Računalništvo, telefonija
06.03.2014 11:17

Deli z drugimi:

Share

Enostavno tiskanje, kopiranje in skeniranje za dijake na šolah

Preberite si kako je fakulteta iz Ljubljane učinkovito rešila problem tiskanj, kopiranja in skeniranja za dijake.
Enostavno tiskanje, kopiranje in skeniranje za dijake na šolah
Enostavno tiskanje, kopiranje in skeniranje za dijake na šolah

V knjižnici ene od ljubljanskih fakultet se je pojavila potreba po kopiranju, tiskanju in skeniranju študentov. Zanimal jih je sistem, ki bi bil preprost in bi zahteval minimalno angažiranje osebja knjižnice in fakultete nasploh. Rešitev z instalacijo programske opreme se jim je sicer zdela dobra, vendar pa bi zahtevala vzdrževanje s strani IT službe, poleg tega, pa je bila za njih ta rešitev predraga, saj je bil predviden obseg uporabe relativno majhen.

Predlagali smo jim drugo, cenejšo in bolj praktično rešitev. Na multifunkcijsko napravo Toshiba e-STUDIO255 smo instalirali ćitalec kartic Cartadis.

Stroj ni priklopljen na računalniško mrežo. Študenti v knjižnici kupijo kartice, ki so naložene z dobroimetjem za 100 kopij oz. izpisov. V primeru, da želijo kopirati vstavijo kartico v čitalec Cartadis, ko stroj ”odklene” za uporabo. Ko študent kopira se na ekranu čitalca Cartadis, v katerega je vstavljena kartica z dobroimetjem, odšteva število razpoložljivih kopij. V primeru, da želi študent tiskati najprej na računalniku shrani na USB ključ datoteke, ki jih želi tiskati in sicer v PDF ali JPEG formatu.

V čitalec Cartadis vstavi kartico z dobroimetjem, v USB vhod na stroju pa svoj USB ključ. Na zaslonu stroja izbere datoteke, ki jih želi tiskati. Med tiskanjem se na ekranu čitalca odštevajo razpoložljivi izpisi. Po končani uporabi pritisne določen gumb na čitalcu, ta izvrže kartico, stroj se ”zaklene” in je ponovno pripravljen na novega uporabnika.

Na fakulteti so opazili, da je veliko število študentov kupilo kartice, čeprav ne kopirajo ali tiskajo vsakodnevno, vendar želijo biti pripravljeni. Fakulteta je tako že v začetnih dveh mesecih pridobila precej finančnih sredstev, s katerimi brez težav pokriva mesečne stroške najema naprav in njihove uporabe.

Sama finančna konstrukcija je narejena tako, da je rentabilna že ob relativno majhni prodaji kartic in minimizira finančni riziko fakultete.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TIFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TIFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TIFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več