Računalništvo, telefonija
12.06.2013 19:41

Deli z drugimi:

Share

Halcomov sistem e-računov je srbskim podjetjem prva ponudila Piraeus banka

Halcomov sistem e-računov je srbskim podjetjem prva ponudila Piraeus banka
Halcomov sistem e-računov je srbskim podjetjem prva ponudila Piraeus banka

Prednosti Halcomovega sistema e-računov preko kanala za e-bančništvo je prepoznala tudi Piraeus banka, ki je to storitev kot prva ponudila svojim komitentom. E-računi so v skladu s smerjo razvoja „elektronifikacije“ Srbije, ki je posvečena digitalizaciji, vključno z elektronsko izmenjavo računov, je na dogodku poudaril Sava Savić, pomočnik direktorja Uprave za digitalno agendo, Ministrstvo zunanje in notranje trgovine in telekomunikacij, podobno pa je razmišljal tudi Zlatko Milikić, pomočnik finančnega ministra. Podjetje Halcom je na drugem strokovnem dogodku zbralo 180 predstavnikov iz več kot 90 najpomembnejših srbskih podjetij, visoke goste davčne uprave, gospodarske zbornice in ambasad ter jim skupaj z bankami predstavilo razloge za uvedbo elektronskih računov v vsakodnevno poslovanje.


Efstathios Steve Froustis, član izvršnega odbora in namestnik generalnega direktorja Piraeus banke AD Beograd: „S ciljem napredovanja in širjenja sodelovanja, ki ga je Piraeus Banka AD Beograd ustvarila s podjetjem Halcom, in z željo, da svojim komitentom ponudimo najkvalitetnejšo storitev, je naša banka prepoznala pomen uvajanja programa elektronskih računov in sprejela odločitev, da svojim komitentom ponudi to storitev. Pričakujemo, da bo ta način priprave, pošiljanja in prejemanja računov omogočil pomembne prihranke časa in sredstev podjetjem v Srbiji, kar bo privedlo do bolj učinkovitega in dobičkonosnega poslovanja.“

Halcom je s 1. junijem bankam v Srbiji omogočil uporabo sistema e-računov. Prva banka, ki je storitev ponudila svojim komitentom, je Piraeus banka, kmalu pa se ji bodo pridružile tudi druge srbske banke.

„V Srbiji si le en veliki trgovec z enim od svojih velikih dobaviteljev letno izmenja tudi do 60.000 računov, zato se podjetjem vstop v sistem izplača, tudi če elektronske račune izmenjujejo le s svojimi najpomembnejšimi dobavitelji. Sistem e-računov omogoča pošiljanje in prejemanje e-računov tudi najmanjšim podjetjem, brez kakršnihkoli dodatnih investicij, zato verjamemo, da bo ta projekt v kratkem času postal nacionalen, kar smo dosegli tudi v Sloveniji, kjer e-račune preko Halcomovega sistema svojim komitentom nudi več kot 90 % bank na tržišču,” je povedal Miha Culiberg, direktor poslovnega razvoja v Halcom Skupini.

Predstavniki velikih prejemnikov računov so sprejeli idejo izmenjave e-računov na osnovi edinstvenega standarda preko obstoječe rešitve za elektronsko bančništvo predvsem zaradi enostavnosti uvedbe v poslovanje in možnosti združitve tega sistema z obstoječimi informacijskimi sistemi in procesi.

Projekte, kot je uvajanje e-računov, pozdravljajo tudi predstavniki vlade, ki aktivno delajo na digitalizaciji poslovanja v Srbiji.

Zlatko Milikić, pomočnik finančnega ministra: “Ministrstvo za finance in gospodarstvo vlade Republike Srbije je v zadnjih mesecih spodbudilo uvajanje vrste predpisov, usmerjenih v napredovanje gospodarskega okolja na srbskem tržišču. Zelo pomembno mesto v tej smeri zavzema opredelitev Ministrstva k izboljšanju plačilne discipline oziroma vztrajanju na pravočasnem izpolnjevanju pogodbenih obveznosti plačevanja na osnovi izročenega blaga ali izvršenih storitev, kar naj bi se odražalo na hitrejšem in učinkovitejšem pretoku denarja in s tem učinkovitejšem razvoju gospodarskih aktivnosti na domačem tržišču.”

31. marca 2013 je bil na primer sprejet Zakon o rokih plačevanja komercialnih transakcij, trenutno pa je v obravnavi predlog Zakona o faktoringu kot tudi predlog Zakona o računovodstvu, ki v nekaterih odredbah regulira izdajanje in obravnavo elektronskih računov. V luči omenjenih prizadevanj ministrstva in vlade, po danes predstavljenem primeru Halcomove rešitve elektronske platforme za izmenjavo in poravnavo elektronskih računov, lahko zaključimo, da je ta strategija poleg omenjenih ciljev usmerjena tudi v zmanjšanje stroškov plačilnega prometa, bolj dobičkonosno poslovanje in posledično, kar je tudi osnovni motiv trenutne srbske vlade, v učinkovitejše in konkurenčnejše gospodarstvo in odpiranje novih delovnih mest. Pomembno je tudi, da je predstavljeni primer istočasno tudi prenos dobre poslovne prakse iz Evropske Unije na srbsko tržišče. Glede na navedeno lahko povzamemo, da Narodna banka Srbije in Ministrstvo intenzivno sodelujeta v smeri sprejetja novega zakona o plačilnih storitvah, ki bo podrobneje reguliral obravnavano tematiko, kot tudi definiranja pravil povezanih z arhiviranjem elektronskih računov in na splošno elektronske dokumentacije. Sprejetje vseh teh predpisov se pričakuje do konca 2013, ministrstvo pa bo do takrat pozdravljalo in podpiralo razvoj elektronske trgovine med gospodarskimi subjekti v skladu z dobrimi poslovnimi praksami.“

Uporaba Halcomovega sistema za e-račune ponuja enostavno združevanje in izmenjavo podatkov med informacijskim sistemom največjih izdajateljev in prejemnikov ter optimizacijo procesa likvidacije in plačevanja. Banke, ki bodo novo bančno storitev izmenjave e-računov ponudile svojim komitentom, bodo z uvedbo Halcomovega sistema omogočile gospodarstvu, da že obstoječ, varen in cenovno dostopen e-bančni kanal uporablja tudi za izmenjavo e-računov. Sistem podpira izmenjavo e-računov za vse vrste uporabnikov, od najmanjših do največjih podjetij, in hkrati omogoča prejemanje e-računov v e-banko ali na spletni portal e-računov tudi fizičnim osebam. Plačevanje e-računa se izvede z enim klikom, kadarkoli in kjerkoli preko elektronskega bančništva ali mobilnega plačevanja PlatiMo.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več