14.01.2012 08:55

FB Timeline bo povzročal zmedo

ESET svetuje previdnost pri uporabi nove Facebookove storitve časovnica oz. Timeline. Strokovnjaki za varnost so že odkrili prve prevare, ki ime nove storitve izrabljajo za zavajanje uporabnikov, ki jih preusmerjajo na škodljive spletne strani.
FB Timeline bo povzročal zmedo

Večini uporabnikov Facebookovih storitev je znano, da bo ta storitev kmalu nadomestila standardne profile na Facebooku, medtem ko lahko ta storitev pri novih uporabnikih povzroči zmedo.

“Kmalu naj bi vsi uporabniki Facebooka začeli uporabljati storitev Timeline. Ko bo prišel ta dan, lahko med uporabniki pričakujemo zmedo, saj se bodo mnogi spraševali, kako naj odstranijo Timeline. Na ta dan pa prežijo tudi kiberkriminalci, ki bodo v nastali zmedi ponujali nevarne povezave za odstranitev nove storitve,” svari Stephen Cobb, varnostni strokovnjak pri ESET-u.

Facebook takšnim prevaram doslej ni uspel slediti in ustrezno ukrepati. Jasno bi morali poudariti, da Timeline ni možno onemogočiti. “V kolikor se pri Facebooku ne premislijo in ponudijo Timeline kot opcijsko rešitev, se bomo uporabniki morali sprijazniti z novo podobo svojih profilov. Izogniti se bo potrebno skušnjavi klikanja na povezave, ki obljubljajo odstranitev te storitve. To preprosto ne bo vredno tveganja,” dodaja Cobb.

ESET Live Grid

ESET vsak mesec pripravlja in objavlja statistiko najpogostejših groženj na podlagi podatkov ESET Live Grid® tehnologije v oblaku, ki zbira podatke o škodljivih kodah in grožnjah. Podatke o teh grožnjah ESET Live Grid pridobiva od uporabnikov ESET zaščitne tehnologije s celega sveta. Že nekaj mesecev zapored se največ groženj širi preko izmenljivih medijev. INF/Autorun je bil v preteklem letu na vrhu globalnih statistik, ki beležijo grožnje, s 5,84 odstotka vseh groženj. Takoj za njim najdemo Win32/Conficker s 3,69 odstotki. Na tretjem mestu svetovne lestvice pa se nahajajo grožnje iz družine Win32/Sality z 1,88 odstotka.

V Evropi se je v decembru 2011 povečal delež groženj HTML/ScrInject.B.Gen, ki uporabnike preusmerjajo na škodljive spletne strani. Te grožnje so predstavljale presenetljivih 8,83 odstotkov vseh groženj (v svetovnem merilu 6,16 odstotka). INF/Autorun je zdrsnil na drugo mesto s 3,46 odstotki (4,42 globalno). Grožnje, poimenovane HTML/Iframe.B, so pristale na tretjem mestu evropske lestvice z 2,48 odstotki (2,11 globalno).

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

POINT.ER IT d.o.o.