27.02.2015      12:12

Globalna rešitev za ohranjanje kulturne dediščine v oblaku

Sašo Zagoranski, tehnološki direktor podjetja SemantikaSašo Zagoranski, tehnološki direktor podjetja Semantika

Podjetje Semantika že več kot desetletje razvija rešitve in sisteme za ohranjanje kulturne dediščine. Leta 2012 so začeli z razvojem globalne platforme, ki bi temeljila na zmogljivi rešitvi za upravljanje z vsebinami in zagotavljala podatke za spletne portale in mobilne naprave. Na platformi Microsoft Azure so razvili rešitev Museu.ms, iz katere podatke črpajo globalni, evropski, britanski in slovenski spletni portali ter mobilne aplikacije.

Podjetje Semantika na področjih kulturne dediščine in rešitev za muzejske ustanove deluje že več kot 10 let. Razvili so namreč rešitev Galis, ki je najbolj razširjen program za vodenje muzejske dokumentacije v Sloveniji, uporablja pa ga preko 50 slovenskih muzejev in galerij.

»Okoli leta 2007 smo dobili zamisel, da bi razvili dodatno rešitev, s katero bi bilo mogoče obstoječe zbirke iz našega sistema preprosto predstaviti na spletu,« je povedal Sašo Zagoranski, tehnološki direktor v podjetju Semantika d.o.o. »Tako smo v svojo rešitev Galis dodali funkcionalnost za objavo zbirk na spletni strani museums.si.«

Novost je bila uspešno sprejeta med slovenskimi muzeji in galerijami, zaradi česar so v podjetju kmalu začeli razmišljati o tem, kako bi lahko rešitev prenesli na globalno prizorišče in podobne funkcionalnosti omogočili muzejem po vsem svetu. Semantika je tako pričela razvijati mednarodno muzejsko platformo, ki bi najrazličnejšim javnostim zagotovila informacije o muzejih in njihovih zbirkah, posebnih dogodkih in druge.

Osnovna zamisel je bila razvoj zmogljivega sistema za upravljanje z vsebinami, ki bi različnim ustanovam omogočil, da same urejajo in posodabljajo svoje vnose v sistemu. Ker pa je sistem v celoti namenjen globalnemu občinstvu, so se v podjetju zavedali, da bo morala rešitev delovati v oblaku, ki bo dostopen vedno in povsod.

Semantika je s pomočjo Microsoft Azure ustvarila globalno platformo za objavljanje vsebin na spletu in mobilnih napravah. Enotna platforma danes deluje v zaledju večjega števila portalov in mobilnih aplikacij – Museums of the World, Museums.EU, Museums.SI in Museums.UK. Vse portale spremljajo mobilne aplikacije, ki podatke pridobivajo neposredno iz zalednega sistema na platformi Microsoft Azure. Zaradi enotne platforme v oblaku so lahko v Semantiki razvili aplikacije za najrazličnejše mobilne platforme, kot so Windows, Windows Mobile, iOS in Android.

»Mednarodna prisotnost naše platforme je pomenila, da platforma ne more gostovati na omejeni infrastrukturi v Ljubljani ali Mariboru. Microsoftova orodja smo poznali že od prej in zagotavljajo najboljšo integracijo z okoljem Azure,« je povedal Sašo Zagoranski, tehnološki direktor podjetja Semantika. »Prav tako nam dolgoletne izkušnje jasno kažejo, da so v Microsoftu najbolj odzivni, ko potrebujemo pomoč in podporo pri tehničnih težavah ali izzivih.«

Rešitve in spletna mesta, ki so jih razvili v Semantiki:

• Museu.ms je globalna storitev za predstavitev muzejev in galerij po vsem svetu: https://museu.ms/.
  • Museums.EU – Evropska mreža muzejev predstavlja muzeje v Evropi: http://museums.eu/.
  • Museums.SI in Museums.UK sta nacionalna portal, ki predstavljata ustanove za ohranjanje kulturne dediščine v Sloveniji in Veliki Britaniji: http://museums.si/, http://museumsuk.net/.

Celotna študija primera je na voljo tukaj.

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

S tem pametnim dežnikom ne bomo nikoli zgreši... 2
skeptik  |  Če bi na RN to vedeli, ne bi napisali ni...
Amazonova futuristična trgovina brez blagajn ... 3
abhorsen.  |  Ja tak to je eni so bogato plačani, da r...