12.11.2015 15:11

Hal mBills za enostavno in hitro plačevanje položnic

Vsi prebivalci Slovenije do 1. junija 2016 aplikacijo uporabljajo brezplačno, cena transakcije pa znaša 0,25 evra.
Od leve proti desni: Matjaž Čadež, Halcom; Marko Valjavec, Halcom; Tanja Blatnik, Adriatic Slovenica; Boštjan Košak, Si.mobil

Prvo slovensko podjetje z licenco Banke Slovenije za izdajanje elektronskega denarja in opravljanje plačilnega prometa Halcom Plačila je predstavilo inovativno mobilno storitev Hal mBills za hitro in najbolj preprosto plačevanje računov doslej, ki je na voljo vsem prebivalcem Slovenije. Uporabniki v mobilno aplikacijo, ki je za prenos brezplačno na voljo v trgovinah Apple App Store in Google Play, samodejno prejemajo e-račune sodelujočih izdajateljev ter jih preprosto plačajo z le nekaj dotiki prsta. Račune tistih izdajateljev, ki se še niso priključili sistemu Hal mBills, pa je mogoče preprosto plačati s fotografiranjem odrezka položnice (funkcija Photo Pay).

»Plačevanje računov ni doživelo evolucije že vse od uvedbe elektronskega bančništva pred dvema desetletjema. Življenje se je v tem času pomembno spremenilo, v velikem porastu je uporaba pametnih naprav. Zato je čas za napredek tudi na področju plačevanja,« je ob predstavitvi storitve Hal mBills povedal Matjaž Čadež, pionir elektronskih plačilnih sistemov in predsednik upravnega odbora v podjetju Halcom. »V Halcom Studiu, ki je hkrati laboratorij in inkubator idej, se najboljše tehnološke ideje razvijajo v prototipe, najbolj obetavni prototipi pa v komercialne izdelke. Eden izmed njih, ki je zdaj ugledal luč sveta, je rešitev Hal mBills za hitro in enostavno plačevanje računov prek pametnih telefonov.«

V aplikaciji Hal mBills, ki uporabnika samodejno obvesti o prejemu in zapadlosti računa, so vsi prejeti e-računi – tako plačani kot še neplačani – pregledno zbrani na enem mestu, zato je odličen pripomoček za bolj urejen osebni oziroma družinski proračun. Uporaba storitve Hal mBills je do 1. junija 2016 brezplačna, nato pa bo mesečna naročnina znašala 0,25 evra in bo zaračunana samo, kadar bo uporabnik v aplikaciji izvedel transakcijo. Vsako prvo nakazilo v mobilno denarnico v mesecu je brezplačno, plačilo računa iz mobilne denarnice pa stane 0,25 evra. Poleg cenovno ugodne uporabe pa se z boljšim nadzorom nad plačanimi in neplačanimi računi uporabniki lažje izognejo tudi stroškom opominov in zamudnih obresti.

Med računalniškimi napravami, ki jih uporabljamo danes, sodijo pametni telefoni med najvarnejše. Rešitev Hal mBills je zasnovana po zadnjih varnostnih standardih, kot je uporaba mobilnih generatorjev enkratnih potrditvenih kod in digitalnih potrdil za preverjanje identitete uporabnika. »Halcom ima na področju plačilnih sistemov skoraj četrt stoletja izkušenj. Med drugim nam zaupajo centralne banke in klirinške hiše Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Irana in več kot 70 komercialnih bank v 10 državah na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. Prek naših strežnikov gre mesečno več kot 74 milijard evrov, kar je dvakratni letni BDP Slovenije. Varnost je za nas vedno na prvem mestu,« je ob predstavitvi rešitve povedal Marko Valjavec, glavni izvršni direktor podjetja Halcom.

»V družbi Si.mobil si stalno prizadevamo, da svojim uporabnikom ponujamo storitve, ki jih potrebujejo, in jim hkrati izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Tako smo že leta 2010 pričeli z izdajanjem e-računov za svoje uporabnike in to tudi prek Halcomovega sistema za izmenjavo e-računov. Trenutno e-račun uporablja že več kot 25 odstotkov naših uporabnikov in verjamemo, da se bo ta številka v prihodnje še povečala. Pametne telefone danes uporablja že več kot 80 odstotkov aktivne populacije, ki lahko izvajajo plačila prek telefona,« je povedal Boštjan Košak, izvršni direktor družbe Si.mobil. »V družbi Si.mobil smo bili vedno inovativni in iskali napredne storitve, ki uporabnikom omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo, zato smo se že v začetni fazi pridružili danes predstavljeni rešitvi.«

»Svojim strankam ponujamo kakovostne, strokovne in učinkovite storitve, ki jih razvijamo na podlagi njihovih potreb in želja. Zato postavljamo inovativnost med glavne strateške usmeritve Adriatica Slovenice, saj želimo biti inovativni vedno in povsod, ko nas stranke potrebujejo. Številna zavarovanja je pri nas že vrsto let mogoče skleniti prek spleta, iz udobnega domačega okolja. Prav tako smo ponosni, da smo prvi v Sloveniji ponudili sklepanje zavarovanj preko mobilnih naprav. Sodelovanje s Halcomom pri projektu Hal mBills je tako logični korak naše zavarovalnice pri iskanju prijaznejših, hitrejših in tudi cenejših storitev, ki jih želimo nuditi svojim strankam,« je dejala Tanja Blatnik, izvršna direktorica za operativno izvajanje zavarovanj v zavarovalnici Adriatic Slovenica, ki je v sistemu Hal mBills prav tako že med izdajatelji računov.

Halcom Plačila 5. in 6. decembra 2015 v ABC pospeševalniku v ljubljanskem BTC-ju organizira prvi finančno-tehnološki hackaton v regiji Adriatik, na katerem bodo na podlagi aplikacije Hal mBills tako slovenski razvijalci kot razvijalci iz tujine razvijali dodatne funkcionalnosti rešitve in jo še nadgradili. Podjetje vabi vse z inovativnimi idejami, da se udeležijo dogodka.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

Kontron, d. o. o.