Računalništvo, telefonija
19.05.2016 17:07

Deli z drugimi:

Share

iPROM posodobil slovar digitalne terminologije

Dopolnjena izdaja iPROM-ovega slovarja, namenjenega slovenski internetni stroki, prinaša nove termine s področij programatičnega in nativnega oglaševanja, vsebinskega marketinga ter interneta stvari. Slovar s 320 novimi gesli predstavlja najobsežnejšo zbirko poslovenjenih izrazov s področja digitalnega marketinga in digitalne tehnologije ter prinaša pomemben doprinos h krepitvi slovenske terminologije.
iPROM posodobil slovar digitalne terminologije
iPROM posodobil slovar digitalne terminologije

Ker jezik velja za enega temeljnih elementov narodne identitete, so v iPROM-u skrb zanj izrazili s strokovnim terminološkim slovarjem, ki z rednimi posodobitvami ostaja prva in referenčna izdaja tovrstnega izrazoslovja v slovenskem prostoru. Cilj slovarja je postaviti temelje izrazoslovja za slovensko internetno stroko in javnost izobraževati z novo uveljavljeno terminologijo in trendi, ki vse pomembneje sooblikujejo tako virtualni kot fizični svet. Najdete ga na brezplačni povezavi http://iprom.si/slovar.

Terminološki slovar zajema 320 gesel

Dopolnjena različica slovarja zajema izraze s področij programatičnega in nativnega oglaševanja, vsebinskega marketinga in interneta stvari. Za lažje razumevanje pa poleg predlaganega slovenskega izraza prinaša tudi izvirno, angleško sopomenko in opisno razlago prevedenega pojma.

Postopek vključevanja novih terminov

Hitre spremembe na področju digitalnega marketinga prinašajo potrebo po rednem osveževanju slovarskih terminov, ki večinoma izvirajo iz angleščine. Zato je postopek izbire in vključevanja novih pojmov v iPROM-u kontinuiran proces. Redakcija nastaja po posvetu z internimi strokovnjaki s posameznih področij, ki pojme na mesečni ravni pregledajo, prevedejo in nato vključijo v spletno različico slovarja. Terminološka zbirka na tak način neprestano organsko raste in se razvija sproti, skladno z uveljavitvijo in razvojem določenega področja.

Vabilo k soustvarjanju slovenske digitalne terminologije

»Ker je ključni namen projekta, da bi slovenski strokovnjaki poenotili medsebojno komuniciranje in tako postavili trdne temelje stroki, v iPROM-u vse, ki se poslovno ukvarjajo z digitalnim marketingom in sorodnimi področji, vabimo k osebnemu doprinosu razvoja strokovne terminologije,« je k soustvarjanju slovarja pozvala Nina Bilban, specialistka za trženjsko komuniciranje v iPROM-u. Izraze, ki bi jih želeli sloveniti, in morebitne dopolnitve že objavljenih pojmov je mogoče oddati kot predloge na strani http://iprom.si/slovar.

iPROM slovensko digitalno izrazoslovje krepi in razvija že desetletje

V iPROM-u so potrebo po poenotenju in slovenjenju izrazov na področju digitalnega marketinga prepoznali že pred več kot desetimi leti in pričeli z enim izmed pionirskih projektov na tem področju. Prvo tiskano izdajo so predstavili že konec leta 2008, leta 2014 drugo, tretjo tiskano različico pa napovedujejo konec leta 2016.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iPROM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iPROM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

iprom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iPROM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več