Računalništvo, telefonija
16.07.2015 15:42
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EdIT Maribor: Z roboti Lego in s spletnimi tehnologijami do uporabne poslovne logike

Letošnji udeleženci poletne šole EdIT v Mariboru se v tem in naslednjem tednu spopadajo z izzivom povezovanja robota Lego preko platforme Java EE s spletnimi tehnologijami in ogrodjem AngularJS.
EdIT Maribor: Z roboti Lego in s spletnimi tehnologijami do uporabne poslovne logike
EdIT Maribor: Z roboti Lego in s spletnimi tehnologijami do uporabne poslovne logike

Že devetnajsto leto zapored podjetje Comtrade organizira brezplačno poletno šolo programiranja, kjer imajo študentje informatike in podobnih študijskih smeri možnost pridobiti konkretno izkušnjo dela na projektih v mednarodnem podjetju. Šola poteka v treh državah pod sloganom »Dream IT, Create IT, Live IT«, v Sloveniji pa se odvija na dveh lokacijah – v Ljubljani in Mariboru.

Mariborska poletna šola EdIT letos ponuja inovativen pristop, saj bodo študentje uporabili programabilni robot Lego Mindstorms EV3 in ga povezali s spletno aplikacijo, razvito s pomočjo Googlovega ogrodja AngularJS. Robot Lego bo na projektu opravljal preproste aktivnosti, ki jih v resničnem svetu lahko opravlja človek ali industrijski robot.

Roboti Lego uporabni tudi v poslovnem svetu

Mnogi zmotno menijo, da so roboti Lego uporabni le v didaktične namene. Zelo so uporabni tudi pri vpeljavi poslovne logike v velikih podjetjih, saj omogočajo maketni pristop in enostavno testiranje.

Napredna spletna trgovina z uporabo robota Lego

Na Mariborskem modulu poletne šole EdIT bodo udeleženci razvili večnivojsko rešitev – napredno spletno trgovino. S klikom na odzivno oblikovano spletno aplikacijo bo uporabnik preko aplikacijskega strežnika aktiviral programabilno jedro robota Lego. Spletna aplikacija bo razvita s spletnimi tehnologijami in ogrodjem AngularJS. Poslovna logika sistema bo nameščena na aplikacijski strežnik Wildfly, ki je eden izmed predstavnikov specifikacije Java EE 7. Programabilna enota robota Lego ima nameščeno strojno programsko opremo Lejos, preko katere je omogočeno programiranje robota Lego v programskem jeziku Java 8. Povezava med ključnimi komponentami sistema bo vzpostavljena s pomočjo storitev REST in vtičnika Web Sockets ter brezžične WiFi povezave.

Robot bo po prejetem ukazu fizično prevzel željeni predmet iz provizoričnega skladišča in ga prinesel na prostor za zbiranje naročil. Vsi poslovni procesi, ki bodo tekli na Java EE platformi, pa niso uporabni le na tem primeru, ampak se lahko uporabijo na velikih sistemih s pravimi industrijskimi roboti – in ravno to je najlepši del projekta.

Jutranja kava in nato akcija!

Vsak dan poletne šole se začne z jutranjo kavo ali čajem ter delovnim sestankom – skratka zelo podobno kot se začenjajo jutra v podjetju Comtrade. Na teh sestankih vodja ekipe razdeli delo za tisti dan, se na kratko pogovori z ekipo, določi dnevne aktivnosti in pregleda tedenske aktivnosti.

Poletna šola bo v dopoldanskem času vsak dan postregla tudi z zanimivimi predavatelji, ki bodo udeležencem predstavili način dela v mednarodnem podjetju in agilne metode projektnega vodenja, obenem pa bodo spoznali tudi pomen testiranja in zagotavljanja ustrezne kakovosti programske opreme. Preko timskih iger pa bodo spoznali, zakaj je potrebno dobro sodelovanje znotraj tima, kako nujno je zaupanje in zakaj timi, v katerih komunikacija ni uspešna, dolgoročno enostavno ne morejo delovati.

