Računalništvo, telefonija
14.03.2016 08:56
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ESET svari pred valom trojanca

ESET svari pred valom trojanca
ESET svari pred valom trojanca

ESET opozarja pred povečanim številom nevarnih e-sporočil s priponkami, ki na računalnik prenesejo in namestijo izsiljevalsko programsko opremo (ang. ransomware). Ko uporabnik takšno priponko zažene, postane žrtev škodljive kode, ki njegove dokumente zašifrira in od njega zahteva odkupnino.

ESET-ova telemetrija je zaznala neobičajno visoko stopnjo razširjenosti v Evropi, Severni Ameriki, Avstraliji in na Japonskem. ESET-ovi protivirusni programi grožnjo prepoznajo pod imenom JS/TrojanDownloader.Nemucod.

Nemucod se širi z elektronsko pošto, ki v priponki vključuje arhivsko datoteko ZIP. Sporočila so napisana na zelo prefinjen in zaupanja vreden način, najpogosteje se širijo pod pretvezo predračunov, pozivov na sodišče in podobno. Cilj napadalcev je prepričati uporabnike, da priponko v takšnem sporočilu odprejo in zaženejo datoteko JavaScript, ki je skrčena v arhivski datoteki. Na tak način se uporabnik okuži s trojanskim konjem Nemucod. Grožnja je znana po tem, da je računalnike zmožna okužiti s celo vrsto različnih škodljivih programov.

„Nemucod trenutno prenaša predvsem izsiljevalske grožnje kot so TeslaCrypt ali Locky. Te šifrirajo podatke na računalnikih svojih žrtev in zahtevajo odkupnino,“ je povedal Peter Stančík, varnostni strokovnjak pri ESET-u.

Izsiljevalski grožnji TeslaCrypt in Locky pri svojem delu uporabljata podobne standarde šifriranja kot finančne institucije za varna spletna plačila.

Za zaščito pred takšnimi grožnjami upoštevajte spodnje nasvete:

– Ne odpirajte sumljivi priponk, ki jih prejmete v svoj e-poštni predal.

– Opozorite sodelavce in znance, ki najbolj pogosto prejemajo pošto iz zunanjih e-naslovov.

– Redno izdelujte kopije svojih podatkov. Zunanji trdi disk, USB ključek oz. drugi mediji z vašimi varnostnimi kopijami naj bodo vedno izklopljeni, trojanski konj lahko šifrira tudi dokumente, ki so shranjeni tam.

– Redno posodabljajte svoj operacijski sistem, spletne brskalnike in drugo programsko opremo. V kolikor še vedno uporabljate Windows XP, potem resno razmislite o nadgradnji na novejši sistem.

– Uporabljajte zadnje različice svojih protivirusnih rešitev in poskrbite, da se redno posodabljajo.

– Uporabniki protivirusnih rešitev ESET ste zaščiteni s sistemom ESET LiveGrid®. Ta tehnologija ščiti pred izsiljevalskimi grožnjami, saj aktivno onemogoča njihove procese.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več