Računalništvo, telefonija
26.05.2012 08:43

Deli z drugimi:

Share

Hramba podatkov ni izziv, njihovo upravljanje je

Hramba podatkov ni izziv, njihovo upravljanje je
Hramba podatkov ni izziv, njihovo upravljanje je

Podatkov na svetu in v računalniških sistemih je vse več. Eksplozija podatkov je postala realnost, poslovne in domače uporabnike pa skrbi, kako jih obvladati. Vodja razvoja poslovanja v regiji EMEA v družbi NetApp Victor Schmitz je prepričan, da bo to mogoče le s pametnimi rešitvami na področju hrambe in upravljanja podatkov. Sogovornik dodaja, da podatki niso le strošek, temveč odlična priložnost za ustvarjanje prihodkov.


Kaj pravzaprav dela podjetje NetApp?
Na kratko: NetApp se ukvarja z napredno hrambo in upravljanjem podatkov. Naš moto je, da strankam pomagamo uresničevati želje in potrebe glede podatkov in poslovanja, pogosto se znajdemo v vlogi, ko strankam optimiziramo in pohitrimo poslovanje.

Koliko »kruha« je v tem poslu, še posebej v majhni državi kot je Slovenija? Kakšne stranke so pravzaprav slovenska podjetja?
Slovenija je kot trg morebiti res specifična, saj kljub majhnosti velja v očeh IT-strokovnjakov za zelo razvit trg. To se vidi tudi na področju hrambe podatkov – vsi pomembni ponudniki so tu prisotni. Konkurenca je močna, a dobra za razvoj rešitev, zato je dobrodošla. Glede podjetij je težko posploševati, nekatera so zelo napredna in zahtevna glede rešitev hrambe in upravljanja podatkov, spet drugim zadostujejo le osnovne funkcionalnosti.
V NetAppu si sicer želimo strank, ki ne iščejo zgolj najcenejših rešitev za shranjevanje podatkov, temveč tiste, ki si želijo nekaj več. Naša posebnost so poslovne rešitve, ki so povsem pisane na kožo specifičnim potrebam in zahtevam strank. Drugače povedano: ponudimo lahko precej več kot le kup diskov, povezanih v omrežje. Mogoče niste vedeli, a podjetje NetApp je svojo poslovno pot začelo kot ponudnik rešitev za upravljanje podatkov. Naša konkurenčna prednost je v optimizaciji poslovnih procesov, postavljanju visoko učinkovitih okolij ter ustvarjanju poslovne vrednosti.

Ponudniki rešitev za hrambo podatkov ste pogosto videni kot prodajalci škatel. Kako torej podjetjem ponudite nekaj več?
NetApp podjetjem nudi predvsem učinkovitost poslovanja, še več, prizadevamo si z manj viri narediti več. Tudi ko pridemo k stranki, ji ne ponudimo le novih »škatel«, temveč najprej pogledamo, kako je moč obstoječe okolje optimizirati in mu dvigniti učinkovitost. Strojna oprema ni vse, izjemnega pomena je tudi programska oprema za upravljanje s podatki, skupna integracija v procese ter samo poslovno okolje. Ustrezna integracija poskrbi za hitrejše delo, neredko se zmanjša tudi potreba po drugih programskih paketih, vse našteto pa kljub boljšim zmogljivostim in precej višji učinkovitosti pomeni dodaten prihranek za podjetja.
Velika prednost NetAppa so tudi različna jamstva. Verjamemo, da so naše rešitve med najboljšimi na trgu, zato podjetjem jamčimo za najrazličnejše prihranke; tako na področju hrambe podatkov, pripravljenosti na prihodnost, itd.

Zdi se, da ste v pravem poslu, saj količine podatkov iz leta v leto strmo naraščajo. Menite, da utegne to hkrati postati tudi težava?
T. i. eksplozija podatkov, ki smo ji priča v zadnjih letih, je vsekakor voda na naš mlin. Podjetjem gore podatkov prinašajo veliko težav, pri tem je hramba pravzaprav le ena izmed nevarnosti. Naša infrastruktura je izredno skalabilna in lahko preživi takšno eksplozijo, saj je bila zasnovana s takšnimi scenariji v mislih. Večina rešitev, ki jih podjetja uporabljajo danes, lahko v realnosti prenese dvojno obremenitev, skoraj vse pa odpovedo pri 5-kratni obremenitvi. A ne NetApp.


Še precej bolj kompleksen izziv pa je učinkovito upravljanje teh podatkov, kako jih hitro dobiti iz različnih virov, povezati, primerjati in uporabniku postreči s pravo informacijo.

Torej bo rast podatkov tista, ki vam bo v največjo pomoč pri prodaji rešitev?
Stvar ni tako enolična. Prodaji najbolj pomagajo vse naprednejše poslovne rešitve za obdelavo podatkov. Družba Gartner je recimo napovedala, da bo količina podatkov v poslovnih okoljih do leta 2015 zrasla za 800 odstotkov. To nas seveda veseli. A naše rešitve so kos najzahtevnejšim scenarijem, zato jih vidim predvsem v navezi s ponudbami s področja poslovne analitike, video nadzor in zahtevnih obdelav podatkov.

Gre mar med ponudniki za tekmo, kdo bo ustvaril največ prihrankov?
Nikakor. Tale obsedenost s prihranki in varčevanjem je strup za razvoj novih rešitev. Še več, v NetAppu želimo spremeniti dojemanje podatkovnih centrov v podjetjih. Ti so pogosto videni kot strogo stroškovna mest, kar seveda ne drži. Novodobna oprema in infrastruktura omogočata številne visoko konkurenčne storitve, prav takšne, ki ustvarjajo vrednost in posledično prihodke podjetju.

Kje vidite podjetje NetApp v prihodnosti?
NetApp je pripravljen na prihodnost, menim, da precej bolje od konkurentov. Naše rešitve lahko že danes rastejo v neskončnost. Prepričan sem, da bo vedno več podjetij ugotovilo, da je prav NetApp tisti ponudnik, ki lahko stranki nudi nekaj več in tako še področje hrambe podatkov razširi še na področje njihovega upravljanja ter optimizacije poslovnih procesov, skratka poskrbi za občutno boljše poslovanje. Veliko podjetij, ki je od nas pričakovalo zgolj zamenjavo škatel z bolj zmogljivimi škatlami, je bilo nad končnim rezultatom optimizacije poslovanja naravnost osuplih.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH
Za več informacij so vam na voljo pri Fujitsu Technology solutions GesmbH
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fujitsu logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,