29.06.2017 09:00

EU Googlu naložila rekordno kazen, ker primerjalne platforme postavlja v slabši položaj!

Evropska komisija je Googlu naložila kazen v višini 2,42 milijarde evrov, ker je zlorabil svoj monopolni položaj in med prikazanimi rezultati iskanj zavestno preferiral svoje rešitve za primerjavo ponudb izdelkov. Očitno se spletni gigant zaveda, da platforme, na katerih potrošniki dobijo vse ključne informacije za hiter in informiran nakup, zanj predstavljajo veliko konkurenco.

Pri nas je vodilni takšen portal ceneje.si, ki v regiji upravlja še portale jeftinije.hr, idealno.rs in idealno.ba, ki jih mesečno obišče že 1.200.000 unikatnih uporabnikov. Kaj odločitev Komisije pomeni za primerjalno nakupovanje v Sloveniji?

Primerjalni portali postajajo ključen vir informacij in so kot taki konkurenca Googlu

Google je svojo storitev primerjave ponudb izdelkov sistematično uvrščal na najvidnejša mesta med rezultati iskanja. Na ta način je po mnenju Komisije nezakonito izkoristil svoj monopolni položaj na področju spletnega iskanja in povzročil precejšnjo izgubo prometa primerjalnim platformam. Slednje na enem mestu omogočajo primerjavo izdelkov, ponudb in cen ter na ta način potrošnikom olajšajo nakup, zato postajajo ključen vir informacij v vseh fazah nakupnega procesa.

Za mnenje o odločitvi Evropske komisije smo povprašali mag. Darka Dujiča, direktorja podjetja Ceneje, ki upravlja vodilne portale za primerjalno nakupovanje v regiji:

»Ceneje.si je z vsemi portali, ki jih upravlja v regiji, spletni primerjalnik ponudb izdelkov, katerega odločitev evropske komisarke za varovanje konkurence v temelju zadeva in varuje. S tem se pomembno spreminja odnos ter povečujejo možnosti razvoja boljših konkurenčnih rešitev za uporabnike in vertikalnih iskalnikov, kot je Ceneje.si v primeru spletnega nakupovanja. Google ima nedvomno prevladujoč položaj kot splošni iskalnik, a sedaj bo moral omogočiti uporabnikom, da bodo hitreje prišli do specializiranih rešitev, ki jih nekateri na trgu neodvisno razvijamo in ponujamo, kar je dobra novica.

“Zmagal je razum, to je priložnost za manjše regijske in lokalne ponudnike, da bodo opaženi v Googlovem iskalniku in, kar je najpomembneje, spletni uporabnik bo spet lažje našel specializirane rešitve za nakupovanje na spletu.”

Nezakonito na nižjih mestih v Googlu

Komisija dejansko trdi, da bi moral biti razvoj iskalnika Google reguliran. Slednji je namreč po mnenju EU postal tako velik del naših življenj, da se je potrebno oddaljiti od vprašanj lastništva in se osredotočiti na to, kako upravljati takšno tehnologijo. Google je na področju spletnega iskanja tako dominanten, da mu preprosto ne gre več zaupati, da bi upravljal sam sebe.

Ključna težava v očeh Komisije je ta, da se uporabniku ob iskanju določenega izdelka na Googlu pokaže seznam zadetkov, na katerem so na vrhnjih pozicijah podjetja, ki so za to plačala. Še bolj problematično je to, da se med zadetki ne pokažejo portali za primerjavo ponudb.

EU meni, da Google enostavno odstranjuje z vidnih mest podjetja, ki zanj predstavljajo konkurenco. Podobno mnenje delijo tudi številni kritiki, ki Googlu očitajo, da izkorišča svoj položaj ter favorizira tiste, ki mu največ plačujejo. S tem ogroža množico ostalih trgovcev ter omenjene primerjalne portale.

Preberite tudi, kaj odločitev Komisije pomeni za potrošnike in kakšna kazen grozi Googlu, če ne bo opustil trenutne prakse.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

TELEMACH d.o.o.