po vsej državi strankam zagotavlja varno, donosno, hitro dostopno ter prilagodljivo bančno in finančno poslovanje.

Z uvajanjem najsodobnejših tehnologij bančnega poslovanja nudi svojim strankam celovite bančne in finančne storitve najvišje kakovosti tako doma kot tudi v tujini – od osebnih in specializiranih bančnih storitev na bančnih okencih do sodobnega elektronskega bančništva, ki se ga lahko stranke poslužujejo doma ali na delovnem mestu.

Leta 2012 so začeli v banki razmišljati o zamenjavi obstoječega sporočilnega sistema. Uporabljali so namreč Microsoft Exchange Server 2007, ki ni več zagotavljal vseh sodobnih možnosti, obenem pa je deloval na starejših strežnikih, kar je pomenilo višje stroške vzdrževanja in več možnosti za izpad sistema. DBS je preučila več možnosti, med katerimi so bile tudi druge sporočilne platforme, po pregledu prednosti in slabosti pa so se odločili, da ohranijo Microsoftovo platformo Exchange, bodisi na lokaciji ali v oblaku. Za ponudnika so objavili javni razpis, na katerem je zmagalo podjetje SRC z rešitvijo, ki sta jo sestavljala storitev Office 365 in prenos pošte v oblak.

»Za Office 365 smo se odločili, ker je zagotavljal bistveno stroškovno prednost v primerjavi z drugimi rešitvami,« je povedal Dejan Tomažič, vodja oddelka. »Za razliko od namestitve na lokaciji ne zahteva naložb v strojno opremo in obenem pomeni nižje stroške uvedbe.«

»Znižanje stroškov je bil najpomembnejši razlog, zakaj smo se odločili za uvedbo nove rešitve ter izbrali Office 365,« je povedal Tomažič. »Po končanem projektu lahko rečemo, da je bil cilj uspešno dosežen.«

Z rešitvijo Office 365 je DBS pridobila tudi številne nove funkcionalnosti, ki jih omogoča novejša različica sporočilnega sistema Exchange. Med njimi so pogled na pošto z združevanjem sporočil v pogovore, možnost utišanja določenih sporočil ter dostop do e-pošte izven podjetja.

Nova rešitev je izboljšala tudi dostop z mobilnimi napravami ter dostop do elektronske pošte izven podjetja. Zaposleni imajo sedaj na voljo skoraj enako uporabniško izkušnjo e-pošte, ne glede na to, ali do nje dostopajo z delovnega mesta v banki ali izven nje.

Z nakupom Office 365 pa so se v Deželni banki Slovenije d. d. odločili tudi za uvedbo novih poslovnih funkcionalnosti s storitvijo Lync Online. V banki želijo z novo storitvijo predvsem vpeljati storitve internega komuniciranja, kar bi jim omogočilo bolj učinkovito komunikacijo tudi med podružnicami.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MICROSOFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MICROSOFT d.o.o.

Microsoft

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MICROSOFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

GENIS d.o.o.