Računalništvo, telefonija
28.03.2015 09:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se sploh še splača iti v kino?

Če te navdušuje filmski svet, imaš pred seboj dve možnosti – ali se odpraviš v kinodvorano ali pa se užitkom ob gledanju filmov prepustiš kar doma s kompletom za hišni kino. Pa je izkušnja v domači dnevni sobi res lahko enaka tisti v kinematografih? Katere komplete najraje kupujejo potrošniki in kakšno zvočno izkušnjo ti prinašajo?
Se sploh še splača iti v kino?
Se sploh še splača iti v kino?

Komplet za hišni kino običajno vsebuje predvajalnik DVD ali Blu-ray ter zvočnike, najpogosteje 5.1, lahko pa tudi več – 7.1, 9.1 in tako naprej. Potrošnikom je pri nakupu hišnega kina med drugim pomembno, ali izbrani model omogoča predvajanje Blu-ray in DivX, zanimata pa jih tudi skupna moč zvočnikov in kakovost zvoka.

Vrednosti skupne moči zvočnikov se gibajo od 500 vatov pa vse do 1.250 vatov. Kot ugotavljajo na ceneje.si, pa ta vrednost pri najbolj gledanih kompletih znaša okoli 1.000 vatov za sistem zvočnikov 5.1. Proizvajalci nas sicer skušajo prepričati, da večja moč prinaša tudi večjo kakovost zvoka, a v resnici običajni uporabniki tako visokih vrednosti sploh ne potrebujejo. 200 vatov na kanal je povsem dovolj za vrhunski zvok filmov in glasbe, medtem ko 300 vatov že temeljito pretrese tvoj zvočni svet.

Novodobni kompleti za hišni kino se nagibajo k vedno večjemu številu zvočnikov (7.1 in več), a na ceneje.si beležijo največje število ogledov pri sistemih 5.1. Zvočno doživetje namreč ni odvisno le od števila in moči zvočnikov, temveč tudi od velikosti prostora ter same postavitve zvočnikov. Za potrošnika je vsekakor boljša izbira, da investira v kakovosten sistem 5.1 kot v povprečen sistem 7.1.

Tisti avdiofili, ki želijo biti vedno v koraku s trendi, se lahko odločijo za hišni kino z brezžičnimi zvočniki, katerega prednost je, da lahko zvočnike postavijo brez kablov kamorkoli v prostoru. Cene takšnih kompletov so seveda višje. Še korak dalje predstavljajo sistemi z brezžičnimi snemljivimi zvočniki, ki ti omogočajo, da jih postaviš samo takrat, ko jih res potrebuješ, za tak komplet pa je treba odšteti okoli 700 evrov.

Kateri kompleti so za potrošnike najbolj zanimivi?

Na ceneje.si ugotavljajo, da si uporabniki največ ogledujejo komplete za hišni kino v cenovnem rangu 200–400 evrov, pri čemer prednjačijo znamke Philips, Pioneer, LG, Samsung in Sony. Med najbolj gledanimi modeli so:

hišni kino PHILIPS 3D Blu-ray HTB3520G/12, ki ti omogoča predvajanje vsebin 3D Blu-ray ter vrhunski 1.000-vatni prostorski zvok z zvočniki z dvojno nizkotonsko cevjo;

domači kino sistem PIONEER HTP-072, ki ga odlikuje izjemna preprostost uporabe – nanj preprosto povežeš predvajalnik Blu-ray ali DVD in že lahko spremljaš najljubše filmske vsebine. Komplet za hišni kino ima štiri vhode HDMI, sprejemnik pa podpira format ekstremne ločljivosti (Ultra HD) 4K;

hišni kino LG 3D BH7540TW, primeren za vse tiste, ki jim je pomembno, kako se hišni kino vizualno vklopi v prostor. Gre namreč za izjemno eleganten, a hkrati močen sistem, ki uporabnika dobesedno obstreli z večsmernim zvokom iz kar petih zvočnikov.

Najboljši hišni kino leta 2015?

Med priljubljenimi modeli je treba omeniti še domači kino SONY BDV-N590, ki je po oceni nekaterih tujih spletnih strani najbolj dovršen sistem za hišni kino, ki ga lahko pričakujemo v tem letu. Navdušuje s svojim elegantnim dizajnom, ki nekoliko spominja na PS3, poleg tega pa je izjemno dobro opremljen za svojo ceno – z dvema vhodoma HDMI, 1.000-vatnim ojačevalnikom in zvokom Blu-ray Disc, s katerim ti ne uide nobena podrobnost v tvojih najljubših filmih. Dizajn je v splošnem ocenjen z osem, slika z devet, kakovost zvoka pa kar z desetico.

Navdušenje nad tem hišnim kinom očitno delijo tudi slovenski potrošniki, saj je Sony BDV-N590 eden najbolj gledanih modelov tudi na portalu ceneje.si.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več