Računalništvo, telefonija
11.06.2013 15:44

Deli z drugimi:

Share

Epson razvil prvo GPS solarno uro

Seiko Watch korporacija je izdelala GPS solarno uro Seiko Astron. Gre za prvo solarno uro na svetu, ki ima sposobnost samodejno zaznati in spremeniti časovni pas. Uro je dizajniral in razvil Epson. Za cilj so si zadali razvoj originalnega izdelka, ki združuje izvrstno funkcionalnost in dizajn.
Seiko Astron ura uporabi GPS, da samodejno spremeni časovni pas.
Seiko Astron ura uporabi GPS, da samodejno spremeni časovni pas.

Ure so natančni instrumenti, katere nosimo daljša obdobja. Proizvajalci ur se usmerjajo na funkcionalnost, priročnost, udobje in dizajn. Nova GPS solarna ura mora poleg naštetega še sprejemati signale iz satelitov, ki krožijo 20.000 km nad površino Zemlje. Zaradi oblikovnih razlogov niso mogli vanjo vključiti solarne baterije visoke kapacitete. Epsonova ekipa se je potrudila najti pravo razmerje med funkcionalnostjo in dizajnom. To so dosegli z uporabo kompaktnih, energijsko varčnih in natančnih tehnologij.

Glavni problem GPS naprav v pametnih telefonih je velika poraba energije. Zato so pri Epsonu razvili svoj GPS modul, ki porabi le 20 % energije v primerjavi z drugimi modeli, in ki uporablja enako tehnologijo kot Epson GPS za tekače. Epson se ponaša z dolgo zgodovino razvoja polprevodnikov in drugih komponent, ki ne obstajajo drugje. Zato so se spoprijeli tudi z zahtevno nalogo razvoja novega zanesljivega vira energije, ki bo lahko nudil stabilen in konstanten tok solarne energije GPS in drugim komponentam. V Seiko Astron uro so dodali še Li-ion baterijo, ki deluje kot sekundarni tok, s čemer zagotavlja neprekinjeno delovanje tudi ob največji porabi. Poleg tega so razvili še nov nadzor za zaščito baterije, ki nadzira polnjenje in pretok energije z Li-ion baterije ter nadzor, ki zniža energijsko porabo za 90 %.

Najtežji del razvoja je bilo uravnoteženje natančne opreme za sprejem s potrebo po izdelavi ugledne zunanjosti. Antena je najbolj zahtevna komponenta, saj mora biti nameščena tako, da se ne dotika drugih komponent in ker kovinsko ohišje zniža njeno občutljivost. To so rešili s krožno obliko GPS antene in keramičnim okvirjem okoli nje. Tako jim je uspelo razviti izdelek vrhunske kvalitete z lepim videzom.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667