Tri ekipe pod vodstvom Comtradovih strokovnjakov

Poleg začetnih priprav projekta je vloga inštruktorjev na šoli EdIT, da pomagajo organizirati delo v času poletne šole. V Mariboru udeležencem pomaga Gregor Menih pod vodstvom mentorja Dejana Palerja.


»Osnova za vpeljavo ključnih komponent sistema je pripravljena v knjižnici izvorne kode. Ključne komponente sistema so spletna aplikacija, poslovna logika sistema na aplikacijskem strežniku in programabilna enota robota Lego. Na ta način udeleženci niso obremenjeni s postavljanjem infrastrukture, temveč se lahko, organizirani v različne ekipe, takoj posvetijo reševanju konkretnih izzivov,« je za Računalniške novice dejal Dejan Paler, Comtradov izkušeni Java razvijalec.


Agilni pristop v praksi

Udeleženka letošnje poletne šole v Mariboru, Jerneja Morel, pravi, da je reševanje realnih kompleksih rešitev zanjo velik izziv, s katerim se redkeje srečuje na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

»Všeč mi je, ker lahko v praksi vidim, kako deluje agilni pristop na projektu. Veliko sestankov je potrebnih, da lahko vsak dan naredimo delujoč »Code-freeze«. To pa pomeni, da lahko že danes pokažemo nekaj konkretnega, čeprav smo s projektom šele dobro začeli,« je poudarila Jerneja.


Ob koncu poletne šole delujoča rešitev

Cilj poletne šole je ob zaključku predstaviti delujočo rešitev, ki jo udeleženci nato predstavijo na zaključni prireditvi. Tja so povabljeni vsi zaposleni podjetja Comtrade, zato so zadnji dnevi poletne šole naporni in trema pred predstavitvijo velika.

»Od poletne šole pričakujem, da se bom naučil nekaj novega, kar se tiče programiranja, in dobil potrebne izkušnje za delo v bližnji prihodnosti. Prav tako pričakujem, da bom spoznal, kako poteka delo v tako velikem podjetju,« pravi Gregor Pompe, udeleženec poletne šole.

Tudi mi jim želimo veliko uspehov pri tem projektu!

Izjave udeležencev in ekipe EdIT 2015

EdIT skupnost

Če je še niste, všečkajte stran naše skupnosti na omrežju Facebook. Z vrstniki delite svoje aktivnosti in ne pozabite dodati zanimivih vsebin, ki bi lahko koristile skupnosti EdIT, saj ta skupnost združuje vse, ki želijo z drugimi deliti znanje, trende in izobraževanja, povezana z IKT. Naše poslanstvo je obenem navdihniti dekleta in ženske v panogi IKT.

Začetki EdITa
Začetki izobraževanja bodočih razvijalcev s projektom EdIT segajo že v leto 1996, ko se je s prvimi realnimi izzivi v okviru poletne šole spoprijelo le 10 udeležencev. Danes je ta projekt postal že tradicionalen, saj se ponaša že z 19-letno tradicijo in kakovostnim programom. Vsako leto pritegne večje število udeležencev, ne samo v Sloveniji temveč tudi v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Vse večje število prijavljenih iz različnih fakultet je dokaz, da EdIT sledi razvoju stroke in ponuja aktualne programe za razvoj novih znanj, ki jih panoga informacijskih tehnologij potrebuje za ohranjanje konkurenčnosti. Leta 2007 je poletna šola prejela tudi 2. nagrado na natečaju za najboljši kadrovski projekt. Leta 2014 se je poletna šola EdIT uvrstila med 15 najboljših praks programa Best of the Best, ki ga je ob svoji 15. obletnici delovanja organizirala Ameriška gospodarska zbornica – AmCham.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več