Računalništvo, telefonija
17.01.2013 18:30

Deli z drugimi:

Share

Hal E-Bank z verzijo 18.0 omogoča podjetjem varnejše poslovanje

Halcom je na srečanju s slovenskimi bankami uporabnicami Hal E-Bank predstavil dodatne varnostne elemente, ki izboljšujejo raven varnosti uporabnikov e-banke ob napadih na računalnike uporabnikov. Takšnih napadov je bilo več v drugi polovici leta, zato je še posebej pomembno dodatno ozaveščanje bančnih komitentov o pravilih varne uporabe programske opreme Hal E-Bank.
Halcom med podjetji z najvišjim bonitetnim ugledom v 2010
Halcom med podjetji z najvišjim bonitetnim ugledom v 2010

Varnostna navodila

Ne glede na število zaščitnih elementov vgrajenih v programsko opremo, je za učinkovitost zaščite pomembno, da se uporabnik zaveda svoje odgovornosti, da sam zaščiti svoj računalnik pred nepooblaščenim dostopom. Osnovne korake za zaščito in ravnanje v primeru suma zlorabe računalnika so pripravili tudi na Združenju bank Slovenije, o čemer je uporabnike Hal E-Bank poleg bank obvestila tudi Halcomova certifikatna agencija. V novi verziji Hal E-Bank so varnostna priporočila uporabniku stalno dostopna tudi v e-banki; v meniju »Pomoč« so uporabniku na voljo navodila za varno poslovanje.

Opozorilo ob zaključku programa
Uporaba digitalnega certifikata shranjenega na pametni kartici (ali ključu USB) preprečuje uporabo e-banke nepooblaščenim uporabnikom, ki nimajo dostopa do Halcom CA kartice (ključa USB). Lahko bi jo primerjali s “plačilno kartico za podjetja”, ki jo uporabljamo na našem “osebnem bankomatu” (osebnem računalniku). Ali osebno plačilno kartico po uporabi pustimo v bankomatu? Gotovo ne. Tudi digitalno potrdilo je torej treba uporabljati podobno kot katerokoli drugo plačilno kartico. V čitalnik/računalnik jo vstavimo le takrat, ko uporabljamo Hal E-Bank, po zaključku dela s programom pa jo obvezno odstranimo. V primeru, ko uporabnik pozabi kartico odstraniti iz računalnika, smo v Hal E-Bank dodali opozorilo, ki ob zaprtju programa preveri ali je kartica še vedno v računalniku in nas na to opozori.

Nadgradnja formata lokalne baze podatkov
Nekateri podatki iz e-banke kot so imenik partnerjev ali zgodovina plačil so shranjeni tudi na uporabnikovem računalniku, seveda v šifrirani obliki, tako da je ohranjena zaupnost podatkov. Nova verzija Hal E-Bank uporablja novi format baze, ki omogoča višjo raven zaščite uporabnikovih podatkov z uporabo daljšega ključa in sodobnejših šifrirnih algoritmov. Ob nadgradnji Hal E-Bank na verzijo 18.0 bo uporabnikova obstoječa lokalna baza podatkov avtomatično nadgrajena na novi format.

Digitalno podpisovanje vseh izvršilnih datotek
Program Hal E-Bank za poslovne uporabnike je sestavljen iz velikega števila modulov, ki so shranjeni na disku uporabnikovega računalnika in se po potrebi naložijo v spomin, ko zaženete program ali izberete eno od opcij z menija. V novi verziji Hal E-Bank so vse izvršilne datoteke digitalno podpisane s certifikatom Halcom CA, tako da se nespremenjenost vsakega modula preveri tako s strani operacijskega sistema kot tudi s strani programa Hal E-Bank, kar učinkovito preprečuje nepooblaščeno spreminjanje izvršilne kode.

Halcom že 15 let omogoča varno elektronsko poslovanje med podjetji in bankami v Sloveniji. V svoje e-bančne rešitve je vgradil najsodobnejše metode tehnične zaščite, kot so uporaba digitalnega certifikata shranjenega na pametni kartici (ali ključu USB) za zanesljivo identifikacijo uporabnika ter šifriranje celotne komunikacije med podjetjem in banko, možnost uporabe različnih podpisnikov za pripravo in odobritev plačilnih nalogov ter digitalno podpisovanje vsebine plačilnih nalogov.

Varnostna navodila za uporabnike Hal E-Bank so dostopna tudi na spletni strani Halcomove podpore uporabnikom. Nasveti Ministrstva za notranje zadeve za varno uporabo e-bančništva so na voljo tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več