Računalništvo, telefonija
12.07.2014 08:50
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EdIT Ljubljana: Pametna raba vode

EdIT14 Ljubljana: Pametna raba vode
EdIT14 Ljubljana: Pametna raba vode

V Ljubljani 15 udeležencev poizkuša rešiti izziv, kako zgraditi sistem, ki bo omogočal spremljanje porabe vode in hkrati pripomogel k ozaveščanju o zmanjšanju njene porabe. Projekta so se udeleženci lotili kar na konkretnem primeru Comtradove zgradbe v Ljubljani.

Vgradni sistem, strežniški del, mobilna aplikacija in igrifikacija

Sistem bo sestavljen iz treh komponent: vgradnega sistema, ki omogoča daljinsko odčitavanje porabe vode s pametnih števcev, strežniškega dela, kjer se podatki zbirajo in obdelujejo, ter mobilne aplikacije, ki omogoča spremljanje porabe kjerkoli in kadarkoli. Dodan bo še element igrifikacije, da bo sistem bolj zanimiv za uporabnike.

Ker je sistem dokaj kompleksen, je nemogoče pričakovati, da bi tak sistem udeleženci od začetka razvili v 14 dneh, kolikor traja poletna šola. Zato je ekipa EdIT v Comtradu že med pripravami na poletno šolo poiskala odprtokodne komponente, ki bodo olajšale razvoj takega sistema. Odločili so se za DeviceHive, enostavno platforme M2M, ki ponuja strežniški del s podatkovno zbirko ter upravljanje z napravami, ki v tem primeru predstavljajo pametne števce vode. Za komunikacijo med vsemi komponentami sistema bomo uporabili protokol RESTful, za komunikacijo s pametnimi števci pa knjižnico libmbus, ki ima podporo za protokol M-Bus. Aplikacija, ki bo omogočala spremljanje porabe, bo razvita za pametne telefone s sistemom Android. Na strežniku bodo udeleženci razvili inteligentni modul, ki bo znal odkrivati potencialne nepravilnosti v vodovodni infrastrukturi, kot sta izliv vode ali prekomerna poraba, in o tem obvestiti uporabnika preko sporočila SMS ali elektronske pošte.

Projekt je del Comtradove pobude SmartEnergy

Mentor poletne šole v Ljubljani je letos Sašo Eržen, zadolžen za področje M2M v podjetju Comtrade. »Letošnja tema poletne šole je povezana s pobudo Smart Energy v podjetju Comtrade, ki se ukvarja s tehnologijami za samodejno zbiranje podatkov o porabi vode, plina in elektrike ter njihovo obdelavo. Ker imamo pametne števce za vodo že vgrajene v naši stavbi, niso pa bili aktivni, je bila odločitev, da to infrastrukturo izkoristimo za dejanski projekt, enostavna.«

»Že sama priprava poletne šole je projekt, ki zahteva koordinacijo velikega števila vpletenih. Ekipa, ki je bila zadolžena za tehnično izvedbo, se je predvsem ukvarjala s postavitvijo omrežja M-Bus v naši stavbi, preizkušanjem primernosti izbranih odprtokodnih komponent in postavitvijo vseh delovnih postaj in strežnikov. Pripravljali smo se dober mesec dni, sedaj pa puščamo udeležencem proste roke pri razvoju sistema in verjamemo, da nas bodo s svežimi idejami presenetili, kot vedno do sedaj,« pojasnjuje Sašo.

Raznoliko delo v treh skupinah

Letos je udeležencem na voljo precej raznoliko delo, saj so lahko izbirali med tremi skupinami. Prva skupina se ukvarja z bolj osnovnim (low-level) področjem, saj morajo komunicirati s števci za vodo in pridobivati podatke o porabi. Druga skupina je vmesni člen, ki shranjuje podatke na strežnik, jih nekoliko obdela in potem pošlje tretji skupini. Zadnja skupina je zadolžena za izdelavo aplikacije za sistem Android, preko katere bo mogoče spremljati porabo vode. Vključiti morajo tudi nekaj elementov igrifikacije, ki bodo uporabnika vzpodbudili k uporabi aplikacije. Letošnji inštruktorji so vsi lanskoletni EdIT udeleženci: Blaž Koncilja, Vito Šemrov in Nika Dobnik.

»Zaenkrat so vse ekipe zelo dobro organizirane in vse poteka po zastavljenih rokih. Se pa že veselim končnega izdelka, saj je vedno zanimivo videti, kaj lahko mlada zagnana ekipa naredi v tako kratkem času,« nam je pojasnila inštruktorica Nika Dobnik.

Poudarek na reševanju izzivov v ekipi

»Letos prvič sodelujem na poletni šoli Edit in po prvem tednu so vtisi izredno pozitivni. Srečali smo se že z veliko izzivi, ki jih bolj ali manj uspešno premagujemo, zaradi sproščenega vzdušja pa se ob delu in učenju vseskozi zabavamo. Všeč mi je, ker je projekt zasnovan realistično in je izjemno aktualen, saj je problematika naravnih virov zagotovo nekaj, s čimer se bo naša generacija tudi v prihodnje veliko ukvarjala. Delo poteka v skupinah, poudarek pa je predvsem na timskem delu, kar je za večino od nas nova izkušnja, saj smo se bili med študijem navajeni lotevati problemov predvsem individualno. Prepričana sem, da mi bo poletna šola EdIT prinesla ogromno novih izkušenj in znanj, poleg tega pa tudi nova prijateljstva, ki bodo trajala veliko dlje kot le dva tedna, kolikor traja delo na našem projektu,« nam je povedala letošnja udeleženka Anja Jozelj.

Še teden do zaključnih predstavitev

Udeleženci poletne šole EdIT so aktivirali svoj talent in znanje tudi v Mariboru, Banji Luki, Sarajevu in Kragujevcu. Še en delovni teden nas loči od zaključne predstavitve, ki je predvidena v petek, 18. 7., na izbranih lokacijah.

Izjave udeležencev in ekipe EdIT 2014 v Ljubljani:

Sašo Eržen, Izjava mentorja poletne šole EdIT 2014 v Ljubljani

Nika Dobnik, Izjava inštruktorice poletne šole EdIT 2014 v Ljubljani

Aleš Omerzel, Izjava udeleženca in vodje projekta poletne šole EdIT 2014 v Ljubljani

Uradna spletna stran EdIT

EdIT Facebook

Več o aktivnostih EdIT 2014 Maribor si lahko preberete tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več