Računalništvo, telefonija
18.11.2011 08:08

Deli z drugimi:

Share

Fujitsujev super računalnik

Fujitsu je pretekli teden predstavil super računalnik PRIMEHPC FX10 s procesno zmogljivostjo do 23.2 petaflopsov (PFLOPS).
Fujitsu je predstavil super računalnik z edinstveno zmogljivostjo v svetovnem merilu - 23.2 petaflopsov
Fujitsu je predstavil super računalnik z edinstveno zmogljivostjo v svetovnem merilu - 23.2 petaflopsov

Fujitsu je z združevanjem visoke zmogljivosti, razširljivosti, zanesljivosti in nadpovprečne energijske učinkovitosti še izboljšal tehnologijo, ki so jo uporabili pri “K računalniku” (ta je dosegel najvišjo zmogljivost na svetu (*1) junija letos) in predstavil super računalnik PRIMEHPC FX10. Vse sestavne dele super računalnika – od procesorjev do vmesne opreme – je razvil Fujitsu in z njimi zagotavil visok nivo zanesljivosti ter delovanja. Sistem se lahko, glede na potrebe uporabnika, razširi na 1,024 računalniških omar, pri čemer doseže super hitrost 23.2 petaflopsov (PFLOPS).

Nov sistem omogoča naslavljanje izzivov s katerimi se srečuje današnja družba, vključno z razvojem novih zdravil, preprečevanjem in blažitvijo nesreč ter drugimi meritvami s katerimi bi lahko pripomogli k varnejši družbi. S super računalnikom bo možno izvajati inovativne raziskave kot sta razvoj in izdelava novih materialov, brez potrebe po izdelavi prototipov. Podjetja bodo lahko s takšnim načinom razvoja novih materialov pridobila tudi na konkurenčni moči. Fujitsu želi z novim sistemom spodbujati akademske raziskave in razvoj proizvodov po celem svetu.

V zadnjem času so se računalniške stimulacije izvajale na številnih področjih, od osnovnih raziskav na univerzah in raziskovalnih inštitutih do razvojev proizvodov v podjetjih. Po pričakovanjih bodo tovrstne simulacije vplivale na reševanje problemov s katerimi se sooča družba kot so npr. medicinske raziskave, analize potresov in vremenskih pojavov, odkrivanje zdravil ter razvoj novih virov energije. Kot rezultat tovrstnih pričakovanj, se super računalniki, ki služijo kot platforma računalniškim simulacijam, nenehno izboljšujejo na področju zmogljivosti in razširljivosti. To se kaže tudi v večjem povpraševanju po super računalnikih, katerih zmogljivost merimo v razredu petaflopsov.

Da bi odgovoril na tovrstne potrebe, je Fujitsu razvil PRIMEHPC FX10, super računalnik z zmogljivostjo do 23.2 petaflopsov (PFLOPS). Nov sistem je visoko kompatibilen s super računalnikom, znanim pod imenom “K računalnik”, ki sta ga razvila RIKEN in Fujitsu kot del pobude japonskega ministrstva za izobrazbo, kulturo, šport, znanost in tehnologijo (MEXT).

Lastnosti super računalnika PRIMEHPC FX10

1. Super računalnik ponuja visoko hitrost in zmogljivost do 23.2 petaflopsov

Super računalnik v svoji največji možni konfiguracji sestoji iz 98,304 vozlišč in 1,024 računalniških omar. Izjemno razširljiv sistem deluje z visoko hitrostjo ter predstavlja računalniško okolje s teoretično računalniško močjo do 23.2 petaflopsov in 6 petabajti spomina.

2. Procesorji SPARC64™ IXfx omogočajo visoko zmogljivost in nizko porabo energije

Super računalnik PRIMEHPC FX10 temelji na novih procesorjih SPARC64™ IXfx, ki omogočajo velik preskok v zmogljivosti v primerjavi s procesorji SPARC64™ VIIIfx, na katerih temeljijo in ki poganjajo “K računalnik”. Vsak procesor ima 16 jeder in dosega edinstven nivo samostojne zmogljivosti v svetovnem merilu – 236.5 gigaflopsov in zmogljivost na wat preko 2 gigaflopa. To mu omogočata uporaba metode “water-cooling” ter učinkovito oblikovanje, ki povečuje računalniško zmogljivost na vat porabljene elektrike.

3. Super računalnik podpira uporabo zahtevnih aplikacij, ki potekajo vzporedno, z visoko zmogljivostjo in hkrati znižuje razvojne obremenitve

Visoko zmogljivost super računalnika PRIMEHPC FX10 je Fujitsu dosegel z izboljšavami kot so visoka prepustnost pomnilnika, z razširljivo “Tofu” povezljivostjo z 10 povezavami, pri čemer vsaka nudi visok nivo zmogljivosti 5 GB/s x 2 (v obe smeri) in Fujitsujevo originalno HPC programsko opremo (middleware) Technical Computing Suite, ki vsebuje prevajalnik in knjižnjico omogoča visoko zmogljivost velike količine vzporednih aplikacij.

4. Lastna, zanesljiva tehnologija in visoka operabilnost

Visoko zanesljivost in razpoložljivost super računalnika PRIMEHPC FX10 omogočajo mrežne povezave “Tofu” z visoko prilagodljivo 6-dimenzijsko mesh/torus arhitekturo in procesorji, ki imajo enake RAS funkcije, kot jih najdemo pri velikih sistemih (mainframes).

Super računalnik PRIMEHPC FX10 ponuja visok nivo operabilnosti, ki jo zagotavljajo sistemsko upravljanje in funkcije upravljanja delovnih operacij v HPC middleware programski opremi Technical Computing Suite in visoko zmogljiv porazdeljen datotečni sistem, FEFS, ki omogoča deljenje preko 100,000 vozlišč.

Sistem bo na voljo od januarja 2012 dalje, prodajni cilj je 50 sistemov v naslednjih treh letih.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH
Za več informacij so vam na voljo pri Fujitsu Technology solutions GesmbH
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fujitsu logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več